23 signalen die erop wijzen dat je niet genoeg van jezelf houdt.

Van jezelf houden, het klinkt cliché maar het is zo belangrijk. Want, ik kan het niet genoeg herhalen, als je niet van jezelf houdt, kun je ook niet van een ander houden. Geef wat jezelf hebt, en het belangrijkste is zelfliefde.

Op een lezing kreeg ik de vraag: maar hoe weet je dan dat je niet van jezelf houdt? Ik zet de belangrijkste kenmerken even voor jou op een rij. 

 1. Je kunt geen "neen" zeggen. Je zet jezelf vaak moeilijk door "ja" te zeggen tegen een ander terwijl je echt niet kunt of het niet wilt. 
 2. Je vraagt je voortdurend af wat anderen van je denken.
 3. Je wordt boos op jezelf als je fouten maakt of erger: je scheldt jezelf de huid vol. De woordenschat die je dan gebruikt, zeg je zelfs niet tegen je ergste vijand.
 4. Je doet zaken in de hoop dat je goedkeuring krijgt van anderen of omdat je aandacht wil. Zo speelt sociale media hierin een grote rol. Als je te weinig likes of comments krijgt, voel je je niet goed. 
 5. Je rookt.
 6. Je drinkt teveel alcohol dan goed voor je is. Genieten van een goed glas wijn of een biertje mag. En ik ben de laatste die je hierin gaat tegenhouden. Maar gebruik alcohol niet als verdoving. .
 7. Je kunt niet antwoorden op de vraag wat je wil of wat je wilt bereiken. Je loopt doelloos rond in dit leven. Mensen die van zichzelf houden weten echt wel wat ze willen en gaan hier ook voor. 
 8. Je vergelijkt jezelf (voortdurend) met anderen. In je ogen is een ander altijd mooier, slanker, succesvoller, liever ... dan jezelf. 
 9. Je huis / kamer ligt er wanordelijk/vuil bij. Als je van jezelf houdt, wil je je ook in een mooi en propere omgeving bevinden. Alles wat goed voor je is, niet waar?
 10. Je stelt belangrijke behoeften uit. Zo eet je niet op regelmatige tijdstippen, sla je het ontbijt over, stel je je toiletbezoek uit, ...
 11. Je blijft in je comfortzone. Daar is het immers makkelijk, maar niet echt wat je wil. Maar vergeet niet: de magie bevindt zich uit de comfortzone! :-) 
 12. Je zegt onaardige dingen tegen jezelf (en aardige tegen anderen). Durf jij een ander vertellen wat je jezelf steeds vertelt? Vroeger zei ik telkens tegen mezelf als ik iets liet vallen of als ik weer iets fout had gedaan: "kieken dat ik ben!" (in het mooi Nederlands: "wat een domme kip ben ik!"). Ik heb dit nog nooit tegen een ander gezegd en zeg het ook niet meer tegen mezelf: fouten mag je maken en kun je uit leren. 
 13. Je draagt geen zorg voor je lichaam. Je verwaarloost jezelf. 
 14. Je "geeft" veel aan een ander maar je kunt zelf niets aannemen. Misschien geef je vaak complimenten aan iemand anders maar als jij eentje krijgt kun je nog niet eens "dank je" zeggen. Je denkt dat die persoon dat niet meent. Of je krijgt een cadeau / bloemen en zegt onmiddellijk "dit had je niet moeten doen" terwijl jij zelf een heerlijke maaltijd voor die persoon hebt bereid. Het geven en nemen moet echt wel in balans zijn.
 15. Je stelt uit wat goed voor je is. Die leuke reis? Of die fantastische citytrip? Of stoppen met roken? Of starten met sporten? Meestal komt er in je op: "geen tijd", of "geen geld genoeg", of "later ... als ik ...". Stel niet uit, start vandaag? Waarom moeten we goede voornemens nemen vanaf een bepaald moment in de toekomst? Waarom kan dit niet vanaf nu? 
 16. Je laat een ander bepalen hoe jij leeft. Ik hoor genoeg in mijn omgeving: "ja maar de kinderen ..." of  "wat gaan ze dan wel niet van mij denken?". Erger kan ook nog: je leven laten bepalen door je partner omdat je schrik hebt om hem/haar te kwetsen of dat hij of zij je anders niet graag genoeg zal zien. 
 17. Je kunt geen beslissingen nemen. Vaak antwoord je op de vraag wat je wil doen: "wat jij wil", of "ik weet het niet". 
 18. Je slaapt te weinig. Je kruipt te laat in je bed en moet er vroeg uit. Toch is slaap belangrijk om je lichaam te laten recupereren en om jezelf terug op te laden voor een nieuwe dag. 
 19. Je kijkt teveel televisie. Er zijn zoveel andere boeiendere zaken dan languit te liggen met de afstandsbediening in de hand. Sport, spreek af met vrienden, lees een boeiend boek, leer bij, ... Kortom, ontspan je op een manier waar je nog iets aan hebt. 
 20. Je kropt woede, haat en verdriet op uit angst voor de gevolgen. 
 21. Je trekt de verkeerde mensen aan. Mensen die je gebruiken, die geen respect voor je hebben, die je kleineren ... En toch laat je het toe.
 22. Je klaagt voortdurend over je gebreken. "Ik ben te dik"; "ik ben te mager", "ik heb suikerziekte", "ik ben ziek" ... 
 23. Je doet meer dan je wilt en vraagt de uiterste perfectie van jezelf. Het kan altijd beter in je ogen.

Confronterend, niet? Het is niet aangenaam om te lezen. Toch kun je er iets aan doen. Hier geef ik je 60 tips om nog meer van jezelf te houden of terug van jezelf te houden. 

Herken je jezelf in enkele punten? En wat wil je daaraan doen? Inspireer anderen door je inzicht te delen in de comments onderaan deze blog. 

Liefs,

Nele