Roddel jij mee? 6 tips om met roddels over anderen om te gaan!

In een vorige blog had ik het over de manier waarop jij kan reageren als men over jou roddelt. In deze blog vertel ik je hoe je het beste kan handelen wanneer jij roddels over iemand anders hoort. 

We hebben het zelf niet graag als anderen over ons roddelen, waarom roddelen we dan toch over anderen? Doe een ander niet aan wat je zelf niet aangedaan wil worden. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden. We kunnen roddels stoppen en met deze blog toon ik je hoe. 

  • Laat de roddel niet passeren. Wanneer we een roddel horen, kunnen we die best gewoon stoppen. Het kan dan wel een sappige en spannende roddel zijn, we houden die beter voor onszelf. Ik schreef het al eerder: we hebben niet graag dat we plots allerlei verhalen over onszelf horen die niet waar zijn. Stop dan met anderen te beschimpen. Wanneer we de roddel toch verder vertellen aan anderen, helpen we hem mee verspreiden en zijn we even schuldig als de stichter van de roddel. 
     

  • Probeer de persoon die roddelt, te overtuigen om te stoppen met de roddel te verspreiden. Vertel hem gerust de reden waarom (zie nummer 1). Soms kan dit effect hebben, soms ook niet (zeker als het een roddeltante m/v is). 
     

  • Geloof niet steeds wat ze zeggen. Laat een ongefundeerd gerucht dat je hoorde, jouw gedrag niet beïnvloeden. Niets is zo kwetsend om ergens aan te komen en te merken dat mensen achter je rug zitten te lachten en te fluisteren over jou. Daarom mag je je gedrag en je denken niet laten beïnvloeden door wat je gehoord hebt tot je zeker weet dat het waar is. En dan nog: wie zijn wij om te oordelen en te veroordelen? Laat die persoon toch gewoon zijn of haar leven leiden. Wij hebben niet het recht om geruchten (al dan niet waar) over anderen te verspreiden, zeker niet als ze sappig zijn. Wij zouden het immers ook niet appreciëren dat anderen dit met ons doen. 

  • Hou het geheim. Soms worden we door iemand in vertrouwen genomen. We krijgen dan gevoelige, persoonlijke informatie te verwerken. Indien iemand ons in vertrouwen neemt, gaan we dit vertrouwen niet beschamen door het nieuws te verspreiden. Zelfs niet een fractie van het nieuwtje want dit kan uiteindelijk een eigen leven gaan leiden zodat het verhaal op het einde niet meer lijkt op het oorspronkelijke verhaal. 

    Van een nieuwtje dat zijn eigen leven gaat leiden wil ik een persoonlijk voorbeeld geven: toen ik klaar was voor kinderen, kon het voor mij niet snel genoeg gaan. Ik hoopte snel zwanger te zijn maar om teleurstellingen te vermijden zei ik regelmatig tegen mezelf dat het wel eens lang kon duren aangezien we de natuur niet in de hand hebben. We zagen het immers in onze omgeving dat velen lang moesten "proberen".  Mijn geluk was dus enorm groot toen ik onmiddellijk zwanger bleek te zijn. Toen we het nieuws vertelden aan de toekomstige grootouders, zei mijn moeder me: "Je bent toch snel zwanger geraakt." Waarop ik antwoordde: "Ik weet het, ik sta er zelf van te kijken". 

    Na de geboorte van mijn oudste dochter was ik op een familiefeest aan moeders kant. Een nicht van me kwam naast mij zitten toen ik mijn oudste dochter aan het voeden was en zei mij: "Toch spijtig dat dit een 'ongelukje' was". "Pardon?", vroeg ik. "Ah ja, zij was toch niet gepland?". Ik hoorde het in Keulen donderen: Noor was meer dan gepland. Maar blijkbaar had mijn moeder haar ouders verteld dat ik sneller zwanger was dan verwacht en de roddelmachines hebben er hun eigen verhaal van gemaakt. Dat misverstand heb ik dus snel weggewerkt. 

  • Doe alsof je van niets weet. Dit is immers makkelijker dan toe te geven dat je inderdaad iets weet maar niets mag zeggen. Mensen trachten dan toch op alle mogelijke manieren om het nieuws uit je mond te horen. 
     

  • Start zelf niet met roddelen. Dit lijkt belachelijk maar geloof me, het is verrassend gemakkelijk om per ongeluk met roddels te starten. Telkens als we iets onaardigs vertellen over iemand in het bijzijn van iemand die niet kan zwijgen, bestaat de kans dat die persoon onze woorden gaat verdraaien tegen anderen. Speel dus op veilig en neem het risico niet om anderen te kwetsen. We houden het best de onaardige meningen voor onszelf of delen ze enkel met iemand die we de volle 100% kunnen vertrouwen. Al is die laatste categorie een risico: want zij kunnen het ook vertellen aan iemand anders die ze voor 100% vertrouwen en voor we het goed en wel beseffen wordt het "wereldnieuws".

    Wat doe jij als jij roddels hoort? Schrijf het gerust hier in de comments neer.