Roddel jij mee? 6 tips om met roddels over anderen om te gaan!

In een vorige blog had ik het over hoe jij om kunt gaan als ze over jou roddelen. In deze blog vertel ik je hoe je het beste kunt handelen wanneer jij roddels over iemand anders hoort. 

We hebben het niet graag als ze over ons roddelen, waarom roddelen we dan toch over anderen? Doe een ander niet aan wat we zelf niet aangedaan willen worden. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden. We kunnen roddels stoppen en met deze blog toon ik hoe. 

 • Laat de roddel niet passeren. Wanneer we een roddel horen, kunnen we die het beste gewoon stoppen. Het kan dan wel een sappige en spannende roddel zijn, we houden het voor onszelf. Ik schreef het al hierboven. We hebben ook niet graag dat we plots allerlei verhalen over ons horen die niet waar zijn. Stop dan met anderen te beschimpen. Wanneer we de roddel toch voortzeggen aan anderen, helpen we hem mee verspreiden en zijn we even schuldig aan de stichter van de roddel. 
   
 • Probeer de persoon van wie je de roddel hebt gehoord te overtuigen om te stoppen met de roddel te verspreiden. Vertel hem gerust de reden waarom (zie nummer 1). Soms kunnen we succes hebben, soms ook niet (zeker als het een roddeltante m/v is). 
   
 • Geloof niet steeds wat ze zeggen. Laat een ongefundeerd gerucht dat je hoorde jouw gedrag niet beïnvloeden. Niets is zo kwetsend ergens toe te komen en te merken dat mensen achter je rug zitten te lachten en te fluisteren over je. Daarom gaan we ons gedrag en ons denken niet laten beïnvloeden door wat we gehoord hebben tot we zeker weten dat het waar is ... en dan nog ... wie zijn wij om te oordelen en te veroordelen? Laat die persoon toch gewoon zijn of haar leven leiden. Wij hebben niet het recht om geruchten (al dan niet waar) over anderen te verspreiden, zeker niet als ze sappig zijn. Wij zouden immers ook niet graag hebben dat ze dit met ons doen. 
   
 • Hou het geheim. Soms worden we door iemand in vertrouwen genomen. We krijgen dan gevoelige persoonlijke informatie te verwerken. Indien iemand ons in vertrouwen neemt, gaan we dit vertrouwen niet beschamen door het nieuws te verspreiden. Zelf niet een fractie van het nieuwtje want dit kan uiteindelijk een eigen leven gaan leiden en het verhaal is op het einde niet meer zoals het oorspronkelijke verhaal. 

  Van een nieuwtje dat zijn eigen leven gaat leiden wil ik een persoonlijk voorbeeld geven: toen ik klaar was voor kinderen, kon het voor mij niet snel genoeg gaan. Ik hoopte snel zwanger te zijn maar om teleurstellingen te vermijden zei ik regelmatig tegen mezelf dat het wel eens lang kon duren want dat we de natuur niet konden voorspellen. We zagen het immers in onze omgeving dat velen lang moesten "proberen".  Mijn geluk was dus enorm groot toen ik onmiddellijk, tijdens de eerste maand na het stoppen met de anticonceptie, zwanger bleek te zijn. Toen we het nieuws vertelde aan de toekomstige grootouders, zei mijn moeder me: "Je bent toch snel zwanger geraakt." waarop ik antwoordde: "ik weet het, ik sta er zelf van te kijken". 

  Na de geboorte van mijn oudste dochter was ik op een familiefeest aan moeder's kant. Een nicht van me kwam naast mij zitten toen ik mijn oudste dochter aan het voeden was en zei mij "toch spijtig dat dit een 'ongelukje' was". "Pardon?", vroeg ik. "Ah ja, zij was toch niet gepland?". Ik hoorde het in Keulen donderen: Noor was meer dan gepland. Maar blijkbaar had mijn moeder haar ouders verteld dat ik sneller zwanger was dan verwacht en de roddelmachines die ingezet werden, hebben er hun eigen verhaal van gemaakt. Het misverstand heb ik dus snel uit de familie gewerkt. 
 • Doe alsof je van niets weet. Dit is immers makkelijk dan toe te geven dat je inderdaad iets weet maar niets mag zeggen. Mensen trachten dan toch alles om het nieuws uit je mond te horen. 
   
 • Start zelf niet met roddelen. Dit lijkt belachelijk maar geloof me: het is verrassend gemakkelijk om per ongeluk met roddels te starten. Telkens we iets onaardigs vertellen over iemand in het bijzijn van iemand die niet kan zwijgen, maken we een grote kans dat die persoon onze woorden gaat verdraaien tegen anderen. Speel dus op veilig en neem het risico niet om anderen te kwetsen. We houden het best de onaardige meningen voor onszelf of delen ze met iemand die we de volle 100% kunnen vertrouwen. Al is die laatste categorie een risico: want zij kunnen het ook vertellen aan iemand anders die ze voor 100% vertrouwen en voor we het weten wordt het "wereldnieuws". 

Wat doe jij als jij roddels hoort? Schrijf het gerust hier in de comments neer.