Hoe uit die negatieve spiraal geraken?

Je kent wel van die dagen/weken/maanden/periodes waarin je denkt dat alles fout loopt wat kan fout lopen. Het begint met één ding en voor je het beseft gaat de bal aan het rollen en loopt alles verkeerd.

Dit jaar heb ik mijn portie wel gehad. Terwijl 2020 voor mij een fantastisch jaar moest worden  (nieuw boek, huwelijk met een groot dansfeest en uitbreiding van mijn zaak, …), is het helemaal anders aan het uitdraaien.

Alles begon met de komst van het coronavirus op 13 maart. Op zich voor mij niet zo’n grote verandering: ik had er ook alle vertrouwen in dat het goed zou komen. En ja, enkele weken na de lockdown gingen de cijfers de goede richting uit. Op een zaterdag werd mijn wereld wel helemaal door elkaar geschud toen ik het nieuws van het overlijden van een zeer goede vriend vernam. Plots werd alles anders. Ik voelde de bodem onder mijn voeten verdwijnen en bleef verdwaasd achter.

Het lukte me om mijn positiviteit terug te vinden maar toen de coronacijfers opnieuw gingen stijgen, hield ik mijn hart vast. Ons huwelijksfeest zou toch niet in het gedrang komen? Na de persconferentie zag ik de bui helemaal hangen. Met een bang hartje belde ik de zaal de volgende dag op om een optie te nemen op een nieuwe datum. Dat was nog niet zo simpel: heel veel zaterdagen bleken bezet en de data die wij echt wilden, waren ook niet meer vrij. We moesten het dus doen met “de restjes”. Maar het is gelukt: we prikten een mogelijke nieuwe datum.

Onze reis deze zomer zagen we ook niet echt meer zitten: een vliegreis naar Tenerife was en is enorm risicovol. Met ons zessen hadden we besloten om dit jaar vrede te nemen met een staycation maar het nieuws van de luchtvaartmaatschappij heeft ons van gedacht doen veranderen. Het zou ons 3000 euro gekost hebben om de tickets om te boeken. Toch op vakantie dus.

Ook dit liep niet van een leien dakje: we waren al vertrokken toen bleek dat er nog een koffer boven stond, het inchecken ging niet naar behoren, de luchthaven van Düsseldorf was niet echt coronaproof,…

Dit alles was de uitloper van de negatieve spiraal die ik de laatste tijd enorm voelde en dat gevoel wou ik absoluut kwijt. Ik was en ben immers een positivo en ik had alle geluk van de wereld meegekregen.

Ik heb het dus kunnen keren en sindsdien loopt alles weer op wieltjes.

1.      Ik heb onmiddellijk 20 dankbaarheidszinnetjes geschreven in mijn boek en die elke dag aangevuld met 10 zinnetjes per dag.

Vb. “Ik ben zo blij en dankbaar voor mijn gezin omdat we allemaal heel gezond zijn.” en “Ik ben zo blij en dankbaar voor al mijn vrienden en vriendinnen omdat ik steeds op hen kan rekenen”.
Het is heel belangrijk om elke dag je dankbaarheid te tonen. Van datgene waar je dankbaar voor bent, daar krijg je zelfs meer van. Je energie gaat naar datgene waar je aandacht heen gaat. Let er dus op dat je aandacht naar positieve zaken gaat.

2.      Ik heb een hele playlist gemaakt van happy songs. Liedjes die me gelukkig maken en die me niet laten stilzitten. Uit volle borst meezingen en erop dansen is het beste medicijn. 😊

3.      Ik ben opnieuw begonnen met mijn “Ik ben-s”: elke dag 3 zinnetjes die starten met ‘ik ben’ en die vul ik aan met mijn sterke eigenschappen. “Ik ben een goeie mama”, “Ik ben fantastisch”, “Ik ben een defensieve chauffeur”,…

Probeer het maar en je zal zien dat het je enorm vooruit helpt.

Laat maar weten wat het met jou doet in de comments hieronder.

En als je het niet erg vindt, dan ga ik nu even een duik in het zwembad nemen en genieten van wat qualitytime met mijn verloofde (nog voor een extra jaar) en onze kinderen!