Hoe je in 12 stappen voor jezelf kunt zorgen ...

We zorgen graag voor een ander. Wat we echter vaak vergeten is hoe we voor onszelf moeten zorgen. Hoeveel keer hebben we een ander vóór ons gesteld? Alles voor een ander maar voor onszelf? Oh, dat is een brug te ver. Waarom? Omdat we ons niet veel waard vinden? Omdat we schrik hebben dat we dan als egoïsten worden beschouwd? 

In mijn boek STERK! schreef ik het al en ik ga het hier nog eens herhalen: Zorg eerst voor jezelf en je zorgt automatisch ook voor een ander. Ik heb het plezier gehad onlangs nog eens te mogen vliegen. Vóór het opstijgen kregen we - zoals gewoonlijk - de veiligheidsvoorschriften uitgelegd door de steward(es). En deze keer werd het weer verteld: "bij zuurstofgebrek in het toestel komen de zuurstofmaskers automatisch naar beneden. Gelieve eerst jezelf van zuurstof te voorzien, dan pas help je een ander".

Dit zeggen ze niet omdat je egoïstisch moet zijn, neen. Ze zeggen dit omdat jij - als je eerst je kinderen van zuurstof voorziet en je bent iets langer bezig omdat je in paniek bent - plots kunt flauwvallen wegens zuurstofgebrek en dan hebben je kinderen ook niets meer aan jou. 

Als we geen geld hebben, kunnen we een ander geen geld geven. Als we ziek zijn, kunnen we voor een ander niet zorgen. Daarom ... eerst voor jezelf zorgen. Dan zorg je automatisch voor een ander. 

Hoe kunnen we voor onszelf zorgen? Ik geef je hier 12 stappen die je vanaf vandaag kunt nemen. 

 1. Maak jezelf nooit zwart. 
  Zeg niets slechts over jou. Vaak halen we onszelf naar beneden. "Ik was zo ongelooflijk stom", "Kieken dat ik ben" ... Herkenbaar? Doe je dit regelmatig? Dan is het nu tijd om hier een eind aan te maken. 
 2. Wees lief voor jezelf.
  Het hangt samen met het punt hierboven. In plaats jezelf naar beneden te halen, kijk eens wat je wel allemaal goed hebt gedaan! En ik kan wedden dat dit heel veel is. Doe zaken voor jezelf die goed zijn. Bijvoorbeeld: me-time, gezond eten bereiden, een massage zo nu en dan, lieve complimentjes tegen jezelf, je mooi kleden, je lichaam en haar verzorgen ... 
 3. Als het niet goed aanvoelt, doe het dan niet.
  Soms doen we zaken tegen onze goesting, zaken waar we achteraf spijt van hebben. Het voelde niet goed aan, maar we deden het toch. Omdat we onder tijdsdruk stonden? Omdat we "moesten" van anderen? Omdat we ons tegen de muur geduwd voelden? Omdat we geen "neen" durven zeggen? 
  Jij en jij alleen weet wat je voelt. Dus als jij het echt niet wil moeten zij jouw grenzen respecteren. Doen ze dit niet? Dan zegt dit heel veel over hen en mag jij je echt wel afvragen of je deze mensen nog rond je wil hebben. 
 4. Wees geen slaafje van een ander. In het Engels hebben we hiervoor een term: een people pleaser. Alles voor een ander. Ervoor zorgen dat een ander zich goed voelt, vaak ten koste van onszelf. Deze stap hangt nauw samen met stap 3. Het voelt niet goed aan voor ons maar toch doen we het omdat we "graag gezien" willen worden. "Wat gaan ze anders van ons denken?". Ik was een grote people pleaser. Ik was echter niet gelukkig. En door een ander steeds te pleasen heb ik mezelf in een enorme burnout gewerkt. Nu ben ik een "neen"-zegger, voel ik ook eerst van "is dit ok voor mij?". Mijn grenzen worden duidelijk afgesteld en dat is nodig om jezelf graag te zien. 
 5. Zeg duidelijk wat je bedoelt. Draai niet rond de pot. Jouw "neen" mag duidelijk een "neen" zijn. Als jij ergens niet mee akkoord bent, laat dit dan weten. Duidelijk, no nonsens. 
 6. Vertrouw je gevoel. Dit liegt immers nooit. Je gevoel, je instinct kan jou niets wijsmaken. Hoe vaak zeggen we achteraf niet: "Ik wist het! Ik wist dat het niet klopte!". En toch gaven we toe. Waarom? Ja, waarom? Ik denk dat - als we even stilstaan bij onszelf - het antwoord wel weten.
 7. Durf "neen" zeggen.
  We zeggen "ja" terwijl we eigenlijk niet willen/geen tijd hebben/geen zin hebben/ ... vul zelf in. Dikwijls om een ander te plezieren of omdat we schrik hebben dat we de ander boos gaat zijn etc. Jij hebt het recht om neen te zeggen. Hier vind je 10 tips om neen te kunnen zeggen. 
 8. Durf "ja" zeggen.
  Als iemand jou iets vraagt, en je wil dit echt, zeg dan gewoon volmondig "ja". Velen onder ons durven dit niet. Omdat we weer denken dat we dit niet waard zijn en anderen misschien willen laten voorgaan. Zo lopen we heel veel mis in het leven en vaak hebben we hier achteraf spijt van. Dus ... durf "ja" zeggen. Jij bent heel veel waard dus haal aub alles uit dit leven. 
 9. Geef je dromen niet op. 
  Blijf ervoor gaan. Jij bent het waard om je dromen te laten uitkomen. Jij en jij alleen kunt van je droom een doel maken. Soms lukt het niet van de eerste keer, probeer het dan een tweede keer, en een derde keer en een vierde keer en ... 
 10. Laat los waar je geen controle over hebt.
  Hier, hier en hier èn hier kun je veel lezen over loslaten. Als je er toch niets aan kunt doen, waarom zou je het dan nog vasthouden? Waarom steek je er dan nog energie in? Je wordt er alleen maar moe van. Hou die energie voor iets anders, iets waar je wel controle over hebt. 
 11. Blijf ver weg van drama en negativiteit. 
  We vallen vaak in de valkuil van drama en negativiteit. Wees hiervoor op je hoede. Je kunt alleen voor jezelf zorgen als je positief blijft. En ja, ik geef toe: dat is soms moeilijk maar weet dat aan alles een positieve èn een negatieve kant is. Doe aub moeite om die positieve kant te zien, ook al moet je lang zoeken. 
 12. Heb lief
  Wees ook lief voor een ander en je krijgt liefde terug. En daardoor voel jij je weer beter. Doe je hatelijk tegen ander, wees dan niet verbaasd als die persoon jou ook slecht behandeld. Dus wil je voor jezelf zorgen, strooi dan gewoon met liefde. 

Jij mag gerust dit artikel aanvullen met stappen die jij al neemt om voor jezelf te zorgen. En wees zo een inspiratie voor anderen.