Negen citaten die hulp kunnen bieden als je te maken krijgt met moeilijke mensen.

1-   De grootste stress die je ervaart bij het omgaan met een moeilijk persoon ontstaat niet door de woorden of de handelingen van deze persoon. Het wordt gevoed door je denken: door het belang dat je hecht aan hun woorden en acties.
Ons denken bepaalt immers ons gevoel en ons gedrag. Wanneer we ons minder zeker voelen, gaan we de woorden en daden van een ander persoon negatiever interpreteren dan wanneer we ons goed voelen. Misschien was het niet de bedoeling van die persoon om jou te kwetsen maar denk jij dat het wel zo was. Als het wel zijn/haar bedoeling was om je te kwetsen, zegt dit veel over die persoon. Spreek dan jezelf toe dat je bijvoorbeeld terecht “neen” mocht zeggen zonder je schuldig te voelen.

2-    Het is ok om boos te zijn, het is echter niet ok om wreed te zijn. Woede, wrok en jaloezie veranderen de anderen niet, wel jou.
Ja, ik geef het toe: het is niet makkelijk om te vergeven wanneer jou iets is aangedaan. Besef dat we de tijd niet meer kunnen terugdraaien: het is nu eenmaal gebeurd. Weet dat telkens wanneer jij negatieve gevoelens hebt bij die persoon, die persoon zelf er geen last van heeft  maar jij wel. Je voelt je energie dan letterlijk wegstromen. Je doet er dus goed aan die persoon gewoon te vergeven, het los te laten en verder te gaan. Je kan je energie beter in leukere zaken steken i.p.v. in wrok, woede en jaloezie. Met positieve gevoelens voel je je immers gelukkiger dan met negatieve gevoelens. 😉

3-    Vergeef anderen, niet omdat ze vergeving verdienen maar omdat jij wel vrede verdient. Bevrijd jezelf van de last om een slachtoffer te zijn.
Zoals al beschreven in puntje twee is het hier ook duidelijk dat jij het meest last hebt van de wrok en de jaloezie. Jij verdient vrede met jezelf, jij verdient het om gelukkig en vol energie door het leven te gaan. Daarom is het beter om die andere persoon te vergeven. Wil dat zeggen dat je moet vergeten? Nee. Wil dat zeggen dat je over jou moet laten lopen? Nee, maar je hebt nu wel de kans om opnieuw te beginnen en het niet meer zover te laten komen. Je hebt je lessen geleerd en zal in het vervolg waarschijnlijk anders reageren.

4-    Blijf positief als er negativiteit rondom jou is. Glimlach, ook al glimlachen anderen niet. Het is immers een gemakkelijke manier om het verschil te maken in de wereld om je heen.
Door een doodgewone glimlach kan je de dag van iemand anders maken. Gewoon … door een vriendelijk woord of een voorzichtige glimlach. In dit filmje zie je hoe het hele metrostel begint te lachen omdat één man begon met lachen. Lachen is aanstekelijk, glimlachen ook. Door iemand een glimlach te schenken, laat je die persoon zien dat je hem of haar gezien hebt.

5-    Roddels en drama eindigen bij de oren van een wijs persoon. Wees wijs.
Mensen die roddelen en in drama doorschieten hebben vaak een laag zelfbeeld en proberen zichzelf beter te voelen door meningen te verspreiden over anderen. Wanneer een roddel bij jou toekomt, laat hem daar dan stoppen. In deze artikels vind je tips hoe je met roddels kan omgaan: als ontvanger of als slachtoffer.

6-    Wees altijd een voorbeeld. Behandel iedereen vriendelijk en met respect, zelfs diegenen die onbeleefd tegen je zijn. Het is niet omdat zij niet aardig zijn dat jij niet aardig hoeft te zijn. Wees ook dankbaar voor de moeilijke mensen in je omgeving: ze laten je immers zien hoe het niet moet. Het kan dat hun gedrag/houding tegenover jou plots wel positiever wordt.

7-    De manier waarop we omgaan met mensen waarmee we het niet eens zijn, is een “rapport” over wat we zelf hebben geleerd over liefde en vriendelijkheid. Het leven is te kort om ruzie te maken. Tel je zegeningen, waardeer de mensen die ertoe doen en ga verder met je hoofd omhoog.
Tracht te relativeren wat er gebeurd is. Wees dankbaar voor de lessen die je eruit kan leren. En wat dan met de mensen die jou niets positiefs wensen? Laat ze los. Er zijn genoeg andere mensen die jouw liefde en aandacht verdienen.

8-    Verwacht niet dat je leven positief zal veranderen als je je constant omringt met moeilijke mensen. Het “grote gevaar” dat je loopt als je bij moeilijke/negatieve mensen loopt, is dat je begint te worden zoals zij (zonder dat je het weet). Alleen omdat je vriendelijk tegen iemand bent, wil nog niet zeggen dat je extra tijd met ze moet doorbrengen.
Ik heb altijd geleerd dat je bent zoals de 5 dichtste mensen die je omringen. Zijn deze personen positief, dan zal je je ooit positief gaan gedragen. Zijn ze echter negatief of moeilijk, dan … (vul zelf maar aan 😉). Wil je jezelf dan veranderen? Zoek dan een positievere omgeving.

9-    Als je echt gelukkig wil zijn, stop dan met je zorgen te maken om jezelf te zijn en stop te piekeren over wat anderen over je denken. Het is niet egoïstisch om jezelf ruimte te geven voor zelfzorg. Zorg voor jezelf en je zorgt zo ook voor anderen.
Ik vertel mijn klanten dat ze eerst aan zichzelf moeten denken en dan pas aan anderen. Zeg ‘ja’ tegen jezelf en niet alleen tegen anderen. Als jij je goed voelt, zal dit je omgeving alleen maar positief beïnvloeden. Als jij geen geld hebt, kan je geen geld geven aan anderen. Als jij dus geen zelfliefde kent, hoe kan je dan liefde geven aan anderen? Of is het dan voorwaardelijke liefde?

Welk citaat is voor jou nuttig? Welk citaat heeft jouw ogen geopend? Laat het hieronder zeker weten en wees op die manier een inspiratie voor anderen.