11 manieren om aan zelfzorg te doen

Het is heel belangrijk om voor anderen te zorgen en anderen goed te behandelen. Maar hoe behandelen we onszelf? Hoe goed zorgen we voor onszelf? Doe we dat met evenveel liefde als voor anderen?

Het minste wat we voor onszelf kunnen doen is onze geest en lichaam rust gunnen en onszelf laten voelen dat we veel waard zijn. We mogen dit ook regelmatig tegen onszelf zeggen.

Voor sommigen is zelfzorg niet vanzelfsprekend. Erger nog, ze vinden het zelfs niet belangrijk. Voor anderen zorgen: natuurlijk! Voor onszelf zorgen: “Hoe doe je dat?”.

Als ik iemand vertel dat hij of zij eerst voor zichzelf moet zorgen, krijg ik steevast te horen: “Ik heb daar geen tijd voor” of “Jij weet zeker niet wat ik allemaal moet doen op een dag? Dat kan er niet bij hoor!”

Dit vind ik zo jammer om te horen. Want deze mensen beseffen niet dat ze zichzelf aan het kapot maken zijn. Als we andermans behoeften boven de onze stellen, kan dat leiden tot stress, wrok, vermoeidheid, ziekte,… Kortom, het weerhoudt ons om ons beste zelf te kunnen zijn. Me-time is immers nodig! Onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig inplannen van me-time in je dagelijks routine zorgt voor een vermindering van stress, minder kans op mentale en fysieke kwalen, verhoging van de productiviteit en stimulering van het gelukshormoon.

Door voor onszelf te zorgen, kunnen we nog beter voor anderen zorgen en ons werk beter uitvoeren. We krijgen immers een heldere en gelukkigere geest.

Ik geef je alvast 11 manieren om aan zelfzorg te doen. Start er vandaag al mee.

1-     Eet gezond (en maak hier tijd voor)
We eten dikwijls terwijl we ook nog andere zaken doen zoals tv kijken, aan de computer werken, … Zo ontzeggen we onszelf het plezier van een gezonde en voedzame maaltijd. Zou jij aan je computer werken terwijl je met je geliefde dineert? Ik hoop het niet want dan ben je geen aangenaam gezelschap voor je partner. Trakteer jezelf dus ook op hetzelfde niveau van respect en geniet van je maaltijd zonder afleiding.

Zorg er ook voor dat je gezond eet. Een kant-en-klaarmaaltijd kan dan wel handig zijn maar het zit vol bewaarmiddelen, suikers en producten die niet in ons lichaam thuishoren. Op het internet vind je genoeg gezonde recepten die niet veel tijd vragen om klaar te maken.

Weet wat je eet …

2-     Wees dankbaar             
Wees dankbaar voor wat je hebt. Dagelijks schrijf ik 10 zaken op waarvoor ik dankbaar ben. Ik schrijf dan “Ik ben zo blij en dankbaar voor … omdat …”. Alles is het vermelden waard: van een dak boven mijn hoofd tot een fantastische vriend.
 

3-     Maak het gezellig.
Is jouw woonkamer of slaapkamer zoals jij het wil? Als dat niet zo is, maak het dan gezelliger met wat kaarsen, extra kussens, een bloemetje, … Door een ruimte te creëren die warm en gezellig aanvoelt, maak je voor jezelf een plekje waar je je kan terugtrekken als je het wat moeilijk hebt.
 

4-     Erken je prestaties
Weet wat je allemaal al hebt gedaan of bereikt en erken dit ook. Op het einde van de dag maak je een lijst (in je hoofd of op papier) welke productieve dingen je hebt gedaan: die moeilijke werkopdracht, de was, lekker gekookt, met de kinderen gespeeld,… Geef jezelf een hiervoor schouderklopje.

 5-     Geef een cadeautje aan het kind in jezelf
Wat deed je graag toen je klein was? Danste je graag in de woonkamer op je favoriete muziek? At je graag pannenkoeken? Sprong je graag op de trampoline?
Maak daar even tijd voor en geef op die manier je innerlijke kind een cadeautje want diep in ons willen we ons allemaal nog eens een kindje voelen en de gevoelens van toen herbeleven.

 6-     Slaap voldoende
Slaap en rust is zo belangrijk. Zorg dus dat je voldoende uren slaapt zodat je lichaam (en geest) zich terug kan herstellen om een nieuwe dag aan te kunnen.

 7-     Lees een boek
Jezelf verliezen in een geweldig boek kan je zo gelukkig maken. Het is altijd leuk om een goed verhaal te lezen en zo rust te vinden. Zoek iets wat je interesseert: fictie of non-fictie. Het maakt niet uit, als je het maar boeiend vindt.
Heb je mijn boek al gelezen? 😉

 8-     Maak iets leuks/lekkers
Of het nu een lekkere cake is of een tekening, doe iets creatiefs!

 9-     Beweeg!
Wat ze zeggen over sporten en endorfine is waar: sporten maakt hormonen aan die je een gelukzalig gevoel geven. Elke vorm van sport is goed: wandelen, dansen met je vriendinnen, fietsen,…
Zolang je maar beweegt!

10-  Ontkoppel
Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter … hebben een aantal voordelen. Maar voel jij je echt beter door de online-versie van iedereen te kennen? Deze mensen posten enkel de positieve zaken uit hun leven en geven zo een verkeerd beeld mee. Je kan jouw leven toch moeilijk vergelijken met de hoogtepunten van iedereen?
Neem dus even afstand van de sociale media en focus je op de schoonheid van het moment en het werkelijke leven dat ook mooi kan zijn.

11-  Maak een ME-Time cadeautje voor jezelf
 Vul een leuke mand of doos met dingen die je een speciaal gevoel geven zoals scrubzout, bodylotion, nagellak, snoepjes, badschuim, kaarsen …
Zet deze in je badkamer zodat die binnen bereik zijn als je wat extra zelfliefde nodig hebt.

Zorg eerst voor jezelf, dan pas kan je voor anderen zorgen. Plan dus dagelijks je momentje me-time in.

Wat ga jij vandaag al doen? Noteer het hieronder en wees op die manier een inspiratie voor anderen.