Hoe laat je negatieve zaken uit het verleden los?

We hebben het allemaal al eens meegemaakt: angst, pijn, verdriet, vernedering, boosheid ... Dit vergt veel energie van ons en om ons leven te vergemakkelijken, is het veel beter dit achter ons te laten. Het is echter niet zo simpel. Toch zal je zelfbeeld verbeteren, om nog maar te zwijgen van je zelfvertrouwen. 

Jarenlang ben ik boos geweest op mijn pesters, heb ik verdriet gehad om de kansen die ik niet heb benut en voelde ik de vernedering nog steeds van de zaken die mij in mijn jeugd zijn overkomen. Op een bepaald moment wist ik dat het zo niet meer kon en ben ik positiever in het leven gaan staan. Ik heb al de negativiteit uit mijn verleden los gelaten om verder te gaan met mijn leven, meer nog : ik heb alle negatieve zaken in iets nuttigs kunnen keren. 

Hoe? Dat ga ik ik je in dit artikel fijn uit te doeken doen.

Leer uit je verleden
Alles gebeurt met een reden. Wanneer iets negatiefs jou overkomt, kun je er iets positiefs uit halen. Ooit was ik gaan solliciteren aan de universiteit. Het gesprek verliep schitterend en ik kwam met een goed gevoel uit het interviewlokaal. De hele week na het sollicitatiegesprek hoorde ik echter nog niets van de universiteit en besloot ik te bellen. Mevrouw vertelde me aan de telefoon dat ze me juist ging mailen. Alle alarmbelletjes in mijn hoofd begonnen te rinkelen. "Mailen? Oei, dat is niet goed", was de eerste gedachte die binnenfloepte. En ja hoor: ik had de job niet. Ze kozen voor een andere kandidate want ze vonden mij te sterk voor deze job. Ik zou deze job niet lang uitoefenen want er zat meer in me. Teleurgesteld beëindigde ik het gesprek. De uren die daarop volgden heb ik gehuild, geroepen, ... Ik wou echt deze job en was ervan overtuigd dat ik ervoor geknipt was. 

De volgende dag had ik een vriendin aan de lijn en zij zei me: "Nele, sjeezes, die vrouw had gelijk. Er ligt iets veel beters op je pad. Jij zou je nooit in die job kunnen en mogen smijten zoals jij dat kunt." Haar woorden zinderden nog lang na en inderdaad: kort daarna ben ik met mijn eigen zaak begonnen en ben ik nu zo blij dat ze me indertijd weigerden.

Als je nu dus niet krijgt wat je wilt, zal er iets beters op je pad komen. Nog een voorbeeld? Wanneer je relatie op de klippen loopt, blijf niet bij de pakken zitten. Reflecteer even waarom die relatie is fout gelopen en tracht in de toekomst niet meer dezelfde fouten te maken. Wat jou toekomt, zal naar je toekomt. Alles gebeurt met een reden: aanvaard dit ook.

Belichaam je emoties
Wat houd je tegen om je emoties en gedachten neer te schrijven? Als kind deden we dit zoveel: je maakte een tekening over hetgene wat je bezig hield of je schreef in je dagboek.

Mijn klanten sturen mij regelmatig mails met hun gedachten en muizenissen. Zo krijgen ze duidelijkheid over hun zaken. Toen ik boos was op een bepaalde persoon, heb ik alle frustratie, pijn en boosheid neer geschreven. Ik had de brief naar haar gericht en schreef alles wat er in mij opkwam. Heb ik de brief verstuurd? Nee. En dat was ik ook niet van plan. Ik heb de brief (bestaande uit 9 velletjes) mooi verbrand. Daarna was de woede nog niet over en heb ik nog enkele velletjes geschreven (en vernietigd). Dit heeft geduurd tot ik niets meer kon neerschrijven en mijn kwaadheid verwerkt had. 

Dit helpt echt: we noemen dit ventileren. Alle negativiteit schrijf je van je af. Gaat het schrijven je echter niet af, neem iemand bij de arm. Onderschat de kracht niet van een luisterend oor. Neem iemand in vertrouwen en vertel hem of haar alles wat je voelt en beleeft. Dit kan een goede vriend(in) zijn. Een coach of therapeute kan je ook begeleiden in je verwerkingsproces en kan je helpen om je negativiteit in iets positiefs te veranderen.

Gebruik positieve affirmaties
Hier las je al over affirmaties, en hier. Oh, en hier ook. Affirmaties kunnen je overtuigingen veranderen, de liefde voor jezelf aanwakkeren en je positief doen denken. Ik gebruik elke dag affirmaties: in paswoorden, in de auto, tijdens een wandeling. Ze hebben ervoor gezorgd dat ik terug in mijn kracht sta. Terwijl ik vroeger steeds tegen mezelf zei: "ik kan dat toch niet", zeg ik nu altijd "ik kan het". En raad eens? Ik kan het ook altijd! 

Wees proactief
Dit hangt samen met leren uit je verleden. Kijk waar het toen is fout gelopen en doe er nu iets anders. Maak niet dezelfde fout. Heb je indertijd je vriendinnen moeten laten vallen voor je nieuwe vriend omdat hij jou steeds opeiste en hij enkel met jou op stap wou? Maar dan dumpte hij jou en had je ineens niemand meer waar je bij terechtkon. Maak niet dezelfde fout en vertel je nieuwe vriend dat de quality time met je vriendinnen nog steeds bovenaan je lijstje staat en dat je nog veel met hen op stap wil of contact wil. Kan hij dat niet begrijpen? Dan is hij niet de ware voor jou en kun je beter uitkijken die wel de kracht van vriendschap begrijpt. 

Of ben je iemand die snel bijkomt tijdens de zomermaanden? Start dan met sport nu zodat je je toch nog energiek kunt voelen en je nog steeds in je bikini kunt flaneren op het strand. Maak van iets negatiefs iets positiefs.

Past deze tips toe en je zult zien dat het verleden makkelijker los te laten is. Wat doe jij om verder te gaan met je leven? Deel het zeker hieronder en wees een inspiratie voor anderen.

Een energiek groetje,

Nele