Onze goede voornemens hebben vaak betrekking op het fysieke: we willen afslanken, we willen sportiever zijn … Weinigen onder ons halen dit doel. Slechts 8% houdt vol en bereikt resultaat! 8% is bitter weinig, niet?
Mocht iedereen aan “mentale fitness” doen, zouden we succesvoller zijn in het behalen van onze doelen. Dan kan het ons lukken om te stoppen met roken, sportiever te zijn, af te slanken … Ons lichaam doet immers wat onze geest ons vertelt.
Versterk dus die mentale spieren om zelfdiscipline en doorzettingsvermogen te kweken. En laten we die 2 zaken nodig hebben om fysiek èn mentaal sterker te worden.
Deze 10 strategieën zullen je mentaal sterker maken:
1. Treed eenmaal per week uit je comfortzone:
Een onbekende aanspreken, een cursus volgen, een lezing bijwonen … Doe elke week iets wat je niet gewoon bent om te doen. Zet die angst opzij en ga ervoor. Na een tijd ga je jezelf anders bekijken. We laten ons al te vaak tegenhouden door “wat als” (“wat als ik faal?”, “wat als ze me niet willen horen?”, “wat als het me toch niet lukt?”…) of stress. Op deze manier leggen we de nadruk op onze beperkingen. Als we daarentegen deze uitdaging aangaan, gooien we na verloop van tijd onze zelfbeperkende meningen overboord.
2. Draag zorg voor jezelf:
Door te weinig slaap, ongezonde voeding en gebrek aan beweging werkt onze geest niet optimaal: we voelen ons minder energiek en hebben een lager zelfbeeld. Bouw dus aan een gezond lichaam zodat je je sterker voelt: slaap ongeveer 8 uren per nacht, eet gezonde voeding en probeer dagelijks zo’n 30 min aan lichaamsbeweging te doen (zet een leuke song op en dans eens lekker alsof er niemand kijkt!).
3. Tracht dagelijks minstens 15 minuten te mediteren:
Bouw elke dag een pauze in om je geest rust te gunnen. Laat je door je ademhaling leiden. Dit zorgt ervoor het opladen van onze batterijen, een klaardere kijk en een hogere motivatie om onze doelen te bereiken.
4. Let op met wat je tegen jezelf zegt:
We praten heel veel tegen onszelf, vaak in stilte. (Ik ook luidop). Wat we tegen onszelf zeggen, heeft een impact op wat we denken over onszelf, ons gedrag en onze gevoelens. Zelfkritiek zorgt ervoor dat we onszelf beperken. Begin dus vanaf vandaag te spreken tegen jezelf alsof je het tegen een goede vriend hebt of tegen je kind. Zo ga je ontdekken dat je veel meer kan dan je beseft.
5. Hou een dankbaarheidsboekje bij:
Dagelijks schrijf ik zo’n tien zaken op waarvoor ik dankbaar ben. In deze en deze post heb ik je er al over geschreven. Waar we dankbaar voor zijn, daar krijgen we meer van. Wat we vanzelfsprekend vinden, verdwijnt.
Begin klein: noteer elke dag drie zaken waarvoor jij dankbaar bent. Je zal merken dat je blik op je leven zal veranderen. Zoek het niet te ver. Wakker worden in een zalig bed na een verkwikkende nachtrust is al een goed begin, of: een wagen die je elke dag veilig op je bestemming brengt ...
Dit neemt dagelijks slechts een paar minuten in beslag maar mentaal zal je enorm vooruitgaan, geloof me.
6. Wees je bewust van je gevoel:
De meeste volwassenen hebben het zeer moeilijk om hun gevoelens te uiten, tenzij het geluk of boosheid is. We vinden kwetsbaarheid immers een zwakte. Ik kan je garanderen dat je kwetsbaar tonen een zeer sterke daad is. Onze emoties spelen een grote rol bij elke beslissing die we nemen. Sta daarom stil bij je gevoel: kleef een etiket op je emoties en reflecteer even over hoe jouw emoties bepalen hoe jij denkt en de manier waarop je je gedraagt.
7. Breng meer tijd door met je familie en vrienden:
We zijn dikwijls zo druk bezig met de dagdagelijkse beslommeringen en onszelf dat we onze familie en vrienden verwaarlozen. “We hebben geen tijd”, “druk druk druk” … Weet dat studies aantonen dat tijd besteden aan onze geliefden positief is voor ons welzijn. Stel dus je prioriteiten en maak tijd voor de belangrijke personen in je leven: voor je het weet zijn ze er niet meer en dan komt spijt te laat.
8. Geef een slechte gewoonte op:
Als we iets willen, moeten we ook bereid zijn iets op te geven. Wil je dus een slanker lichaam? Geef dan die zak chips op. Wil je een gezonder leven? Geef dan die sigaretten op. Wil je sportiever zijn? Geef dan dat favoriete tv-programma op (tenzij je kunt crosstrainen / fietsen in huis voor de televisie). Een slechte gewoonte opgeven helpt ons slimmer te werken, niet harder te werken. Door slechte gewoontes op te geven, worden onze gezonde gewoontes effectiever.
9. Creëer een leven dat overeenstemt met je waarden:
Het is makkelijk gezegd dat je geeft om anderen of dat je milieubewust bent. Je ernaar gedragen is vaak moeilijker. Bekijk welke zaken je kunt veranderen in je leven zodat wat je zegt ook overeenkomt met wat je doet. Als je telkens voor kleine afstanden de wagen neemt, laat je niet echt blijken dat het milieu je grootste zorg is. Als we zelf voortdurend op de smartphone zitten, laten we niet aan onze kinderen zien hoe ze zich op een andere manier kunnen bezighouden … Leven naar onze waarden is een essentieel onderdeel om onze mentale kracht te beheersen.
10. Maak een tijdlijn voor je droom:
Zorg ervoor dat je droom een doel wordt door er een deadline aan te koppelen. Vele mensen zeggen: “volgend jaar ga ik stoppen met roken” of “ooit schrijf ik nog een boek” of “later word ik zelfstandige”. Ik heb gemerkt dat “volgend jaar”, “ooit” en “later” niet op een doorsnee kalender staan, dagen en data wel. De kans is groot dat zulke vage dromen nooit worden uitgevoerd. Zet dus die droom van jou om in een doel en voeg die toe aan je tijdlijn met een realistische deadline. Start met kleine stapjes. Ook al lijkt het een droom op lange termijn, kijk wat je nu al kunt doen om je droom dan te bereiken.
Welke strategie past het best bij jou? Wat zou jij onmiddellijk toepassen om je mentaal sterker te maken? Begin al met eentje. Ik ben indertijd begonnen met het dankbaarheidsdagboek. Toen dat een gewoonte werd, ging ik een stapje verder en heb ik voor mezelf besloten om niet meer negatief tegen mezelf te praten. Zo heb ik van deze tien strategieën tien dagelijkse gewoontes gemaakt die nu permanent deel uitmaken van mijn leven. Train je mentale spieren en onderhoud die mentale kracht door dagelijkse oefeningen. Het vergt een zekere inspanning maar ik weet dat het je lukt.
Aarzel niet om in de comments te laten weten met welke strategie jij vandaag nog start en waarom. Op die manier kan je anderen inspireren.
Wil jij je nog sterker voelen? Boost dan je zelfvertrouwen met mijn boek STERK!. Met dit werkboek zal je zelfvertrouwen een heuse sprong nemen. Te koop via deze link.