10 tips om die herfstblues tegen te gaan

Kortere dagen, somber weer, koud, nat, grijs … Na de warme zomer (èn nazomer) is het voor sommigen moeilijker om zich aan te passen aan deze donkere tijd. We voelen ons minder energiek, zijn sneller moe en bovendien is onze motivatie dikwijls ver te zoeken. Kortom, we voelen de herfstblues opkomen. Dit is trouwens niet voor niets de periode waarin de meeste depressies voorkomen. Maar… dit kunnen we tegengaan!

In dit artikel vind je maar liefst tien tips om tegen die herfstblues in te gaan: omdat je het waard bent om sterk en gelukkig die donkere maanden door te komen. ;-)

1-    Kom buiten!
Natuurlijk daglicht is enorm belangrijk voor je immuunsysteem en voor je gemoed: probeer dus overdag zoveel mogelijk naar buiten te gaan. Doe dit liefst op de middag omdat de zon op dat moment op het hoogst staat en dus het krachtigst is. Het zonlicht wakkert je waakstoffen aan en de vitamine D geeft je lichaam een boost.

2-    Eet gezond
Het is wetenschappelijk bewezen dat je lichaam reageert op de juiste voeding: je krijgt meer energie, je hebt minder last van dips… Onder juiste voeding verstaan we onbewerkte, natuurlijke voeding. Koop dus geen kant en klare gerechten vol E-nummers en bewaarstoffen maar kook vers. Dit hoeft niet altijd veel van onze kostbare tijd in beslag te nemen. Je kan ook op zeer korte tijd een gezonde én lekkere maaltijd bereiden. Laat je inspireren door Pascale Naessens, Sandra Bekkari, de blog van Bye Bye Cheeseburger enz. Op het internet vind je talrijke blogs van foodies die je kunnen inspireren.

3-    Wees sportief
Tijd maken om te sporten tijdens de herst- en winterperiode is een must. Je voelt je gezonder, actiever en energieker. Misschien voel je in het begin niet echt veel motivatie om te sporten: joggen in de miezerige regen lijkt niet echt een aangenaam vooruitzicht. Maar eenmaal je vertrokken bent, zal de energie door je lichaam stromen. Geloof me: je voelt je vast en zeker positiever als je terug thuis komt.

4-    Wees socialer
Blijf weg van sociale media maar spreek in real life af met je vrienden en kennissen. Het is veel effectiever om tijdens deze donkere en koude periode de personen op te zoeken waar je je goed bij voelt. Spreek af, maak het gezellig, organiseer lekkere etentjes, filmavonden enz.

5-    Doe eens iets voor anderen
Zorgen voor een ander (als vrijwilliger of als vriend(in)/familie die iets extra doet) kan enorm veel positieve energie vrijmaken. Het brengt je dichter bij elkaar en nadien voel je zeker voldoening en dat doet iedereen deugd!

6-    Wees lief voor jezelf
Tijdens deze donkere maanden is het enorm, maar dan ook enorm belangrijk dat je ook lief bent voor jezelf. Maak tijd vrij voor jezelf om leuke dingen te doen, je te verzorgen en geniet. Boek eens een massage, ga naar de wellness, lees een goed ontspannend boek, … Doe iets wat jou blij maakt. Als jij je goed voelt, heeft dit immers een grote impact op jouw omgeving.

7-    Slaap meer!
Hier kun je lezen dat voldoende slapen noodzakelijk is. Toch halen velen onder ons de nodige acht uren slaap per nacht niet.
Vaak voelen we ons minder uitgeslapen tijdens de herfst- en wintermaanden. Doordat de zon ’s avonds sneller ondergaat en het langer donker is, maken we meer melatonine aan, een natuurlijk slaaphormoon. Dit hormoon wordt geregeld door onze interne klok. Normaal stijgt je melatonine ’s avonds en blijft het tijdens het grootste deel van de nacht hoog. In de vroege ochtend daalt je melatoninespiegel. Het licht heeft een invloed op de hoeveelheid melatonine die je lichaam produceert. In de herfst en winter hebben we minder licht dan in de lente en de zomer. Hierdoor voelen we ons minder uitgerust.
We kunnen die vermoeidheid proberen tegengaan door liters koffie of groene thee te drinken om wakker te blijven en ’s avond een overvloedige maaltijd te eten zodat we ons terug moe voelen. Zo forceren we ons lichaam.
Creëer een gezond slaappatroon: ga steeds rond ongeveer hetzelfde uur slapen en sta dagelijks op hetzelfde tijdstip op. Zorg voor gemiddeld acht uren slaap per nacht. Zo kom je energieker de dag door.

8-    Zoek een uitdaging
Tijdens de zonnige maanden zijn we veel positiever en gaan we meer uitdagingen aan. In de herfstmaanden zijn we minder geneigd iets nieuws uit te proberen. Toch is dit te uitgelezen moment om je grenzen te verleggen: leer een nieuwe taal, ga dansen, zoek een nieuwe hobby, lees dat ene boek dat je ooit hebt gekregen maar tot nu toe geen tijd voor hebt gehad. Niets is zo gezellig als in een knusse zetel te zitten, een kop thee bij de hand te hebben en te lezen in een spannend boek.

9-    Plan een kort uitje
Er even tussenuit tijdens de herfstmaanden kan deugd doen. Iets om naar uit te kijken en het moment om nieuwe ervaringen op te doen. Het hoeven niet noodzakelijk warmere oorden te zijn. Een bezoek aan iets ongekends kan al een groot verschil maken: ga voor een wandeling in de Ardennen of in Zeeland, breng een bezoek aan Finland, plan een citytrip naar Dublin …

10- Zet een leuk liedje op
Draai de volumeknop naar boven wanneer je een geweldige schijf op de radio hoort. Lach, dans, zing mee … Zo maak je het gelukshormoon Serotonine aan. Wist je dat je de aanmaak van Serotonine met je gedachten kan beheersen. Dit wordt ‘Priming’ genoemd. Deze techniek heeft als doel plezante gedachten op te wekken. Lekker uit de bol gaan op een leuk liedje is het uitgelezen moment om die positieve gedachten op te wekken.

Wat doe jij om deze gure maanden positief door te komen? Hoe vul jij je dagen? Zet het hieronder in de “comments” en inspireer op die manier anderen.