En ja hoor, dan denk je als coach dat je het allemaal wel weet maar toch ben ik weer in de valkuil getrapt. Gevolg: mijn lichaam heeft voor mij besloten dat ik rust moest nemen. 😊
Tijdens drukke periodes verlies ik soms het vermogen om naar mijn lichaam te luisteren. Ik weet dat ik niet de enige ben. 😉 Het overkomt ons allemaal wel eens.
Toch kan het herkennen van onze lichamelijke signalen het verschil maken tussen ons goed voelen of juist uitgeput geraken.
Afgelopen week kreeg ik de vraag: “Oké Nele, maar wat betekent dat nu juist: luisteren naar je lichaam? Hoe pak ik dat aan?”.
Ik kon deze keer heel gemakkelijk antwoorden want een maand geleden heeft mijn lichaam zware tekens gegeven dat ik over mijn grenzen aan het gaan was dus ben ik mijn eigen raad terug beginnen opvolgen. 😊
Waarom moeten we nu luisteren naar ons lichaam?
1. Het voorkomt stressklachten en een burn-out.
Ons lichaam geeft vaak subtiele signalen wanneer we te ver gaan: vermoeidheid, stramme spieren, hoofdpijn, hyperventilatie of een verhoogde hartslag. Door op tijd op deze signalen in te spelen, kunnen we ergere gevolgen vermijden. Negeren we toch al die signalen, dan worden we gevoeliger voor fysieke en mentale problemen.
Bij mij persoonlijk had mijn maag het opgegeven: hevige maagpijnen (kermen van de pijn, overgeven, … geloof me, het was geen aangename periode).
Verdict? Te veel stress.
En ja hoor, weer had ik even geen tijd gehad voor mijn meditaties en heb ik echt mijn lichaam tot het uiterste gedreven. Door allerlei omstandigheden bleef mijn stresslevel voortdurend te hoog en uiteindelijk heeft mijn maag aangegeven dat het genoeg was.
We zijn nu een dikke maand verder en pas nu begint mijn lichaam terug normaal te functioneren.
2. Het regelt ons emotioneel welzijn.
Ik heb het al enkele keren in mijn blogs geschreven, het staat ook zwart op wit in mijn boeken: ons lichaam en onze geest zijn met elkaar verbonden, daar kunnen we niet om heen.
Wanneer we stress, angst, verdriet, boosheid … voelen, reageert ons lichaam hier onmiddellijk op. Door even stil te staan bij hoe jij je fysiek voelt, kan je echt je emotionele welzijn begrijpen en er iets aan doen.
“Waarom voel ik mij zo? Wat is er op dit moment in mijn leven aan de hand?”
3. Het geeft aan wanneer we moeten slapen en eten (en plassen).
Hoe vaak negeren we onze basisbehoeften? Vaak! Geloof me. Een voorbeeldje: je zit te werken aan je computer en je moet al een hele tijd plassen, maar je houdt je in want je wil dat dossier nog vlug even afwerken. Of net zoals een persoon die niet naar het groot toilet wou gaan behalve thuis. Gevolg: zware obstipatie en een bezoek aan het ziekenhuis.
Ook slapen stellen we vaak uit want we willen die ene serie nog uitkijken terwijl onze ogen al een hele tijd toevallen.
Hongergevoel, dorst, vermoeidheid … zijn belangrijk signalen.
Wanneer we onszelf vaak voorbijlopen, raken we in de war over onze basisbehoeften zoals eten, drinken, slapen en naar het toilet gaan.
Door goed te luisteren naar ons lichaam, kunnen we beter inschatten wat we nodig hebben en nemen we een gezondere levensstijl aan.
4. Het voorkomt chronische aandoeningen.
Chronische aandoeningen duiken niet plots op, ze ontwikkelen zich geleidelijk. Daarom is het regelmatig luisteren naar ons lichaam belangrijk om vroegtijdige signalen op te vangen en zo sneller actie te ondernemen.
Hoe kunnen we beter naar ons lichaam luisteren?
1. Neem zo nu en dan pauze.
Elke dag nemen we best een paar momenten om helemaal tot rust te komen, om even stil te staan, ook al is het maar vijf minuutjes.
Adem dan 4 tellen in, hou 2 tellen vast en adem dan 6 tot 8 tellen uit en kijk wat dit na een tijdje met je lichaam doet. Het helpt ons om bewuster met onze gevoelens om te gaan.
2. Luister naar je ademhaling.
Onze ademhaling hebben we altijd bij ons en de manier waarop wij ademen zegt ons hoe wij ons fysiek en emotioneel voelen.
Ademen we snel en oppervlakkig? Dan wijst dit op een inspanning of zekere spanning.
Ga dus bewust ademen, zo leer je je spanning vroeg op te merken en kan je jezelf kalmeren.
3. Doe eens een bodyscan.
Een bodyscan (of in het Nederlands een lichaamsscan) is een meditatieoefening waarbij je langzaam langs al je lichaamsdelen gaat. Het helpt om spanning en ongemak op te merken maar vooral om ons lichaam aan te voelen. Hier heb je een aangename Nederlandstalige oefening die maar tien minuten duurt maar nadien een wereld van verschil maakt.
4. Stel jezelf de vraag: “Wat heb ik NU nodig?”
Soms voelen we wel dat we iets nodig hebben maar vragen we ons niet genoeg af wat we juist nodig hebben. Door dagelijks jezelf die vraag te stellen wat je nodig hebt, maak je er een gewoonte van om naar binnen te kijken en te luisteren naar je lichaam.
Afgelopen weekend had ik een drukke zaterdag: ’s morgens lang en intensief gesport en daarna op stap met mijn man en schoonouders naar Brussel waar we nog eens een dikke 7 km op en neer wandelden / kuierden langs de kasseibaantjes van de stad.
’s Avonds was ik op. Mijn verstand zei dat ik nog wat administratie had af te werken, mijn lichaam zei dat ik moest rusten. Dus ik heb me luidop afgevraagd: “Neleke, wat heb jij NU nodig?” En ik antwoordde: “Mijn dekentje, de zetel en een lekkere kop thee.”😊 Ik heb het mezelf gegund. 😉
5. Vertrouw op je intuïtie en buikgevoel. Bewaak je grenzen.
Als iets niet goed voelt, durf dan op je buikgevoel te vertrouwen en je grenzen te bewaken. Een overvolle agenda, een verplichting die energie kost, een bezoekje dat je niet gelukkig maakt … Het kan allemaal geannuleerd worden.
“Ja maar Nele, ik had al toegezegd!”
Jij mag nadien altijd terug neen zeggen, zeker als je lichaam jou al bepaalde signalen geeft.
Ons lichaam liegt niet, het weet vaak al dat iets niet gezond is voor wij het rationeel begrijpen. Negeer je lichaam niet of jouw lichaam zal zelf de stop inzetten op het moment dat jij het niet verwacht. Geloof me, been there, done that! 😊
Door beter te luisteren naar ons lichaam, leren we signalen op tijd opvangen en daarop anticiperen.
Oké, ik geef toe: het kost tijd om opnieuw te leren luisteren naar ons lichaam. Het kost ook tijd om terug te leren voelen. Zeker als ons vroeger geleerd werd dat we moesten verder doen.
Ik had immers van thuis meegekregen: “Ook al ben je ziek of heb je pijn, je doet door.” Ik ben vaak met koorts gaan werken (en een grote thermos kippensoep en een handtas vol medicijnen), ik ben vaak met pijn naar school gegaan … tot ik werd opgenomen in het ziekenhuis.
Gelukkig komt de wijsheid met de jaren.😉 Nu luister ik naar mijn lichaam en zal ik sneller ingrijpen. Een maand geleden heb ik het even niet gedaan maar mijn lichaam heeft dus voor mij beslist. Ik ben blij dat de gevolgen nog niet zo erg waren.
Als we naar ons lichaam luisteren, kan ik je zeggen dat de beloning groot is: meer balans, meer rust, meer energie …. Dat willen we toch allemaal?
Oefen dus in het luisteren naar je lichaam. Jij bent het immers waard je geweldig en sterkt te voelen.
Wanneer heb jij onlangs de signalen van je lichaam genegeerd en wat waren de gevolgen? Hoe heb jij het opgelost? Schrijf het zeker hieronder en wees zo een inspiratie voor anderen.