Raad eens wat ik doe om mij te ontspannen?

Sommigen gaan fietsen, persoonlijk vind ik het te traag. Anderen gaan dan weer lopen, ik deed dat ook maar heb jaren geleden mijn knie kapot gelopen en vele kiné- en doktersbezoeken later geen beter resultaat dus ... Nog anderen gaan naar de fitness, daar heb ik persoonlijk geen tijd voor. Ok Nele, dan moet je tijd maken ... 

Wat ik doe? En ja, je gaat lachen maar so what? Ik werk aan mijn conditie en ik amuseer me rot! Ik ... spring ... trampoline!!!! Jaja, je leest het goed: trampoline!!! Ik schreef er al iets over in een vorige blog maar ik ga er hier toch iets over uitweiden. 

Hoe ben ik hier - in hemelsnaam - op gekomen? Tja ... Het viel me op dat mijn beide dochters hun buikspieren enorm strak stonden. Strak? Het zijn net betonnen muurtjes na al die uren springen op hun trampoline! We hebben indertijd een hele grote trampoline gekocht van superkwaliteit en eerlijk? Het is onze beste investering voor de kinderen ooit. De uren die zij daar al op gesleten hebben ... ongelooflijk. Alleszins, ik wijk af. :-) Aangezien dat springen goed was voor mijn kinderen, waarom zou het dan niet goed zijn voor de mama????

Een hele tijd geleden vond ik van mezelf dat mijn conditie niet meer was zoals het geweest was. Aangezien ik ooit voor de Mont Ventoux heb getraind maar dat is op het einde afgesprongen, kun je al raden dat ik heel scherp stond. Stond, ja stond. Als je niet aan je conditie blijft werken gaat het snel terug naar af ... en dat heb ik persoonlijk ondervonden. 

Op een dag zat ik te foeteren tegen mezelf. Ik had energie te over en geraakte het niet kwijt: lopen was geen optie, fietsen duurde te lang voor ik er een supereffect van had en dat fitnessabonnement ... Hallooooooo? De zon scheen!!! Dan ga je toch niet binnen lopen zweten???? 

Ik passeerde de trampoline en bleef plots staan. Zou ik? ... Wat als? ... Gaat dat niet belachelijk overkomen? ... Komaan, ikke? ... Een volwassene vrouw? ... Als je 1 ding van mij moet weten is dat ik naar rechts zal gaan als al de anderen naar links gaan. En als je een tweede ding van me moet weten is dat ik me er toch niets van aantrek. Nu, vroeger was dat anders maar daarover meer in een andere blog ...

Na een korte aarzeling trok ik mijn teenslippers uit en kroop ik die trampoline op. Eerst kalmpjes op en neer wiegen, daarna al kleinere sprongetjes ... Die kleinere sprongetjes werden iets grotere sprongen en voor ik het wist was ik aan het springen alsof mijn leven ervan afhing. Hoger en hoger ... Kijken of ik die ene koe kon bekijken zonder dat net te zien (als je het nog niet wist, achter mijn tuin staan er vele koeien!). Ineens besefte ik wat ik aan doen was en schaterde ik het uit van het lachen! "Dit moet zo lachwekkend overkomen", dacht ik bij mezelf. Een volwassene vrouw die zich enorm uitleeft op een trampoline van haar kinderen. Ik was niet de enige die zo dacht, al die koeien achter mijn tuin zaten mij ook aan te staren alsof ik gek geworden was! Maar zij niet alleen ...

Plots voelde ik dat ik aangestaard werd en ja hoor ... een beetje verderop zag ik mijn buurman staan. Hij keek mijn richting uit dus ik zwaaide naar hem! Hij zwaaide terug. Tja, dan weet hij nu ook dat zijn buurvrouw kinds is geworden! :-)

Die eerste keer heb ik een kwartier gesprongen. Met een rood aangelopen gezicht, hijgend maar met een smile van hier tot in Tokio kwam ik die trampoline afgestrompeld. Ik had niet door dat ik zoveel energie had verbruikt tot ik daar op de grond stond ... Man, man, man ... dat voelde goed aan!! Binnengekomen heb ik me snel gedoucht en daarna research gedaan op de computer: de voordelen van trampolinespringen. Wat ik daar las, kon me alleen maar bekoren! 

Op het internet vond ik geen nadelen van trampolinespringen, enkel voordelen. Dus als jij nadelen weet, aarzel niet ze hieronder in de "comments" te typen! Hier volgen enkele voordelen: 

 • 10 minuten trampolinespringen komt overeen met een halfuurtje lopen!
 • het werkt stressverlagend
 • het zorgt voor snelle calorieverbranding zodat je op gewicht blijft en zelfs afvalt!
 • het geeft een minimale belasting op heupen, knieën, enkels en voeten
 • het verhoogt je mentale alertheid
 • trampolinespringen versterkt al je spieren en verhoogt je behendigheid
 • het zorgt voor veel zuurstof zodat je longen en je huid worden gezuiverd
 • je bloedsomloop verbetert door die vele zuurstof en dat zorgt voor een relaxt gevoel
 • het stopt osteoporose en zorgt voor een goede lymfedrainage 
 • het geeft je een supergevoel en een grote glimlach
 • ...

Voor mij is trampolinespringen echt een leuke vorm van ontspanning. Verder valt het me op dat ik er ook zaken op kan "loslaten"! Dat heb ik je immers vorige week geschreven: dat je moet sporten ... dus waarom geen leuke sport? Wanneer ik stress voel opkomen doe ik mijn "oortjes" in, zet ik een zomers muziekje op en spring ik op de maat van de muziek dat het een lieve lust is. Die stress vloeit zo uit mijn lichaam en een gelukzalig gevoel komt in de plaats. Vroeger zou ik een sigaretje hebben opgestoken, nu heb ik een veel gezonder alternatief gevonden! 

Moest je dus een trampoline hebben staan in je tuin ... en je aarzelt nog ... Doen, stop met het lezen van deze blog en ga erop springen! Wedden dat jij je ook gaat uitleven? :-)

Wat doe jij om je te ontspannen? Schrijf het zeker hieronder in de "comments"! Tot volgende week!