Hoe overtuigingen je kunnen belemmeren ...

Wist jij dat jouw overtuigingen heel veel kunnen tegenhouden? Dat je heel veel kansen mist door dat je van bepaalde zaken overtuigd bent? Zeker als het over belemmerende overtuigingen gaan ...

Een belemmerende overtuiging van jou kan vb. zijn: "ik ben niets waard" of " ik kan dat toch niet" of "Het is mij nog nooit gelukt dus waarom zou het mij nu lukken". Kijk, als je dat steeds gaat zeggen tegen jezelf dan voel je je inderdaad minderwaardig, dan ga je het inderdaad niet kunnen en dan zal het je niet lukken. Ik was daar vroeger een "krak" in (voor de Nederlanders: een uitblinker). Ik geloofde helemaal niet in mezelf en liet geen kans voorbij gaan om me naar beneden te halen. Man, man, man ... ben ik veranderd sinds ik "het geheim" ken! ;-) Alhoewel, het is geen geheim! Door positief te denken ga je echt anders in het leven staan en gebeurt er veel goeds in je leven, geloof me vrij! Belemmerende overtuigingen zijn immers niet de waarheid maar ze voelen wel zo aan. 

Hoe kom je aan die overtuigingen? 

 • je omgeving: je neemt vaak over van wat je hoort en ziet in je directe omgeving. Probeer dan maar eens "de andere richting in te zwemmen". 
 • gebeurtenissen en voorvallen
 • kennis: kennis en inzicht kunnen je tot een bepaalde diepe overtuiging leiden
 • eerdere resultaten: heb je een keer iets supers gedaan dan groeit de overtuiging dat je dat een volgende keer ook kunt. Als je daarentegen gefaald hebt, denk je automatisch dat je er nooit in zult slagen. Hoe vaker dit zich herhaalt, hoe zekerder je bent van die overtuiging. Soms moet die herhaling van die ervaring of gebeurtenis niet in "real life" gebeuren. Het kan ook in je fantasie voorkomen waarbij je jezelf voorstelt dat in de toekomst dezelfde ervaring met dezelfde resultaten zal plaatsvinden. 

Een voorbeeld? Ik was er steeds van overtuigd dat ik niet goed in wiskunde was. Mijn moeder zei me steeds "ons Nele is goed in talen, maar dat rekenen ... dat is altijd al minder geweest" of "ze is zoals haar vader: beter in talen dan in cijfers". Dus wat dacht ik steeds als ik mindere punten voor wiskunde had? Inderdaad! Ik deed zelfs geen moeite meer om het deftig onder de knie te krijgen: ik zou het toch nooit kunnen. Tot in mijn 6de middelbaar. Ik was zo gefrustreerd dat ik iemand onder de arm heb genomen om me bijles te geven. Eindelijk snapte ik de logica van die moeilijke vraagstukken en bewerkingen. Mijn leerkracht wiskunde zag mijn cijfers zwaar stijgen en met fierheid kan ik zeggen dat ik op mijn eindexamen wiskunde maar liefst 148,5 op 150 had!!! Niet goed in wiskunde? In mijn kopje ja ... tot ik mijn overtuiging veranderde! 

Als je me vroeger zou gekend hebben zou het je verbazen dat ik een zeer onzeker meisje was die alles in vraag stelde. Kreeg ik een compliment? Dan dacht ik "wat heeft die nodig?" of "yeah right, wat zit daar achter?". Nu zeg ik gewoon "dank je" en glunder ik ... een hele verandering, niet? 

Hoe kan ik met die belemmerende overtuigingen stoppen? Wel ... loslaten! En over loslaten heb ik je al in een andere blog geschreven. Belemmerende overtuigingen zijn een soort lens waardoor je kijkt dus ... verander die lens ... stilletjes aan ... niet te drastisch ...

Probeer niet gelijk je gedrag te veranderen maar laat gewoon de overtuiging los ... en stilaan verandert alles ...

Ik moet je iets bekennen: ik was een verstokte rookster. Ja ... je leest het goed. Een bekentenis waar ik niet fier over ben. Maar ik ben nu wel fier dat ik kan zeggen "ik was". 

Uiteraard wist ik dat roken ongezond was. Ik las de verpakkingen, mijn grootvader/dooppeter is aan longkanker gestorven, verschillende mensen in mijn omgevingen werden ziek en mijn conditie ging zienderogen achteruit. Was ik verslaafd? Het moment zelf dacht ik van niet, nu weet ik beter. 

Ooit was ik gestopt met het boek van Allen Carr "Stoppen met roken". Maar toch ... zo nu en dan daarna terug een sigaretje en voor ik het wist ... BAM! Veel heb ik gezegd dat ik ging stoppen en dat probeerde ik ook. En ik faalde ... tot ik mijn mindset helemaal veranderde èn mijn overtuigingen. Nu kan ik zeggen dat ik ex-roker ben. En eerlijk? Een sigaret smaakt me niet meer ... Mijn gedrag heb ik niet moeten veranderen, het is vanzelf gebeurd ... door mijn overtuiging te veranderen. 

Overtuigingen die je niet belemmeren maar helpen:

 • alles heeft een reden en een doel en dient mij
 • alleen door toewijding is blijvend succes mogelijk
 • stof ergens veel energie in en je doel zal zich manifesteren
 • respecteer de mensen
 • falen bestaat niet ... er zijn alleen resultaten
 • proberen is falen met eer ... Daarom: probeer niet, DOE HET GEWOON!!!! 
 • ik hou van mezelf zoals ik ben (en zeg dit maar minstens 3x per dag tegen jezelf)

Volgende week heb ik het over een fantastische oplossing om je overtuiging te veranderen!

Welke overtuiging heb jij nog steeds en dient je tot niets: schrijf het zeker hieronder. Uiteraard zijn succesverhalen ook steeds welkome!!