Laat het los ...

Laat het los, laat het los ... Ik hou het echt niet meer uit.
Laat het los, laat het los. Gooi de deur dicht, keer niet terug.
Geef niet om al hun commentaar!
En de storm raast door ... Vrieskou daar zat ik toch al niet mee!

Als je kinderen hebt zul je dit liedje wel kennen, zowel de meisjes als de jongens brullen het mee tijdens de film Frozen! Maar heb je al wel eens degelijk naar de tekst geluisterd? 

Loslaten ... het is niet simpel, geloof me. Het aantal keren dat ik de vraag krijg "Hoe laat ik het dan los?" kan ik niet meer tellen ... Een kant-en-klare gebruiksaanwijzing kan ik je niet geven maar ik kan je wel zeggen: zet door! Hou vol en laat je niet ontmoedigen als het niet direct lukt. En troost je met de gedachte dat het eerst met sommigen heel slecht moet gaan voor het kan beteren. Onthou ook dat er de wet van polariteit is en die zegt dat er aan elke zaak 2 kanten zijn: een positieve en een negatieve kant. vb. goed-slecht, licht-donker, zwaar-licht, dik-dun ... We weten maar dat het goed weer is als we ook weten dat het slecht weer is ... Of we voelen warmte als we ook al weten wat koude is ... Snap je? Trouwens ... het kan niet slecht blijven ... het komt ooit wel goed, dus waarom zou je niet een aantal zaken proberen waardoor het sneller kan?

Ben je enorm perfectionistisch of een echte controlefreak? Is er vroeger iets gebeurd in je leven en je kan dat maar niet loslaten? Misschien heb je wel een scenario dat je wil dat zo verloopt want je denkt dat je dan wel gelukkig bent? STOP! Kwel jezelf niet zo! Laat het gewoon los! Dat is echt het enige wat helpt. 

 

Waarom loslaten?
Loslaten kan wonderen verrichten! Echt waar! Zeker als we in een situatie zitten waaraan we, ook al willen we het zoooooo graag, niets kunnen veranderen. Loslaten zorgt ook voor de optimale werking van gezonde relaties maar ook voor ongezonde relaties kan het alleen maar positief uitdraaien. Loslaten vermindert de innerlijke druk en laat ons onze eigen kracht terugvinden. Ik kan je nog veel goede redenen opsommen waarom loslaten goed voor je is, maar misschien moet je er gewoon eens mee starten? 

 

Wanneer moet je loslaten?
Als je voelt dat je langzaamaan gek begint te worden, laat dan maar los. Als het probleem constant in je hoofd zit, als alles chaotisch wordt, als je te snel gepikeerd bent, als je je begint af te reageren op je omgeving, als je constant met een frons in je gezicht loopt, als je constant jammert over vanalles en nog wat ... laat dan los. Ook wanneer je merkt dat je je eigen leven niet meer leidt, of dat plezier in je leven ver te zoeken is en je steeds negatief en sarcastisch rondloopt ... laat los! 

 

Wat moet je loslaten?

 • eerst en vooral: personen die je op een of andere manier schade berokkenen. Daarover kun je meer lezen in deze en deze blog van me! Laat verdorie de mensen die je kleineren vallen! 
 • Alle oude pijnen, je wrok, je woede, je frustraties, je verdriet ... die je al een hele tijd met je meesleurt en ervoor zorgen dat je niet vreugdevol in je leven staat!
 • Alle negatieve gedachten zoals "ik ben niets waard", "om mooi te zijn moet je afzien", "ik moet perfect zijn", ...
  Alles wat start met "Ik moet ..." --> schrappen!!!!! Jij moet niets! Integendeel! Hou toch gewoon van jezelf zoals je bent! Jij bent goed genoeg! Jij bent verdorie veel waard! Stop ermee om jezelf te kleineren! Wees fier! Sta rechtop! Laat zien dat je veel waard bent! 

 

Hoe laat je los? 

 • Stop met dat slachtoffer-gedoe! Stop ermee om te martelaar uit te hangen! Jij verdient het beste. Laat dus alles los wat jou tegenhoudt om gelukkig te zijn! 
 • Zorg voor jezelf. Zorg ervoor dat je je op tijd ontspant, dat je plezier beleeft, dat je ME-time hebt! Jij bent verantwoordelijk voor je leven! Enkel jij! Dat wil niet zeggen dat je de schuld hebt van de zaken die jou overkomen, maar jij bent wel verantwoordelijk over jouw reactie ... Dus als anderen jou slecht behandelen, ligt het aan jou om daar iets aan te doen. Het is cru gezegd: maar het is jouw verantwoordelijkheid. Enkel jij  bepaalt wat er met jou gebeurt! Meer daarover in een latere blog! 
 • Krop je gevoelens niet op maar laat ze los! Als je gevoelens naar boven komen, uit ze! Ook als is het razernij, woede, pijn, verdriet, ... laat maar komen ... Het kan zoveel deugd doen. Dat noemt niet allemaal voor niets gevoelens, we moeten ze 'voelen'!
 • Aanvaard alles wat je overkomt. Het gebeurt met een reden. Ook al is die reden niet echt duidelijk ... het wordt later wel duidelijk! Zoek dus niet naar een oplossing, maar aanvaard de situatie ... en dus ook je hulpeloosheid, je eenzaamheid, je nederlaag, je verdriet, je verwarring, ...
 • Vertrouw erop dat alles goed komt! Zoals ik al hierboven schreef: voor alles is er een reden, alles heeft zin. We moeten niet alles controleren, leef gewoon je leven, aanvaard wat je overkomt!

Tot slot geef ik je nog 10 praktische tips mee om te kunnen loslaten:

 1. Lees motiverende boeken. Er bestaan genoeg boeken die je kunnen motiveren, stimuleren en sterker maken!
 2. Pak je woning aan: richt het helemaal opnieuw in! Felle kleurtjes, leuke accessoires ...
 3. Verander je kapsel/outfit/parfum! Een nieuw begin dus een nieuw uiterlijk?
 4. Schrijf alles op wat je wil loslaten
 5. Ruim op: letterlijk en figuurlijk. Daarover meer in een latere blog!
 6. Start met sporten. Of beweeg tenminste! Al spring je op de trampoline van je kids, beweeg! 
 7. Ban alle slechte voedingsgewoonten en start met gezond eten! Dit seizoen (de zomer) is de ideale periode omwille van de slaatjes etc.
 8. Schrijf alles op wat je kan ontspannen en tracht dat zoveel mogelijk uit te voeren
 9. Koop je heerlijk ruikende wierook of geurkaarsen en rook letterlijk je kamer uit. (Doe het, ook al geloof je me niet ... Wat heb je te verliezen? Niets. Wat heb je te winnen? Eerst en vooral een goed ruikende kamer, ten tweede misschien wel een gereinigde kamer.)
 10. Zoek je een goede coach! 

 

Heb jij nog ander tips om te kunnen loslaten? Aarzel dan niet om deze hieronder neer te pennen!