Later als ik groot ben ... (20 tips om vandaag voluit te leven)

"Later als ik groot ben ...", 
"Later als ik veel geld heb ...", 
"Later als ik op pensioen ben" ... 

Hoeveel keren heb ik dit vroeger niet gehoord (of zelf gezegd!)? Altijd maar "later". En ik keek uit naar later. Maar dan had ik vrienden die geen "later" meer hadden. Of familieleden die eindelijk op pensioen waren en dan plots het dagelijkse voor het eeuwige hadden geruild. 

Dit heeft me hard doen nadenken. Waarom moeten we steeds denken in de "lengte van het leven" en niet in de "breedte van het leven"? Wat als er inderdaad geen "later" meer zal zijn en we "NU" het allemaal moeten doen? 

Ik heb toen besloten om helemaal tenvolle te leven en niet meer te wachten op later. Het is nu dat we het moeten doen. Genieten, elke dag opnieuw. Met de droevige nieuwsberichten die we dagelijks horen, is het duidelijk geworden dat we elke dag en elk moment als een geschenk mogen zien. Ik moet je niet vertellen dat ik elke dag zeer dankbaar ben voor al die mooie momenten. 

Hier zijn enkele richtlijnen die je kunt volgen:

 1. Laat het verleden los (in mijn volgende blog leer ik jou hoe dit moet). 
 2. Geniet nu (duidelijk! Of niet soms?)
 3. Focus je op de toekomst. Stel een doel in en leef ook naar dit doel. Hou je doel voor ogen en stel je de vraag bij elke daad die je doet (brengt dit mij dichter naar mijn doel?).
 4. Doe wat je graag doet (zeg dus "neen" tegen de zaken die je liever niet doet. (Hier leer je "neen" zeggen). 
 5. Delegeer de zaken die je niet graag doet (of zeg er neen tegen zoals ik al in vorig puntje zei).
 6. Leer vergeven (niet voor de ander, maar voor jezelf want jij hebt er het meeste last van)
 7. Neem je rust: wat vandaag niet afraakt, kun je morgen ook nog doen. Jouw rust is belangrijker.
 8. Neem actief deel aan dit leven, wees geen toeschouwer. 
 9. Zoek uitdagingen, die comfortzone laat je immers niet groeien. Ok, ik geef toe: die comfortzone is verdomd gemakkelijk ... maar zoooooooooooooooooooo saai!
 10. Wees dankbaar voor alle mooie momenten
 11. Zoek in elke dag iets moois, ook al is het moeilijk.
 12. Doe elke dag iets wat je "angst inboezemt". (of waar je tegenop ziet). Dat moet niet groots te zijn. Denk maar aan een moeilijk telefoongesprek of een confrontatie. 
 13. Geloof in jezelf en vertrouw op jezelf.
 14. Lees! Elke dag lees je iets zodat je slimmer en beter wordt. Lezen doet zoveel met je geest als sporten met je lichaam doet. 
 15. Niets moet, alles mag. De tijd van "moeten" is bij mij voorbij. "Ik moet dit nog doen, ik moet dat nog doen". Uiteraard zijn er de verplichtingen waar je niet onderuit kunt, maar veel "moetens" leggen we onszelf op. Onlangs ben ik toch even zelf nog in de val gelopen. Een vriendin van me trouwt en ik moest van mezelf nog een clutch maken. Ah ja, zo eentje dat perfect bij mijn schoenen en kleed paste. Dus op een avond begon ik eraan en zat ik te sukkelen met soepel karton, stof en textiellijm en drukknopen tot ik het absurde in zag. "Ik moet juist niets", zei ik tegen mezelf en alles werd opgeruimd. Als beloning heb ik me een lekker wijntje ingeschonken en heb me met een fijn boek in mijn zetel geïnstalleerd. De zetel die bijna nooit mijn zitvlak op zich mag ervaren omdat ik er te weinig tijd in doorbreng. En ja, het deed deugd! 
 16. Dans! Ik heb gisteren mijn oortjes van IPhone ingestoken en heb gedanst dat het een lieve lust was. Soms zet ik gewoon de radio luider en dans ik mee. Mijn kinderen vinden het hilarisch. 
 17. Zing! Ook al zing je vals: niets van aantrekken. Gewoon zingen. Zowel bij het dansen als het zingen komt het gelukshormoon vrij en voel je je achteraf veel beter. 
 18. Steek niet zoveel tijd in sociale media: het is je reinste tijdverspilling. Beperk het gebruik van sociale media tot 20 minuten per dag. Spreek veel liever af met "echte vrienden" in het "echte" leven. 
 19. Eet gezond. Je hebt maar 1 lichaam dus vul dit niet met rommel maar met gezonde voeding. Geloof me: je krijgt meer energie en je huid straalt. 
 20. Sport: het hoeft niet veel te zijn maar doet ajb iets van sport. Jouw lichaam is gemaakt om te bewegen, niet om te zitten. :-)

Welke zaken doe jij om tenvolle te leven? Ik heb er nu immers 20 opgeschreven maar het kunnen er zoveel meer worden. En daarom heb ik je nodig. Vul gerust deze lijst aan en inspireer zo anderen.