Je kan niet voor iedereen goed doen …

Dit zinnetje zeg ik regelmatig tegen mijn kinderen en ik wou – eerlijk gezegd – dat ik dat ook vroeger had geweten. Dit had mijn leven immers een stuk makkelijker gemaakt. Ik was zo iemand, die voor iedereen goed wou doen, die iedereen een goed gevoel wou bezorgen en wou “pleasen”.

Sinds enkele jaren besef ik dat, wat je ook doet, wat je ook probeert en wat je ook zegt, er mensen bestaan die jou niet mogen. Je kan je in allerlei bochten wringen, niets valt in goede aarde bij hen.

Uiteraard zijn er mensen die onvoorwaardelijk van je houden, die je graag hebben, wat je ook zegt of doet. Dat zijn “jouw mensen”. Zij verdienen jouw liefde en steun.

Aangezien ik dit zelf pas laat doorhad, vergat ik mezelf voortdurend. Ik was zo bezig om anderen te “pleasen” dat ik mezelf helemaal naar de achtergrond duwde. “Wat Nele wou, was toch niet belangrijk? Wat een ander wou, dat was pas belangrijk!” Resultaat: een geweldige burn-out!

Herkenbaar? Weet dat het allemaal te maken heeft met eigenwaarde. Wanneer we onszelf niet veel waard achten, houden we geen rekening met onze eigen wensen en schatten we een ander veel hoger in dan die eigenlijk waard is.

Vaak wordt onze eigenwaarde bepaald door wat anderen denken, zeggen of doen over ons persoontje. Verkwist je kostbare tijd en je energie niet door anderen er te willen van overtuigen hoeveel je waard bent. Laat mensen, die jouw waarde toch niet kunnen inschatten, los. Want ze zien het niet, ze willen het ook niet zien. Overtuig hen dus niet om samen jouw pad te bewandelen. Laat ze liever achter en trek op met diegenen die wel inzien hoeveel je waard bent.

Eigenwaarde krijg je mee van je vader. De taak van een vader is immers om alle talenten uit zijn kinderen te halen en te optimaliseren. Zijn opdracht is zijn kinderen graag te zien en er te zijn voor hen, wat ze ook doen en kiezen. Wanneer een vader een talent bij zijn kind opmerkt, is het zijn taak om dit mee te helpen ontplooien. In mijn geval was mijn vader er vroeger niet voor mij, bijgevolg kon hij mijn talenten niet opmerken.

Mijn vader was (en is) een harde werker. Hij was vaak elders aan het werk: ofwel in zijn eigen zaak ofwel - omdat hij ook graag klaarstond voor iedereen – bij anderen voor allerlei klusjes. Neem ik mijn vaders iets kwalijk? Neen, helemaal niet. Ik heb het grootste respect voor mijn vader en ik zie hem heel graag. Hij heeft immers gewoon gedaan wat hij zelf heeft meegekregen van zijn vader. Hij wil ook steeds goed doen voor anderen en ik heb zijn genen J. Wat kinderen zien, dat doen ze na. Wees daarom altijd zelf het goede voorbeeld.

Het was dus nodig om aan mijn eigenwaarde te werken, weliswaar met vallen en opstaan. Nu heb ik de mening van anderen niet meer nodig. Mijn belangrijkste les ooit? Geloof in jezelf en weet wat je waard bent. “Doet het dan geen pijn als je kritiek krijgt van anderen, Nele?”, hoor ik regelmatig. Uiteraard heb ik mijn mindere dagen waarop ik mij er wel iets van aantrek. Maar terwijl dit vroeger mijn hele week of maand kon verpesten, probeer ik nu gewoon eens te slikken.

Ik weet nu wel wat ik waard ben, wat ik allemaal kan en (nog niet) kan. Ik ben niet perfect en maak fouten. Ik zal dan ook als eerste toegeven dat ik een fout heb begaan en me hiervoor excuseren. Maar zoals ik al schreef: je kan niet voor iedereen goed doen. Er zullen altijd mensen zijn die vinden dat je een fout hebt gemaakt terwijl dit helemaal niet het geval was of in ieder geval niet je bedoeling was.

Moet je je dan voor alles excuseren? Neen, je hebt immers niets fout gedaan. Alles is perceptie. We zijn niet verantwoordelijk voor de reactie van anderen, enkel voor de manier waarop we de boodschap overbrengen. Als we op een geweldloze manier communiceren en met goede bedoelingen, is er geen reden om je te verontschuldigen. Als het gevolg een negatieve reactie bij de ander is, zegt dit iets over die persoon en niet over jou. Zorg daarom dat je eigenwaarde hoog is zodat je sterk in je schoenen kan blijven staan.

Laat mensen, voor wie je niets goed kan doen, vriendelijk los en zet je eigen tocht verder. Doe dit met diegenen die jou wel appreciëren en je aanvaarden zoals je bent.

Blijf jezelf, hou van jezelf, wees overtuigd van je eigenwaarde want jij bent het waard. Het is meer dan ok om niet voor iedereen goed te doe