10 tips om van persoonlijke groei een ingesteldheid te maken

“Eenmaal je je er bewust van bent, kan je niet meer terug”, is me ooit gezegd. Ze kregen gelijk. Vanaf je start met persoonlijke groei, verandert je hele leven, hoe klein de stap ook is. Bij mij was dit acht jaar geleden het geval. Via een oud-collega kreeg ik een link doorgemaild van Kevin Trudeau: “Your wish is your command”. Eronder las ik: “Nele, ik merk dat je even verloren loopt en ik denk dat dit jou heel goed zal doen. Mijn leven heeft het alleszins veranderd”. Ik keek bedenkelijk naar de woorden in de mail maar ik moet bekennen dat mijn interesse gewekt was.

Enkele dagen na het ontvangen van die mail, was ik ’s avonds alleen thuis (partner uit, dochters in bed) en klikte ik op de link. Het bleek over lessen te gaan rond persoonlijke groei. Ik moet er wel bij vertellen dat ik enkele weken voordien een boek had gekregen als cadeau: Napoleon Hill - “Think en grow rich”. Ik had dit boek tot dan nog niet echt goed bekeken, aangezien ik niet echt in de “mood” was. Ik zat in die geweldige burn-out en was dus op dat moment een doemdenkertje.

Maar goed, terug naar die avond toen ik alleen zat in de woonkamer en op die link klikte: Kevin Trudeau, een Amerikaanse zakenman klonk door mijn luidsprekers. Op één of andere manier kon hij me gekluisterd houden aan mijn scherm. Ik hoorde mijn hersenen knetteren en er vielen heel veel puzzelstukjes op zijn plaats. Plots viel ook de naam ‘Napoleon Hill’ en de titel van het boek dat ik een tijd voordien had gekregen.

“Dit kan geen toeval zijn”, dacht ik. (Nadien heb ik geleerd dat toeval niet bestaat en dat alles gebeurt met een reden. Hier werd het heel duidelijk dat ik mijn leven kon veranderen). De volgende dagen (het waren immers lange gesprekken die Kevin voerde) bleef ik luisteren en voerde ik de daarbij horende oefeningen uit. Ik merkte plots kleine veranderingen op in mijn leven en in mijn reacties naar anderen toe. “Hier wil ik iets mee doen!”, was de gedachte die steeds “popte” in mijn hoofd. Ik schreef me in voor een coachingopleiding en begon niet alleen zelf te groeien maar maakte er mijn job van om anderen mee te begeleiden in hun persoonlijke groei.

Persoonlijke groei is noodzakelijk voor je gezondheid, je geluk, je prestaties en ambities. Als mens hebben we alles om het beste in onszelf naar boven te halen, om uitdagingen aan te gaan en die succesvol af te werken. Maar als persoon zijn wij het ook die onszelf verhinderen om toch maar niet te groeien. We zijn zeer sterk in het vinden van excuses om iets toch maar niet te moeten doen.

Vaak gaan we ervan uit dat we iets niet kunnen: “Het zal me toch niet lukken, dus waarom zou ik eraan beginnen”. Ofwel denken we wat anderen denken: “Wat zullen de anderen wel denken?”. Weet dat wat jij meent dat anderen over jou denken, je dit eigenlijk over jezelf denkt.

Met persoonlijke groei zorg je ervoor dat je morgen een betere persoon bent dan vandaag. Hiermee bedoel ik niet dat je beter bent dan anderen, maar wel beter dan je vandaag was. Is dat niet iets wat we allemaal willen? Beter worden, sterker worden, assertiever worden, gezonder worden …

Ik geef je hier 10 tips mee die mij hebben geholpen om van  “persoonlijke groei/ontwikkeling” een routine te maken.

1.    Begin nu!
Waarom zou je uitstellen tot morgen? Begin vandaag al met wat je eigenlijk morgen wou doen. Of wil je een “uitstelexpert” worden?

2.    Kleine stapjes
Splits die ene grote stap gewoon op in verschillende kleine stapjes. Start klein en stap voor stap kom je uiteindelijk tot dat grote doel.

3.    Stop ermee om je te verantwoorden voor alles
Je hoeft je niet steeds te verantwoorden voor alles wat je doet. Als we iets nieuws willen doen of kopen of een nieuwe hobby starten, wordt er door onze omgeving dikwijls gevraagd waarom we dit hebben gekozen. Weet dat je daar niet hoeft op te antwoorden, tenzij met “gewoon, omdat ik het wou!”. Je bent hen geen uitleg verschuldigd en soms zijn het gewoonweg hun zaken niet.

4.    Trek eens met anderen op
Let erop om regelmatig conversaties aan te gaan met mensen met wie je nog niet eerder hebt gesproken. Ik start regelmatig  (dagelijks) gesprekken met onbekenden. Zo kwam ik al met heel veel interessante mensen in contact en heb ik mijn kennissenkring mooi verruimd. Bovendien leerde ik ook heel wat bij door deze mensen. Het heeft mijn leven nog boeiender gemaakt.

5.    Sta dromen toe
“I have a dream”, zei Martin Luther King ooit. Geleidelijk aan kwamen er veranderingen in de maatschappij. Het is nog niet wat het moet zijn maar er is vooruitgang. Elke realisatie is ooit begonnen met een droom, met een gedachte. Het was eerst een gedachte in iemands geest en werd dan realiteit. Droom dus en laat beperkingen varen. Dromen is nodig om te kunnen groeien. Misschien komen er dan wel uitdagingen op je weg, die je kan aangaan om je droom te verwezenlijken.

6.    Hou van verandering
Veel mensen kunnen niet goed omgaan met verandering, maar hé … de wereld verandert voortdurend. Het is nodig om mee te veranderen want we moeten mee zijn met onze tijd. 😉 Was er geen verandering, dan zaten we nog steeds in grotten met onze knuppels.

7.    Doe elke dag iets nieuws
Mijn favorietje 😊. “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen”, zegt Pippi Langkous. Zo deed ze alles gezwind en met een grote glimlach Groot gelijk! Want hoe kan je weten dat je iets niet kan als je het nog nooit gedaan hebt?
Elke dag probeer ik iets nieuws uit: iets proeven wat ik nog nooit eerder heb gegeten, een andere route nemen dan gewoonlijk om te kijken waar ik nu weer uitkom… Als er plots iets op mijn pad komt, laat ik me niet tegenhouden door het onbekende. Ik ga de uitdaging aan en zal wel zien waar ik beland.

8.    Wees dankbaar en weet wat je waard bent
Focus op wat je wel hebt of bereikt hebt en wees daar ook dankbaar voor. Je hebt immers al een hele weg afgelegd. Wat jij doet, heeft een grote invloed op het welzijn van anderen. Als we ons goed voelen, heeft dit een impact op onze omgeving. Misschien herinner jij je een moment waarop je enorm nors rondliep en iedereen afsnauwde? Het gevolg was waarschijnlijk dat je omgeving op de tippen van zijn tenen liep en zelf slechtgezind werd. Of omgekeerd: jij loopt stralend rond met een supergrote glimlach en automatisch lachen de mensen ook naar jou.

Als jij jezelf veel waard vindt, straal je dat uit naar anderen. Dus als jij persoonlijk groeit, groeien anderen met je mee.

9.    Kies je omgeving zorgvuldig uit
Trek op met de mensen die mee willen gaan in je groei, die je stimuleren en steunen. Mensen die ook positief ingesteld zijn en alles uit dit leven willen halen. Zij zullen je immers inspireren om het beste in je naar boven te halen. Uiteraard hebben we ook mensen in onze omgeving die alles in twijfel trekken, die ons naar beneden halen en die ons zelfs tegenhouden in onze groei. Laat deze laatste groep mensen los. Ze zijn meer ballast dan een zegen in je leven. Wanneer je verandert, verandert je omgeving mee. Degenen, die niet mee willen veranderen, zullen op één of andere manier uit je leven verdwijnen. Hou dit niet tegen, maar weet dat het erbij hoort.

10. Weet dat alles goed komt
Misschien niet zoals we het zelf in gedachten hadden, maar wel zoals het moest zijn. Blijf daarom volhouden en geef niet op. “Alles komt goed”, zeg ik heel vaak bij mezelf als ik het even moeilijk heb. Nadien blijkt dan inderdaad dat alles goed is gekomen, maar dat er wel veel bloed, zweet en tranen bij kwamen kijken.

Welke tips kan jij nog toevoegen aan deze lijst? Schrijf ze gerust hieronder in de “comments” en inspireer op die manier anderen.