Er is iemand die 24u op 24u bij jou is, zeven dagen op zeven. Hij of zij wijkt nooit van je zijde, dag en nacht blijft die bij jou. Er is maar één persoon die jou gelukkig kan maken, die jou echt goed kan laten voelen. Wie? Dat ben jij zelf natuurlijk. Je hebt je eigen beste vriend voortdurend bij je. Geweldig toch?
Waarom is het nodig om je eigen beste vriend te zijn? Omdat het handiger is om je eigen ondersteuningssysteem te creëren i.p.v. afhankelijk te zijn van anderen. Als je te veel van anderen verwacht, kan dit leiden tot teleurstelling, verdriet en soms stopzetting van relaties als aan die verwachtingen niet wordt voldaan.
We hebben het allemaal in ons om onszelf te geven wat we nodig hebben. We moeten het niet bij een ander zoeken. Uiteraard is het geweldig dat je een netwerk hebt waarop je kan rekenen maar het meest geweldige is dat je hen niet nodig hebt om je gelukkig te voelen.
Als we ons eigen leven niet in handen nemen en onze eigen beste vriend(in) niet worden, zal je de prijs van afwijzing, eenzaamheid, schaamte, verlating en afkeer regelmatig voelen. Je zal immers blijven geloven dat je het niet waard bent, dat je vreselijk bent en niet geliefd.
Hoe kan je dus je beste vriend worden?
1. Wees lief voor jezelf.
Behandel jezelf zoals je je beste vriend(in) behandelt. Stop er dus onmiddellijk mee jezelf te kleineren en af te breken. “Lompe koe”, “domme kip” zijn de woorden die je niet tegen jezelf zegt, zelfs niet over jezelf denkt. Leer je kwaliteiten, je goede punten, je talenten en je mogelijkheden kennen en erken ze ook. Aanvaard dat je uniek bent. Als je jezelf betrapt op het bedenken van vervelende “zelfpraat”, stop er dan onmiddellijk mee en vraag jezelf af: “Zou ik dit zeggen tegen mijn beste vriend(in) of tegen mijn kinderen?”. Als dat niet het geval is, verander dan je “zelfpraat” in iets positiefs, constructiefs en ondersteunends.
2. Prijs jezelf i.p.v. te verwachten dat anderen het voor je doen.
Wanneer je iets doet waar je trots op bent, prijs jezelf hiervoor. Geniet van de ervaring en voel hoeveel deugd het doet.
3. Ga met jezelf eens uit.
Velen onder ons kunnen niet alleen zijn: ze hebben altijd iemand nodig. Het is belangrijk om te leren alleen zijn. Trek eens alleen naar de film of naar een concert. Je zal jezelf op een positievere manier bekijken. Je bent immers met jezelf bezig en niet met anderen: “Kunnen ze genoeg zien?”, “Zou het hem/haar wel bevallen?”,…
Met andere woorden: als je alleen bent, word je niet afgeleid. Al je aandacht gaat immers naar de film of naar het concert. Jij doet lekker wat je wil, je drinkt wat je wil, je gaat waar je wil en blijft zolang weg als je wil.
Een extra surplus is dat je op deze manier gemakkelijker nieuwe mensen leert kennen.
4. Trakteer jezelf regelmatig.
We kopen vaak iets voor een ander maar een geschenkje voor onszelf komt zeldzaam voor. Trakteer jezelf dus op die massage of wellness. Koop dat leuke truitje dat al zo lang in die etalage naar je ligt te lonken. Waarom doe je jezelf geen bos bloemen cadeau?
5. Geef jezelf complimenten.
Door jezelf complimenten te geven, focus je op de positieve aspecten van jezelf i.p.v. de negatieve zaken. Neem jezelf ook niet te serieus. Lach soms eens met jezelf op een liefdevolle en gezonde manier.
6. Beeld je in hoe je een dierbare zou steunen in dezelfde situatie.
Denk even aan een geliefd persoon – vriend of familie – en beeld je in wat je tegen hem of haar zou zeggen als hij/zij in dezelfde situatie zou zitten waar jij nu in zit, hoe hij/zij lijdt en pijn of verdriet heeft. Wat zou je hem/haar adviseren?
7. Luister naar je behoeften.
Je hebt jezelf raad gegeven zoals je dat bij een dierbaar persoon zou doen. Volg nu je advies ook op. Stel je eigen behoeften eerst. Heb je een knuffel nodig? Een deugddoend bad? Een vrije dag of vakantie? Hulp in het huishouden? Een goeie babbel? Wat het ook is waar jij nu behoefte aan hebt, stel jezelf boven aan de lijst i.p.v. helemaal onderaan. Doe het, vraag het … NU.
8. Stuur/voel mededogen naar het deel van jou dat gekwetst is.
Je beste vriend zijn houdt in dat je de kunst van zelfcompassie beheerst. Dat wil niet zeggen dat je medelijden moet hebben met jezelf, wel mededogen. Niemand wil immers “mee lijden”.
Compassie is niet oplossingsgericht. Compassie is accepteren, liefhebben, loslaten zonder dat je de behoefte hebt iets te controleren of te veranderen.
Stel je even voor: een kind is gevallen en heeft een schram op het been. Het mededogen van de moeder is groot. Ze houdt haar kind liefhebbend en troostend vast en fluistert terwijl ze zijn tranen droogt: “Huil maar, het is in orde, ik ben bij je. Het komt goed, liefje, de pijn zal overgaan”. Het kind vertrouwt de moeder en is gerustgesteld.
Nu moet jij leren op je eigen woorden te vertrouwen als je liefdevol tegen jezelf praat.
Beeld je nu in dat je tegelijkertijd de moeder en het kind bent. Bied mededogen en troost aan jezelf en sta ervoor open.
9. Doe elke dag iets liefs voor jezelf.
Deze tip is vergelijkbaar met tip 4. Doe iedere dag iets kleins maar leuks voor jezelf: in het zonnetje zalig nietsdoen voor een uurtje, een (alcoholvrije) aperitief op einde van een lange werkdag, een halfuurtje lezen in je favoriete boek terwijl je knus in de zetel zit, een warm bad, een stukje chocolade …
Het hoeft niet duur of groots te zijn om ervan te genieten.
10. Luister naar je lichaam.
Er zijn veel mensen die hun lichaam vreselijk behandelen: ze stoppen het vol rommel (overdaad aan sigaretten, alcohol, suikers), negeren en misbruiken het waardoor er een heleboel fysieke, emotionele en psychologische ziekten ontstaan.
Leer luisteren naar je lichaam: als je ’s avonds moe bent, kruip dan onder de wol i.p.v. nog een aflevering van je die ene leuke serie op Netflix te bekijken. Als je overdag nog moe bent, drink dan groene thee of een fruitrijke smoothie i.p.v. sloten koffie of energiedrankjes. Sla het ontbijt niet over maar eet rustig iets gezonds.
Als je te zwaar bent, neem een diëtiste of voedingscoach onder de arm en start ermee gezonder te eten. Bij chronische pijn zoek je best naar remedies of beter nog, naar de echte oorzaak van de pijn. Doe er iets aan, blijf niet verder doen zoals je bezig bent.
We vinden het makkelijker om pijn te negeren, een pijnstiller of iets verdovends te nemen en doen dan gewoon verder.
Vaak eisen we teveel van ons lichaam tot … ons lichaam helemaal STOP doet. De kans bestaat dat het dan al te laat is.
Gebruik deze tien tips en maak alsjeblief van jezelf je beste vriend. Je bent het meer dan waard.
Hoe behandel jij jezelf? Laat het hieronder weten in een commentaar.