Jaloezie maakt veel kapot!

Jaloezie … een venijnig beestje! Het maakt meer kapot dan je lief is. Een beetje jaloezie kan geen kwaad, maar wordt het groene monster extra groot? Oh wee!

Eerst en vooral moet je een onderscheid maken: ben je jaloers omwille van een gegronde reden? Of ben je jaloers op alles en iedereen in je omgeving?

Dirk, een klant van me vertelde me dat zijn vriendin Karine wel heel veel contacten had met haar ex-man. Haar ex-man had haar jaren geleden verlaten voor een andere vrouw maar die relatie was al na enkele maanden gedaan. Sindsdien belden ze elkaar dagelijks en soms gingen ze ook samen lunchen. Als Dirk Karine er iets van zei, riep ze hem woedend toe dat hij niet zo jaloers moest zijn! Bij mij kwam hij te weten dat dit eigenlijk een teken was dat Karine nooit de breuk met haar ex-man heeft kunnen verwerken. Daardoor was ze niet klaar voor een nieuwe relatie. Dirk confronteerde Karine met dit feit en op den duur gaf ze schoorvoetend toe dat ze inderdaad nog gevoelens hadvoor haar ex-man en dat ze zich vereerd voelde dat hij terug met haar contact had. Omdat Dirk zijn zelfbeeld en zelfliefde intussen heel wat groter was, heeft hij met Karine gebroken. We weten intussen dat Karine terug bij haar ex-man is. En Dirk? Hij is terug aan het daten en voelt zich gelukkig. 

Bij Dirk zien we dat zijn “jaloezie” gegrond was en het feit dat zij hem zo woedend riep dat hij niet jaloers moest zijn was enkel een verdedigingsmanoeuvre.

Een ander verhaal is het verhaal van Sandrine. Zij vertelde me dat ze enorm jaloers was als haar vriend met andere vrouwen praatte. Elke vrouw was een bedreiging voor haar. Ze reageerde op 2 manieren: of venijnig of hysterisch. Volgens haar was er niet echt een reden om jaloers te reageren. Ze had enkel schrik om hem te verliezen. Ze vond de andere vrouwen altijd beter, mooier en slimmer dan zichzelf. Je raadt het al: een laag zelfbeeld lag aan de basis.

Is dit bij jou ook zo? Dan kun je dit enkel oplossen door jezelf terug graag  te zien. Want wat je partner ook zegt, je gelooft hem toch niet. Je gaat enkel je eigen verhaal geloven. Net zoals Sandrine. Haar vriend zegt haar steeds dat hij haar nooit zal bedriegen want dat zij de vrouw van zijn leven is, ze gelooft hem echter niet. Ze denkt dat er betere vrouwen voor hem zijn, en dat zegt ze hem ook regelmatig.

Wat gaat hiervan het gevolg zijn als Sandrine niet verandert, denk je? Ik kan je al  vertellen dat de selffulfilling prophecy haar werk gaat doen. Haar vriend gaat op den duur zo moegestreden zijn dat hij inderdaad de relatie met Sandrine zal beëindigen en na een tijd een relatie met iemand zal beginnen die wel in zichzelf gelooft en wel een groot zelfvertrouwen heeft. En dan kan Sandrine zeggen: “Zie het! Ik wist het dat er een ander en beter ging zijn!”. En voilà, ze heeft haar waarheid. Terwijl ze er zelf zo heeft naar gehandeld dat dit ging gebeuren.

Ik zei het al: dit kan alleen opgelost worden door jezelf terug graag te zien. Jouw zelfbeeld is zo belangrijk. Als jij gelukkig bent met jezelf, heb je geen reden om jaloers te reageren. Begin alsjeblief met jezelf graag te zien. Je bent het echt waard. Eerst en vooral ben je uniek: er is maar 1 exemplaar van jou in de hele wereld. Jij bent uniek in je zijn en doen.  Sandrine is goed bezig. Ze is bij mij in coaching en haar zelfbeeld is al veel hoger dan enkele maanden geleden. De relatie met haar vriend is stukken beter, haar jaloerse buien zijn zwaar verminderd met als gevolg hun ruzies ook. 

Tips om met jaloezie om te gaan lees je hier. Tips om jezelf graag te zien lees je hier en hier. Mijn boek helpt je ook om je zelfbeeld te vergroten. ;-)

P.S. Het kan zijn dat je vriend(in) je inderdaad bedriegt, maar dan zegt dit meer over hem of haar dan over jezelf! Dat wil niet zeggen dat jij niet aantrekkelijk of niet fantastisch bent. Als hij of zij je wil bedriegen, zal hij of zij dat ook doen. Ook al ben je fantastisch en razendknap. Hou jezelf in ere en start een nieuw leven ... zonder bedrog. Ooit gaat er iemand zijn die wel ziet hoe fantastisch je bent. 

Hoe zit het met jouw zelfbeeld? Herken je jezelf in het verhaal van Dirk of Sandrine? Wat zou jij hen zeggen als ze jou om raad vragen? Vertel het gerust hier onder: zo inspireer je anderen.