Discussies en ruzies: ze zijn zenuwslopend en energievretend. Ik haat ze. Inderdaad, ik gebruik nu eens het h-woord. Een woord dat ik niet vaak gebruik omdat ik positief ingesteld ben. Maar als er een ding is dat ik echt haat, dan zijn het ruzies en discussies.
Ik kies voor verbinding en geluk dus ga ik soms voor een pad dat anderen zoveel mogelijk willen ontwijken.
Vaak voelen we dat moeilijke dilemma: willen we gelijk hebben of willen we gelukkig zijn? Ik geef het toe: het is verleidelijk om vast te houden aan ons gelijk. We hebben immers het gevoel dat we de waarheid kennen en willen daarin bevestigd worden. Maar is dat het allemaal waard? Want per se ons gelijk willen halen betekent niet altijd de weg naar harmonie.
Als jij datgene wil waar ik naar streef – verbinding, rust en geluk – dan brengt het najagen van ons gelijk ons verder weg van ons doel.
Het heeft allemaal te maken met ons ego. Dat ego van ons wil winnen, erkend worden en waardering krijgen. Maar de drang om te bewijzen dat we gelijk hebben kan leiden tot ruzies en discussies. En ook al “win” je de discussie, het gaat vaak ten koste van de relatie of de sfeer.
Kiezen we daarentegen voor geluk, dan kiezen we voor verbinding, harmonie en innerlijke vrede. Betekent dat dat je je gelijk over boord moet gooien? Neen! Maar je kiest wel bewust hoe belangrijk het is om dat gelijk te bewijzen.
Onlangs kwam ik ook in een situatie waarin ik gelijk had en mijn omgeving me ook gelijk gaf. Enkel die ene persoon “deed lastig”. Dus heb ik ook voor geluk gekozen en heb ik het losgelaten. De tijd zal het wel uitwijzen. 😉
Waarom zou je kiezen voor geluk?
- Grotere emotionele intelligentie
Soms is het loslaten van de behoefte dat je gelijk hebt een teken van een grotere emotionele volwassenheid.
- Emotionele balans
Door niet elke keer te “vechten” voor je gelijk, blijf je kalmer en vermijd je onnodige stress. Jij weet dat je gelijk hebt en dat is meer dan voldoende. Steek er geen energie in om het altijd te willen bewijzen.
- Relaties boven ego
Als jij gelijk hebt, maar je vriend(in), partner of collega wordt er ongelukkig door, is het dat dan allemaal wel waard? Of als de sfeer aan tafel nadien verziekt is, ga je dan blijven glunderen omdat je je gelijk hebt gehaald?
Hoe kan je geluk kiezen boven gelijk: enkele tips
1. Stel jezelf de vraag: wil je gelijk hebben of gelukkig zijn?
Wat is belangrijker op dit moment? De relatie behouden of versterken of toch voor je gelijk gaan? Door die vraag aan jezelf te stellen, bepaal jij je prioriteiten. Laat hierbij het ego achterwege.
2. Wees empathisch.
Probeer te begrijpen waarom de andere persoon vasthoudt aan zijn of haar standpunt? Zo reageer je minder vanuit je ego. Vraag jezelf af hoe jij zou reageren als je in zijn of haar schoenen staat.
3. Laat de discussie rusten.
Niet alles hoeft nu opgelost te worden. Tijd brengt raad … en vaak ook de oplossing of op zijn minst een verheldering. In de storm kunnen we niets doen, we moeten wachten tot de storm gaat liggen.
4. Denk aan je doel: wil je gelijk hebben of die fijne relatie behouden?
Deze gedachte moet je altijd in je achterhoofd houden. Schrijf het desnoods op een post-it om het te blijven onthouden. 😊
5. Focus op een win-win.
Moet het per se nu allemaal besproken worden omdat het zo belangrijk is, probeer dan samen een oplossing te vinden waarin alle partijen zich gehoord voelen. De nadruk ligt hier op “samen” en allebei “goed voelen”. Je kan bijvoorbeeld zeggen: “We lijken hier verschillend over te denken en dat is oké. Laten we samen kijken hoe we dit in het vervolg kunnen voorkomen.” Zo verleg je de focus van wie er gelijk heeft naar een oplossing die voor beiden een win-win is.
6. Aanvaard dat niet iedereen jou zal begrijpen.
Niet iedereen moet jou begrijpen, zolang jij maar weet waarom je het doet. Door die behoefte aan begrip los te laten, werkt het enorm bevrijdend. Jij weet wat je doet. Vertrouw hierop.
7. Zwijgen is ook een antwoord.
Als de discussie uit zijn voegen treedt, kies er dan bewust voor om niet meer te reageren. Stilte kan zoveel krachtiger zijn dan woorden. Of zoals ik altijd zeg tegen mijn kinderen: geen communicatie is ook communicatie. 😉
Als je kiest om gelukkig te zijn boven gelijk te hebben, betekent dat niet dat je al je waarden opgeeft en dat je je laat doen. Je kiest dan bewust om te investeren in iets wat echt belangrijk voor je is. Het is niet alleen een daad van liefde voor de ander, maar ook van zelfliefde. Je lichaam zal niet in stressmodus gaan maar blijft rustiger. Bovendien behoud je de energie die je in leuke zaken kan investeren.
Gelijk krijgen brengt maar een kort moment van voldoening, gelukkig zijn kan een heel leven lang duren.
Dus waarvoor kies jij? Wil jij je gelijk halen of gelukkig zijn?
Laat het zeker weten hieronder in de “comments”. Ik hoor het graag van je.