Hou ermee op deze zaken te verwachten van anderen!

“Ik eis respect”, “Een beetje meer respect graag”… Zo denk je misschien wel als je respectloos benaderd bent. Toch kunnen we geen respect opeisen.

Nu valt je mond waarschijnlijk open van verbazing en toch is het zo. Respect kan je niet opeisen, je kan alleen weigeren dat men je respectloos behandelt. Er is een groot verschil tussen deze twee zaken en zeer belangrijk om dat te beseffen.

“Respect moet je toch verdienen, hoe zit dat dan?” Als jij sterk in je schoenen staat, assertief reageert, geweldloze en duidelijke communicatie hanteert en mensen zelf met het nodige respect behandelt, dan verdien je ook respect. Als anderen je dat echter niet geven, dan zegt dit meer over hen dan over jou. Misschien stelt zich dan eerder de vraag of het nog zinvol is contact te hebben met zulke mensen?

Wanneer je je respectloos behandeld voelt, laat dit dan gerust op een geweldloze manier weten aan die persoon. Lees het goed: “respectloos behandeld voelt” want er bestaat een verschil tussen voelen en zijn. Ik schrijf immers “respectloos behandeld voelt” en niet “respectloos behandeld bent”. Soms is het helemaal niet de bedoeling van anderen om je zonder respect te behandelen: ze doen of zeggen iets waarbij jij je heel slecht kan voelen. Maak hen dit duidelijk.

Zijn er dan nog zaken die je niet kan verwachten van anderen? Zeker! Hieronder leg ik het je heel graag uit.

1-     Verwacht niet van anderen dat ze je graag hebben.

Misschien wring jij je in allerlei bochten omdat jij graag gezien wil worden of zeg je telkens weer “ja” tegen anderen omdat je denkt dat ze je anders niet graag zullen hebben. Dan is dit de harde waarheid: niet iedereen kan jou graag zien of zelfs graag hebben. Zorg dat je jezelf graag ziet en jezelf met de nodige respect behandelt. Met deze online cursussen zet je al de eerste stappen in de juiste richting.

2-     Verwacht niet van anderen dat ze je steeds begrijpen.

“Ja maar ze moeten dat begrijpen.”, dat hoor ik regelmatig in mijn praktijkruimte. Sorry, niet iedereen kan jou begrijpen. Elke persoon heeft het recht om uit te spreken waarmee ze akkoord zijn of niet en iedereen heeft ook het recht op zijn eigen perceptie. Zolang jij jezelf maar begrijpt, dat is het belangrijkste.

3-     Verwacht niet van anderen dat ze het steeds met jou eens zijn.

Dit lijkt een beetje op het voorgaande maar toch ook niet. Iedereen heeft het recht op een eigen mening en die mag dan ook geuit worden. Trouwens, verschillende meningen maken het leven veel boeiender! Sta achter je eigen mening en je eigen beslissingen, dat maakt jou sterk. Wees niet bang voor discussies: dit kan jouw leven immers verrijken als dit op een constructieve manier gebeurt. Misschien kan het je mening over iets zelfs bijschaven?

4-     Verwacht niet dat iedereen het steeds goed doet.

Mensen nemen niet steeds de juiste beslissingen of doen het altijd even goed. Aanvaard dit. Het helpt je om te gaan met falen. Want falen doen we allemaal wel eens. Maar uit deze fouten leren we. Laat anderen dus ook leren uit hun fouten. Als je van hen verwachtte dat ze de beste beslissing namen en het draait toch anders uit, hou er dan rekening mee dat ze goede bedoelingen hadden.

5-     Verwacht niet dat anderen het steeds voor elkaar hebben.

Af en toe heb je momenten waarop jij je niet goed voelt. Besef dat anderen ook zulke momenten meemaken. Dus als iemand eens anders reageert dan je verwachtte dan ligt het soms niet aan jou. Ze hebben misschien net iets meegemaakt waardoor ze van de kaart zijn en waarvan jij nu even de dupe bent. De nodige steun of de juiste woorden kunnen op dat moment heel veel betekenen, ook al is het maar een luisterend oor.

6-     Verwacht niet dat anderen je gedachten kunnen lezen.

Deze stelling vind ik persoonlijk een hele goede: we verwachten dikwijls van anderen dat ze weten wat we onuitgesproken bedoelen en willen. “Hij wist nochtans dat ik dat wou.”, hoor ik dan tijdens mijn coaching. “Hoe kan hij dat weten?”, vraag ik dan. “Wel, onlangs passeerde dit op tv en ik zei hem dat dat wel leuk leek.” Ik moest erom lachen. “Mannen hebben meer woorden nodig dan dat, lieve schat.”, zei ik aan mijn cliënte. Vaak zeggen we wat we niet willen, maar niet wat we wel willen. Maak een ander dus gewoon duidelijk wat je verwachtingen zijn, doe dat ook aan je kinderen. Een concreet voorbeeld: “Ik wil niet dat jullie de vuile vaat op de tafel laten staan.” Dan krijg je situaties waarbij ze de vaat naar het aanrecht verplaatsen. Laat hen dus gewoon weten dat ze de vuile borden en het bestek meteen in de vaatwas moeten steken. Als die dan net gedraaid heeft, dat ze die eerst moeten leegmaken om hem nadien terug te kunnen vullen. 😉

7-     Verwacht niet dat anderen niet kunnen veranderen.

Mensen veranderen, ook de mensen in je nabije omgeving en ja, zelfs jij. Want jij bent niet dezelfde persoon als die van 5, 10, 15 jaar geleden of zelfs van vorig jaar. Hou rekening met deze verandering want dit kan soms zeer positief uitdraaien.

8-     Verwacht niet dat anderen voor altijd in jouw leven blijven.

Dit hangt nauw samen met puntje 7: omdat jij kan veranderen en anderen veranderen, kan het ook gebeuren dat mensen uit je leven verdwijnen. Gewoon… omdat ze niet meer in je leven passen of omdat jij niet meer in hun leven past. Forceer dan geen verdere contacten. Merk je dat je contactpogingen geen resultaat hebben of dat het steeds van één kant komt, trek dan je conclusies en laat diegenen in je leven toe die er wel willen bij horen en die jij in je leven wil.

9-     Verwacht niet dat anderen jou gelukkig kunnen en zullen maken.

“Pas als ik iemand heb, zal ik gelukkig zijn.”, is nog zoiets wat ik regelmatig hoor tijdens mijn coachings. Er is maar één persoon die jou gelukkig kan maken en dat ben jij zelf. Maak jezelf dus gelukkig, al de rest is een kers op de taart.

10-  Verwacht niet dat anderen het voor jou zullen doen.

“Jij moet mij sterk maken, jij moet ervoor zorgen dat ik terug zelfvertrouwen krijg.”, hoor ik wel eens. Dan moet ik deze mensen teleurstellen: ik geef hen tools, tips, tricks en oefeningen mee maar ze moeten het allemaal zelf doen. Als je je inschrijft in de sportclub, verwacht je toch ook niet dat zij je spieren gaan kweken? Je moet het allemaal zelf doen. Anderen kunnen je hierin wel begeleiden, coachen of steunen. Wees dan ook dankbaar voor hun steun.

Wat verwacht jij van anderen wat je eigenlijk niet mag verwachten? Laat het me zeker hieronder weten.