Van “op deze manier haal je de 50 niet” naar een biologische leeftijd van 3 jaar jonger

Tijd om nog eens een totaal ander blogbericht te schrijven dan wat je van mij gewoon bent. 😉

Je kent me al: waar ik enthousiast over ben, wil ik zoveel mogelijk delen. En nu was ik wel heel enthousiast over wat me onlangs is overkomen.

Alles begon met “Hack your Health” op Netflix.

Aangezien mijn darmen al 16 jaar een issue zijn (en blijven), was ik geboeid door deze documentaire. Lekkende darm, voedselintolleranties, SIBO,… ik heb het allemaal gehad.

Vandaag mag ik zeggen dat alles onder controle is, maar ik kom van ver.

 In deze documentaire werd getoond dat je je microbioom kon laten onderzoeken en dat ze daarin zoveel kunnen ontdekken: waarom je maar niet kan vermageren ondanks alle inspanningen, waarom je steeds huiduitslag krijgt, waarom je constant diarree hebt, waarom je je voortdurend moe voelt,…

“Als dat in Amerika kan, dan moet dat hier ook toch kunnen?”, dacht ik. Ik ging op zoek en zo kwam Fidlab op mijn pad.

Kink in de kabel: je kan er alleen mee aan de slag als je een “specialist” of huisarts raadpleegt.  Via Fidlab kwam ik dan terecht bij Act2Nourish omdat zij in mijn regio gespecialiseerd is in darmproblematiek. Bij toeval kon ik nog redelijk snel bij Selah een afspraak maken.

Om een heel lang verhaal kort te maken: met mijn microbioomonderzoek zijn ze nog bezig. Omdat ik jaren geleden de boodschap kreeg  dat ik als ik zo bleef voortdoen, mijn vijftigste levensjaar niet zou halen, vonden we het ook een wijs idee om ook nog eens een healthcheck te doen namelijk een bloedanalyse.

Wat blijkt? Al mijn waarden zijn verbeterd, mijn intoleranties zijn (volgens mijn bloed) in orde (of mag ik zeggen dat ik geen intoleranties meer heb?) en mijn biologische leeftijd is maar liefst 3 jaar jonger dan mijn huidige leeftijd. 😊

Ik moest wel even in mijn ogen wrijven want ik kon het eerst niet geloven.

Nu, ik voel wel een groot verschil met jaren geleden: ik ben veel energieker (of nóg energieker dan ik al was) dan vroeger, voel me uitgerust, heb geen “brainfog” meer (ik ken het Nederlandse woord niet maar je zult wel begrijpen wat ik bedoel) en ik ben sportiever dan ooit te voren.

Wat heb ik dan allemaal gedaan?

1.        Ik mediteer.

Vaak tweemaal per dag, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het meestal maar eenmaal is.

 2.        Elke dag doe ik minstens 30 minuten aan sport.

Ofwel doe ik een kettlebelltraining (I loooooove Bodyfit by Amy op Youtube), ofwel roei ik, fiets ik op de spinningfiets, doe ik aan crosstrainen of zwem ik (dat laatste doe ik meestal op vakantie).

 3.        Ik eet gezond.

Elke dag eet ik gebalanceerd en neem ik mijn porties groenten en fruit. Ik eet wel weinig koolhydraten maar ik ban ze niet volledig uit mijn voeding.

 4.        Ik probeer elke nacht mijn nodige uren slaap te halen.

Ik probeer minstens 7 uren te slapen. Ik voel aan mijn lichaam dat ik dit meer en meer nodig heb.

 5.        Ik neem voedingssupplementen in.

“Ja maar, Nele, als je gezond eet, hoeft dat niet.” We leven in de 21ste eeuw. Ons leven is totaal anders dan pakweg 50 jaar geleden. We hebben extra voedingssupplementen nodig want we kunnen onze voedingsstoffen niet allemaal uit onze voeding halen.

 Waarom?

 

·        Tekorten in de bodem:

De kwaliteit van de grond waarin ons voedsel wordt verbouwd, kan variëren. Uitgeputte bodems kunnen leiden tot lagere niveaus van essentiële voedingsstoffen in gewassen.

 ·        Voedselbereiding en -opslag:

Het koken, bewaren en verwerken van voedsel kan bepaalde voedingsstoffen afbreken of verminderen. Supplementen kunnen helpen om deze verliezen te compenseren.

 ·        Dieetbeperkingen:

Mensen met specifieke dieetbeperkingen, zoals veganisten of mensen met voedselallergieën, kunnen moeite hebben om bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen via hun dieet alleen.

 ·        Gezondheidsomstandigheden:

Sommige medische aandoeningen of medicijnen kunnen de opname of behoefte aan bepaalde voedingsstoffen beïnvloeden. Supplementen kunnen helpen om deze tekorten aan te vullen.

 ·        Levensfase en omstandigheden:

Tijdens bepaalde levensfasen of omstandigheden, zoals zwangerschap, ouderdom of intensieve training, kan de behoefte aan specifieke voedingsstoffen toenemen.

 ·        Milieu en leefstijl:

Stress, vervuiling en een hectische levensstijl kunnen de behoefte aan antioxidanten en andere voedingsstoffen verhogen.

Dus ook al eten we gezond en gevarieerd, voedingssupplementen kunnen een nuttige aanvulling zijn om onze gezondheid optimaal te ondersteunen.

Neem niet zomaar voedingssupplementen in. Laat eerst je bloed onderzoeken om te kijken of er tekorten zijn. Doe dit bij een orthomoleculaire arts of via de specialisten met wie o.a. Fidlab samenwerkt.

Bij mijn huisarts jaren geleden waren er geen “tekorten” in mijn bloed. “Ik was gezond”, werd mij verteld. Toch voelde ik me heel slecht, braken mijn nagels voortdurend af en had ik meer last van haaruitval dan mijn hond.

Bij een bloedtest ging de orthomoleculaire arts een dieper onderzoek voeren. Zo kwam ik te weten dat ik veel tekorten had … die nu allemaal zijn weggewerkt! 😊

Nu kan ik dus gewoon “onderhouden” en hoef ik de tekorten niet meer aan te vullen. Qua hoeveelheid kan dit tellen, geloof me.

 

Ben ik dat allemaal op hetzelfde moment gaan doen?

Neen, want dan had ik het niet volgehouden.

Ik ben mijn gedrag gaan aanpassen en heb nieuwe gewoontes aangenomen in mijn leven, stap voor stap.

Hoe je je gedag helemaal kan veranderen en nieuwe gewoontes kan aannemen, vertel ik je graag in een volgende blog.

Geloof me: als ik het kan, kan jij het ook.

 

Op een schaal van 1 tot 10 (1 is heel slecht en 10 betekent heel goed): hoe fit en energiek voel jij je op dit moment? En wat heb je al gedaan om je beter te voelen?

Je mag dit altijd hieronder doorgeven en dan geef ik je met plezier tips mee.

 

By the way, dit is geen gesponsorde post. Ik heb voor mijn labonderzoeken betaald. Ik ben gewoon zo enthousiast dat we vandaag de dag zoveel te weten kunnen komen over onze darmen en onze gezondheid. Onze darmen zijn ons tweede brein. Dat is ook zo: als je darmen gezond zijn, voel jij je gezond, energieker én gelukkiger. Depressieve gevoelens ontstaan in onze darmen. Als je deze week één Netflix-programma moet bekijken, dan is het ‘Hack your Health’. Een echte aanrader en bovendien heel boeiend uitgelegd!

 

Trouwens … mijn nieuwe doel? Mijn biologische leeftijd nog meer verlagen naar minstens 5 jaar jonger! 😊