Uitdagingen doen je groeien

Stop met zeuren over je problemen. Bekijk ze als uitdagingen. Uitdagingen zorgen ervoor dat je groeit in het leven, dat je je leven vanuit een ander perspectief beziet en dat je een ander oplossing moet zoeken dat je nu eens niet in je gedachten had. We worden met andere woorden creatief. 

Thomas Edison, uitvinder van de gloeilamp, had maar liefst een kleine 10.000 pogingen nodig om de gloeilamp uit te vinden. Telkens stootte hij op een "uitdaging". Ik denk persoonlijk dat hij veel gevloekt heeft (deden ze dat ook in die tijd?) maar hij verloor de moed niet. Toen zijn beste vriend hem na een kleine 6000 pogingen zei: "Thomas, komaan geef het op. Het is toch duidelijk dat het je niet gaat lukken?!" gaf hij doodleuk als antwoord: "ik weet al 6000 manieren hoe het niet werkt, dus zoek ik verder. En zie ... het is hem gelukt. Hij moest het weten dat de gloeilamp nu praktisch niet meer te koop is. 

Ralph Lauren had ook zo zijn "uitdagingen": hij had geen geld, geen winkel, geen naambekendheid, geen ervaring en maar 1 klant: Bloomingdale's. Zij waren immers bereid om de dassen van Ralph Lauren te verkopen in 1967. Met al die uitdagingen heeft Ralph beslist om zich te focussen op 1 zaak tegelijkertijd: in 1968 had hij zijn mannencollectie, in 1969 zijn eerste Polo Ralph Lauren winkel, in 1972 de eerste Ralph Lauren Polo shirt, in datzelfde jaar ook de vrouwencollectie en in 1978 de parfumlijn. Stilaan heeft hij zijn zaak uitgebouwd: stap voor stap. En de mensen wilden zijn producten en keken steeds uit naar het volgende wat hij ging doen. Moest hij genoeg geld hebben en alles tegelijkertijd op de markt hebben gegooid, was hij misschien slachtoffer geweest van zijn eigen succes en konden we nu geen "Romance"-parfum meer vinden in de parfumerie (mijn favoriete parfum).  :-)

Ik kan je veel voorbeelden geven van mensen die hun uitdagingen zijn aangegaan en succesvol zijn geworden: denk maar aan Steve Jobs, de gebroeders Wright (uitvinders van het vliegtuig), Richard Branson, Marc Coucke, Einstein ... Denk je dat hun succes makkelijk was? Neen, ze hebben heel wat moeten doorworstelen om te bereiken wat ze hebben bereikt. Soms zonder steun van hun omgeving omdat die niet (meer) in hen geloofde. 

Maar laten we eens naar jou kijken. Noteer een groot succes dat je al hebt bereikt in je leven. Schrijf er dan ook bij welke uitdagingen je hierbij hebt moeten aangaan, welke problemen je hebt moeten doorworstelen. Schrijf dan op hoe die problemen / uitdagingen je kijk hebben veranderd en hoe je vanuit een ander perspectief de zaken hebt aangepakt. 

Deze vragen zullen je helpen bij deze denkoefening:

  • Welk groot succes heb je in je leven al bereikt?
  • Welke uitdagingen/problemen heb je moeten aangaan om dat succes te bereiken?
  • Hoe hebben die uitdagingen je aanpak veranderd om dat succes te kunnen bereiken?

Nu gaan we ons focussen op de toekomst. Ik wed dat er veel uitdagingen op dit moment in je leven zijn. We zien ze vaak als problemen maar noem het gewoon uitdagingen: dat is positiever. Het kan zijn dat je met een enorme burn-out te kampen hebt, of dat je job op de helling staat, of je relatie loopt wat stroef, of je kind heeft psychologische problemen ... Noem een uitdaging dat je nu hebt in je leven. 

Neem de tijd om op volgende 3 vragen te antwoorden:

  • Met welke uitdaging word je nu geconfronteerd?
  • Tot welke alternatieve aanpak dwingen deze uitdagingen jou om je doel te bereiken? Of neem je toch in overweging?
  • Wat ga je specifiek doen de nadelen in voordelen om te zetten? 

Weet dat elke voordeel zijn nadeel heeft en omgekeerd. Elk voordeel kent ook zijn nadeel. Aan een batterij zijn 2 kanten: een positieve en een negatieve kant. Dit is de wet van polariteit: er is zowel een positieve als een negatieve zijde aan elke gebeurtenis, aan elke zaak. Wet weten pas wat koude is als we warmte kennen, we kennen pas verdriet als we weten wat geluk is. Vandaag hoorde ik nog een fantastische quote in Gent: "In Gent is altijd mooi weer: is het niet voor de mensen, dan is het voor de planten". Eentje om te onthouden, is het niet? :-)

Ga de uitdaging niet uit de weg maar gaat ze gewoon aan. Achteraf kun je er alleen maar blij mee zijn. Denk je dat ik - als alleenstaande moeder van 2 dochters - geen uitdagingen ken in mijn leven? Zowel professioneel als privé word ik elke dag geconfronteerd met uitdagingen. Dit maakt dat ik enorm creatief geworden ben èn sterk. En dit komt mijn zaak alleen maar ten goede. Het feit dat ik niet alleen de nodige studies heb gedaan maar ook ervaringsdeskundige ben, maakt dat vele mensen bij mij op coaching willen komen omdat ze weten dat ik ook daar heb gestaan waar zij nu staan. Ik ken de valkuilen, ik weet wat het is om het mee te maken. En dit maakt dat ik voor hen een goede coach ben. 

Dus ... welke uitdaging pak jij vandaag aan? Laat gerust iets weten in de "comments" hier beneden en wees zo een inspiratie voor anderen ...