Het belang van zelfzorg

Wat we niet hebben, kunnen we niet geven. Een eenvoudige redenering en toch vergeten we dit al te vaak. Niet op elk gebied, maar toch op het belangrijkste. Als je geen geld hebt, kan je geen geld geven. Als je geen voedsel hebt, kan je er geen geven. Dat begrijpen we, niet? Maar als ik je nu zeg: als je geen liefde hebt (voor jezelf), kan je ook geen liefde geven. Als je je niet goed in je vel voelt, kan je er niet zijn voor een ander. Ik heb er al vaak over geschreven maar aangezien herhaling de beste saus is … 😉

Ik heb dit zelf de afgelopen weken aan den lijve mogen ondervinden. Toen mijn dochter ziek was, stond mijn weerstand blijkbaar op een laag pitje en had ik de volgende dag bijgevolg ook pech. Ik zou die dag normaal gezien live gaan op Facebook maar ik voelde me zo futloos dat ik mijn zetel en dekentje verkoos boven de camera en mijn wekelijkse lezing. Er bestaan ergere zaken dan dit, dacht ik bij mezelf. Ik trok mij er dus niet zoveel van aan en nam mij voor om dan de week nadien de draad terug op te nemen.

Toen kreeg ik op dinsdagavond 12 december het verschrikkelijke nieuws dat mijn grootmoeder/meter overleden was. Op 96-jarige leeftijd heeft zij het tijdelijke voor het eeuwige geruild. Ze had uiteraard een mooie leeftijd bereikt en we wisten ook dat het kon gebeuren maar toch… Moe was een sterke dame en kwam er steeds door. Een dikke week eerder had ik er nog een fijne babbel mee gehad. Ik ging ervan uit dat ze nog makkelijk de 100 kon halen.

Donderdagavond was ik er dus helemaal niet klaar voor om mijn wekelijkse praatje op Facebook Live te houden. Ik kon de kijkers onmogelijk energie en tips geven als ik mezelf niet 100% voelde. Mijn draagkracht was op dat moment nihil. Ik heb toen voor mezelf gekozen.

Vroeger was ik hiertoe niet in staat: ik pepte mezelf op en gaf anderen de energie, die ikzelf eigenlijk nodig had. Gevolg? Een uitgebluste Nele. Vandaag kies ik resoluut voor mezelf én zorg ik ook voor mezelf omdat ik al vaak ondervonden heb dat ik anders niet voor anderen kon zorgen. Als we ziek in de zetel of in ons bed liggen, willen we gewoon rust en hebben we geen energie om te koken, te wassen, te strijken en boekentassen te maken …

We zorgen graag voor anderen maar vergeten zo vaak om voor de belangrijkste persoon in ons leven te zorgen: onszelf. Jij mag op de eerste plaats gezet worden. Jij mag eerst voor jezelf kiezen en dan pas voor een ander. Tijdens mijn lezingen én in mijn boek STERK gebruik ik hiervoor als voorbeeld de veiligheidsinstructies op een vliegtuig. Bij het opstijgen zegt de steward(es): “Bij gebrek aan zuurstof in de cabine, komen de zuurstofmaskers uit het plafond. Gelieve eerst jezelf van zuurstof te voorzien, dan pas je medepassagiers”.

Wat doen wij als ouder? Eerst onze kinderen en dan pas onszelf! Ik heb vier kinderen: als ik hen eerst van zuurstof voorzie, val ik gegarandeerd zelf weg als ik nog maar bezig ben met kind 2. Gevolg: de anderen halen het ook niet. NEE, we moeten eerst voor onszelf zorgen zodat we daarna voor de anderen kunnen zorgen.

Hoe kan je voor jezelf zorgen? Ik geef je hier alvast enkele tips mee:

1.       Wees assertief
Kom op voor jezelf op een tactvolle manier, niet op een aanvallende manier. Spreek vanuit de “ik”-persoon. Hier en hier vind je enkele tips om assertiever te worden.

2.       Neem een goede houding aan
Zowel uiterlijk als innerlijk moet je voor jezelf zorgen. Heb je veel negatieve gedachten? Doe er dan iets aan. Dit kan door hulp te zoeken (therapie, coaching, enz.), zelfhulpboeken te lezen (STERK! al in huis gehaald?) of tijd door te brengen met positieve mensen i.p.v. met mensen die je naar beneden halen. In dit artikel vind je ook al enkele tips om positiever te denken.

3.       Vraag hulp
Kan je het niet alleen aan, aarzel dan niet om hulp in te roepen. We denken vaak dat we veel kunnen maar geloof me: gespecialiseerde hulp kan welkom zijn.

4.       Een goed gesprek kan deugd doen
Onderschat de kracht van een goed gesprek niet. Praten met iemand die je vertrouwt, kan een groot verschil betekenen in hoe jij je voelt en hoe jij denkt over iets. Misschien heb je geen oplossing nodig, gewoon ventileren is vaak al voldoende.

5.       Zorg voor een goede nachtrust
Het is wetenschappelijk bewezen dat we 8 uren slaap nodig hebben om ons gezond en goed te voelen. Voldoende slapen zorgt ervoor dat je terug vol energie zit, dat je lichaam zich herstelt en dat je concentratiepeil verhoogt. Een extra motivatie nodig om vanavond op tijd in bed te kruipen? Door voldoende te slapen hou je ook je gewicht in balans. 😊

6.       Eet gezond en gevarieerd
Kies voor natuurlijke en onbewerkte voeding. Voldoende groenten en fruit, vezels, vetten, … Je vindt vandaag heel veel gezondheidsblogs en -boeken die je hiermee op weg kunnen helpen. Ikzelf volg bijvoorbeeld Pascale Naessens, Sandra Bekkari en Bye Bye Cheeseburger.

7.       Beweeg regelmatig
Probeer elke dag toch zo’n 30 minuten te bewegen. Je hoeft het niet ver te zoeken: een wandeling met de hond of de lift op het werk inruilen voor de trappen. Op het internet vind je verschillende workouts die je kan volgen als je liever thuis wil sporten i.p.v. ergens buitenshuis. Zo volg ik “Yoga with Adriene” en mijn kettlebel-oefeningen doe ik met behulp van “Bodyfit by Amy”.

8.       Drink veel water
Water drinken zorgt voor de hydratatie van je huid en lichaam. Alle gifstoffen worden ermee afgevoerd en bovendien kan je je ook beter concentreren. Zo’n anderhalve tot twee liter per dag is voldoende.

9.       Draag kleding waar je je goed in voelt.
Kleed je eens extra op als je de deur uitgaat. Pumps of geklede schoenen geven je een totaal ander gevoel dan sneakers. Een mooi kleedje laat je sexyer voelen dan een jeans met hoodie.

10.   Verzorg je huid
Af en toe een scrub en een dagelijkse bodylotion zijn een ware verwennerij voor de huid. We hebben maar één lichaam: draag er zorg voor.

11.   Doe wat je graag doet
Doe activiteiten waar je plezier aan beleeft, waar je energie van krijgt. Geniet. Stel niet uit maar doe het onmiddellijk.

12.   Wees lief voor anderen
Ook al doen anderen wel eens rot, blijf hen aardig behandelen. Iedereen heeft wel eens een slechte dag. Iedereen heeft zijn pijnen en teleurstellingen. Als jij aardig blijft tegen hen, zullen ze jou anders gaan bekijken en na een tijdje ongetwijfeld vriendelijker behandelen.

Wat doe jij om voor jezelf te zorgen? Noteer het hieronder en inspireer op deze manier anderen.