Drink jij graag een glaasje?

Ik hou van een glaasje alcohol zo nu en dan. Als biergids in Gent (een uit te hand gelopen hobby) proef ik regelmatig nieuwe of (voor mij) ongekende biertjes. In mijn vrije tijd kan ik ook genieten van een lekker glaasje wijn of een biertje (op een terras bijvoorbeeld). 

Maar .. het is gevaarlijk ... Want o zo verleidelijk om je zorgen weg te drinken. Ik ken er velen in mijn omgeving die alcohol gebruiken om zich beter te voelen, om hun zorgen weg te drinken ... En ik ben niet alleen die er zovelen ken ... Weet je dat er zelfs al een alcoholconsulent is? Ik ken intussen Michaël persoonlijk omdat we elkaar al enkele keren zijn tegengekomen op events en hij heeft zelfs deelgenomen aan onze Coach-de-coachdag enkele maanden geleden. Hij begeleidt mensen in het stoppen met drinken èn geeft lezingen over de gevaren van alcohol. 

Alcohol drinken zo nu en dan  kan geen kwaad, maar als je dagelijks alcohol nodig hebt of zelfs enkele dagen in de week: dan mag je je vragen beginnen stellen. In deze blog stelde ik vragen hoe het was met je zelfbeeld. Eén van die vragen was: "Drink je teveel?".

Drink je inderdaad te veel? Heb je dagelijks je portie alcohol nodig? Ben je steeds dronken als je op stap bent met vrienden? Kun je niet stoppen met alcohol? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen. Heb je alcohol nodig om te functioneren? 

Ok, nu frons je misschien je wenkbrauwen: "komaan Nele, zo nu en dan een glaasje, dan kan toch geen kwaad?". Inderdaad, dat kan geen kwaad: ik drink ook graag een glaasje ... maar ik kan wel stoppen. Ik ken er echter enkelen die dat niet kunnen. En ja, ik moet toegeven: ik heb ook een tijdje gehad dat ik zorgen had en dan een glas nam om het even te vergeten. Het is zo gevaarlijk. Bij mij zit het in de familie. Zonder in details uit te wijden kan ik zeggen dat er in mijn familie enkele mensen zijn die niet zonder alcohol kunnen. Ik trachtte ze al te helpen, maar als de persoon zelf niet mee wil vecht je gewoon tegen de bierkaai (een gepaste uitdrukking in dit geval). 

Ik zag het op tijd in. En toen ik mijn opleiding als coach startte indertijd heb ik gemerkt dat er andere middelen zijn om je goed te doen voelen: leven ... Alles uit dit leven halen wat je maar kan, genieten, communiceren, lachen, dansen, zingen ... Ik zing veel, niet dat ik het goed kan, maar ik zing veel ... van tevredenheid. En dansen! Met mijn 2 dochters dansen we wat af: een goeie song en we zijn vertrokken. 

Door meditatie heb ik ook mijn rust gevonden. Had me enkele jaren geleden gezegd dat ik ooit nog ging mediteren, ik had eens goed gefronst en mijn hoofd geschud. Mediteren? Ikke? Komaan! 

En zie: nu maak ik er regelmatig (soms dagelijks) tijd voor. Om tot rust te komen, om antwoorden te krijgen op vragen, om ... ja ... om zoveel redenen. 

Als je merkt dat je teveel alcohol nodig hebt, vraag je dan gewoon even af waarom? Je zelfbeeld vergroten kan op zoveel andere manieren, je zorgen vergeten ook (door ze op te lossen!). Laat je begeleiden: door een coach of door een alcoholconsulent of door de AA. Maar zoek hulp. 

Geniet van alcohol, maar weet ook dat het meer kapot maakt dan je lief is ... als je het niet met mate drinkt. 

Wat doe jij om je goed te voelen? Tips altijd welkom in de comments hieronder!