Al van SIBO gehoord?

Twee weken geleden schreef ik je in mijn blog dat mijn darmen door Transcedente Meditatie al veel rustiger zijn geworden. Dat is tot nu toe nog steeds het geval.

Maar net na de verschijning van die blog had ik al een afspraak gepland om een SIBO-test te laten afnemen. Om 8u ’s morgens werd ik verwacht in Aalter. Nuchter, zelfs geen druppeltje water mocht ik drinken. De dagen voordien moest ik enorm op mijn voeding letten om de test niet te beïnvloeden en de dag vóór de test mocht ik enkel rijstwafels, kip en witte rijst eten.

Als je weet dat ik dagelijks veel groenten eet en echt wel gezond, kan je al raden dat die dagen vóór de test voor mij een marteling waren. Maar ik ben er doorgeraakt! 😉 Alles voor de wetenschap en de gezondheid!

Toen ik aankwam, moest ik blazen met een mondstuk in een bepaalde machine. Die machine meet de uitgeademde lucht op waterstof, methaan en CO2. Daarna kreeg ik een lactulose-drankje te drinken (dat viel gelukkig nog mee van smaak: het was vrij neutraal … ik heb al ergere drankjes moeten drinken) en moest ik gedurende twee uren om de twintig minuten een ademtest afleggen.

Bij mij werd al heel snel duidelijk dat ik positief blies op de test: mijn waarden gingen aanzienlijk naar omhoog.

Straks zal mijn dokter mij vertellen wat ik allemaal zou moeten doen en weet ik ook welke medicijnen ik moet nemen om het probleem te bestrijden. Want het valt gelukkig te bestrijden. Al zal ik vanaf nu wel meer moeten uitkijken dat ik het nadien niet opnieuw oploop.

Maar ik zou ik niet zijn als ik niet op voorhand zou werken aan mezelf. Ik heb me dus het boek SIBO van Joyce Bijl en Jacqueline Gerrits aangeschaft en heb me al verdiept in de materie. Wat mag ik eten? Wat mag ik niet eten? Hoe kan ik al starten met het genezingsproces vooraleer ik de medicijnen kan innemen?

Oké, oké, sorry, ik ga waarschijnlijk te snel? Misschien moet ik eerst even uitleggen wat SIBO precies is en waarvoor het staat. SIBO staat voor “Small Intestinal Bacteriall Overgrowth” ofwel een overgroei van bacteriën in de dunne darm. Er zitten te veel bacteriën in de dunne darm die eigenlijk in de dikke darm thuishoren. Het probleem is dat die bacteriën mee-eten van onze essentiële voedingsstoffen. Dit verklaart waarom mijn haar uitvalt, mijn nagels niet meer groeien en als ze groeien, telkens weer afscheuren, waarom ik met constante buikkrampen en diarree kamp,… Al is dat laatste dus beter sinds mijn Transcedente Meditatie.

 

Hoe krijg je SIBO?

In mijn geval is het te wijten aan langdurige en dus chronische stress, te snel eten waardoor de voeding moeilijker te verteren is (yep yep, ik pleit schuldig: ik ben een snelle eter) én het feit dat ik veertien jaar geleden een parasiet heb opgelopen en sindsdien mijn darmen nooit meer de oude zijn geworden.

Maar maagontstekingen, voedselvergiftigingen, auto-immuunziektes, ongevallen, hersenschuddingen, flauwvallen, hard vallen op je stuitje, tekort aan maagzuur, lactose-intollerantie,… kunnen ook oorzaken zijn.

Mensen met SIBO krijgen vaak de diagnose van Prikkelbare Darm Syndroom omdat de symptomen gelijkaardig zijn. Heb je echter langdurig last van je darmen, stel dan zeker je huisdokter eens voor om de SIBO-test uit te voeren.  Het is pijnloos en geloof me, het is een verademing om eindelijk te weten wat er precies scheelt.

 

Wat zijn de symptomen?

Ik heb mijn symptomen hierboven al opgesomd maar ik geef je voor alle duidelijkheid ook andere symptomen mee. Het kan voor iedereen verschillend zijn.

-        Winderigheid
-        Buikpijn en -krampen
-        Obstipatie
-        Diarree of constipatie
-        Lekkende darm (Leaky Gut)
-        Boeren
-        Opgeblazen gevoel
-        Het gevoel (en het zicht) zwanger te zijn
-        Misselijkheid
-        Maagzuur
-        Hoofdpijn
-        Gewrichtspijn
-        Depressie
-        Huiduitslag
-        Immuunreacties
-        Voedselintoleranties
-        Lactose-, fructose- en sucroseintoleranties
-        Gewrichtspijnen
-        Vermoeidheid
-        Rusteloze benen
-        Vette ontlasting
-        Vitaminetekort
-        Onverklaarbaar gewichtsverlies en -toename
 

Hoe kan het genezen?

Dat is alvast het goede nieuws dat ik die dag kreeg naast het slechte nieuws dat ik positief testte op SIBO: het valt te genezen.

Het zal gebeuren met antibiotica en een aangepast dieet, werd mij verteld.

Met dat laatste ben ik ondertussen al begonnen. Op basis van het boek dat ik heb gekocht, stel ik wekelijks mijn menu samen en probeer ik mij hieraan te houden. Ik eet nu ook veel trager. Ik heb nog nooit zoveel gekauwd op één hap. Ik zit dus langer aan tafel maar ik geniet ook meer van mijn maaltijd. 😊

Suikers heb ik alvast gebannen: de koek- en snoepkast blijft gesloten. Door Transcedente Meditatie is die drang sowieso al geminderd dus mijn keuze om die cursus te volgen kwam net op tijd.

Voilà, een blog anders dan mijn andere blogs maar ik wou jullie toch even laten weten dat er ook zoiets als SIBO bestaat. Als men dit jaren geleden bij mij had getest, had ik veel sneller iets aan de oorzaak kunnen doen. Maar er zijn slechts weinig dokters die beseffen dat ook SIBO een oorzaak van alle buikproblemen kan zijn.

Wat deed dit artikel met je? Vond je het interessant? Of heb je liever mijn gebruikelijke blogs met tips en tools? Laat het zeker hieronder weten.

Oh, en geef gerust nog topics door waarover jij wilt dat ik schrijf. Ik neem de tips graag ter harte.