8 zaken die je zeker moet onthouden in moeilijke tijden

We maken het allemaal mee: moeilijke tijden. Ofwel heb je er net eentje achter de rug ofwel zit je er nog middenin. Deze tijden maken ons sterk, ze maken ons tot wie we zijn. Eén ding moet je onthouden: geef niet op. Ook deze moeilijke tijden gaan voorbij. Deze stormen gaan ook liggen. Ik heb nog nooit een eeuwigdurende storm meegemaakt dus weet ik dat de zon telkens opnieuw door de wolken komt. Dat is iets wat ik regelmatig tegen mijn klanten zeg, tegen mijn kinderen of mijn vrienden.
De volgende acht tips geef ik je heel graag mee. Vul ze gerust aan met jouw levenswijsheid. Zo leer je anderen ook iets bij.

 1                 Alles kan (en zal) veranderen

Niets blijft hetzelfde. Denk eens aan een jaar geleden: je leven zag er toen waarschijnlijk helemaal anders uit. Over een jaar zal je ook anders reageren op de toestand waarin je je vandaag bevindt. Kinderen worden groot, wij worden ouder, planten en bomen groeien, bloemen bloeien en gaan weer dood … Alles verandert, niets blijft hetzelfde. Ook onze emoties kunnen veranderen: we zijn onze emoties niet, we voelen ze. Dus kunnen onze emoties veranderen.

2                 Het is niet de eerste uitdaging waar je voor staat.

Er komen regelmatig zaken op ons pad. Sommigen noemen het “problemen”, ik prefereer het woord “uitdagingen”. Het zijn zaken die ons laten groeien, die ons maken tot wie we zijn. Alles valt ook op te lossen. Misschien niet meteen op de manier die je in je hoofd had. Hoe het opgelost geraakt, is niet van belang: als het maar opgelost wordt. Je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn genoeg mensen in je omgeving die je willen en kunnen helpen. Aarzel niet om hulp in te roepen: dit is geen teken van zwakte maar juist van kracht. Het vergt moed om hulp te vragen en om toe te geven dat je het niet alleen kan.

3                 Niet krijgen wat je wil, kan een zegen zijn.

Dit is een doordenkertje. Hoe vaak heb je niet gedacht: “Wat een geluk dat ik dat niet had aangenomen!”. Of kijk naar onze huidige maatschappij: onze smartphones zijn niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Sommigen zitten er soms tot zes uur per dag op (deze week op de radio gehoord). Onlangs had ik een klant die me zei dat haar smartphone voor haar een vergiftigd geschenk is geweest. Dus wie weet is je kind je later dankbaar dat hij of zij op jonge leeftijd geen smartphone kreeg. Denk even na: wat wou je vroeger maar kreeg je niet en waar ben je nu dankbaar voor? 😊

4                 Moeilijke tijden zijn een goede leerschool.

Ik heb al heel veel geleerd uit mijn moeilijke momenten. Zo heb ik geleerd wie mijn echte vrienden zijn en wie enkel met mij bevriend was omwille van mijn luxeleven in vroegere tijden. Tussen mijn scheiding en mijn huidige relatie heb ik zwarte sneeuw gezien, heb ik het zeer moeilijk gehad, zowel financieel als mentaal. Maar je leert hieruit: hoe je voor weinig geld toch leuke activiteiten kan doen met je kinderen, hoe je creatief en met een laag budget cadeaus kan geven aan je vrienden en familie, hoe je zelf iets repareert terwijl je er vroeger een technieker voor zou vragen, hoe je je innerlijke kracht vindt om zaken op te lossen. Je merkt echt hoe sterk je bent op die moeilijke momenten: misschien niet op het moment zelf maar wel nadien. Ik kan nu nog met bewondering aan mezelf denken (en mijn kinderen) hoe ik die periode heb doorworsteld. Ik heb toen veel “vrienden” verloren maar heb ook veel nieuwe vrienden gemaakt. Ik verbaas me nog over de onverwachte vriendschappen die ontstaan zijn: mensen die eerst kennissen waren maar waarmee er toen zo’n sterke band is gesmeed dat ze vrienden voor het leven zijn.

5                 Sta jezelf toe om plezier te hebben.

We hebben het moeilijk om onszelf iets moois te geven of zelfs om gewoon iets te geven aan onszelf. Voor een ander klaarstaan? Meteen! Een ander veel plezier gunnen en veel tijd geven? Geen probleem! Maar onszelf? Ho maar, neen, dat kan niet. Altijd eerst een ander. In moeilijke tijden hebben we echter juist een verzetje nodig. Ik herinner me nog het overlijden van mijn schoonmoeder twee jaar geleden, tijdens de eindejaarsfeesten. Ik hoef je niet te vertellen dat wij geen Oudjaar en Nieuwjaar hebben gevierd. Enkele dagen nadien heb ik mijn verloofde wel even meegenomen naar Gent om zijn zinnen te verzetten. Hij vond dit zeer moeilijk omdat hij ook bij zijn familie wou zijn om hen te steunen en om samen het verdriet te dragen. Ik weet dat – als je niet tijdig voor jezelf zorgt – je niet sterk genoeg bent om voor anderen te zorgen. We zijn dus op een avond naar de Winterfeesten in Gent vertrokken en hebben daar wat rondgewandeld, iets gegeten en zijn zelfs in het grote rad geweest. Er waren ook momenten waarop we gelachen hebben. Op het eind van de avond nam hij me vast, gaf hij me een dikke knuffel en zei me: “Merci, schat, dit had ik even nodig.” Hij wou zichzelf niet toestaan om dit te doen maar omdat ik hem “gebood” dit te doen, wist hij dat het een goed idee was. Dus onthoud dit: ook in moeilijke tijden mag je plezier maken. Heb je het financieel moeilijk op dit moment? Probeer toch eens een dag niet te denken aan al die geldperikelen maar maak er een zorgeloze dag van en geniet.

6                 Maak je geen zorgen over andermans negatieve houding.

Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven, een ander voor zijn of haar eigen leven.
Als iemand beslist om negatief door het leven te gaan, hoef jij je daar niets van aan te trekken. Uiteraard is dat moeilijk als het over iemand in je onmiddellijk omgeving gaat, maar toch… Jij mag niet meegesleurd worden in de negatieve spiraal van een ander. Hou je maar met jezelf bezig. Jij bent het waard om voor jezelf te zorgen en je goed te voelen.

7                 Lief zijn voor jezelf is het allerbelangrijkste medicijn dat er bestaat.

Vaak staan we klaar voor een ander en verwaarlozen we onszelf, terwijl wij eigenlijk onszelf op de eerste plaats moeten stellen. Pas als jij je goed voelt, kan je zorgen voor iemand anders. Je kan niet geven aan een ander wat je zelf niet hebt. Heb jij geen energie? Dan kan je een ander ook geen energie geven. Heb jij geen geld? Kan je een ander ook geen geld geven? Ben jij ziek? Dan kan je onmogelijk voor een ander zorgen. “Oh, maar ik ben een moeder en zelfs als ik ziek ben, zorg ik voor mijn gezin!”, zal je nu denken. Maar geef gewoon toe dat dit zeer moeilijk is en dat het veel energie van je vraagt. Daarbij komt nog dat het genezingsproces veel langer duurt. Eerst jezelf, dan een ander. Knoop dit goed in je oren. Wees daarom ook lief voor jezelf: wees niet te hard, geef jezelf regelmatig een complimentje, gun jezelf ook regelmatig rust,… Als ik me ziek voel, geef ik mezelf liefde door me in de zetel of in mijn bed te vleien, onder een dekentje, de haard aan, een lekker theetje bij de hand en heel veel rust. Ik zeg dan tegen mezelf: “Jij hoeft niets te doen, lieverd, laat je nu maar eens verzorgen door een ander”. 😊 En neen, ik voel me niet schuldig. 😉 Want ik MOET niets.

8                 Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn.

Ook in moeilijke tijden zijn er zaken waarvoor je dankbaar kan  zijn. Je hoeft soms niet ver te zoeken: we hebben een dak boven ons hoofd, veel liefde van de kinderen, een job,…
Heb je geen job? Dan heb je nog steeds de liefde van je omgeving of een uitkering zodat je nog wel kan leven,… Ben je zwaar ziek? Dan heb je toch nog een comfortabel bed om uit te zieken of iemand die voor je zorgt,… Er is altijd iets waarvoor je “dankjewel” kan zeggen. Dagelijks schrijf ik tien zaken op waarvoor ik dankbaar ben. Dat helpt me enorm, zeker als ik het eens moeilijk heb. Want zo besef ik dat er nog veel is om dankbaar voor te zijn. Probeer dat eens gedurende enkele weken en je zal merken dat er veel verandert in je omgeving.

 Hoe overleef jij moeilijke tijden? Schrijf het hieronder en inspireer op deze manier anderen!