50 manieren om te genieten van een gelukkiger (en gezonder) leven (deel 1)

‘Carpe Diem! Pluk de dag’, klinkt er vaak. Maar kunnen wij dat? Doen wij dat? Nu hoor ik je al denken: ‘Nele, moet ik die 50 zaken allemaal toepassen om een gelukkiger leven te leiden? Ik heb al zo weinig tijd. Hoe en wanneer moet ik dat er allemaal bij nemen?’

Het antwoord is ‘neen’: het zijn gewoon 50 manieren om je denken te veranderen, om alles vanuit een andere invalshoek te bekijken en om nieuwe gewoonten te creëren. Als je deze 50 manieren begint toe te passen in je leven, zal je merken dat je gelukkiger en positiever in het leven zal staan. Geef het een kans. Je hebt immers niets te verliezen.

Ben je er klaar voor? Dan geef ik je hier alvast de eerste vijftien tips mee. (Ik wil je niet ineens overdonderen met de 50 tips samen want dan zakt de moed je zeker in je schoenen om te starten met lezen 😉).

1.      Praat even lief tegen jezelf als je tegen een goeie vriend(in) zou doen.

De manier waarop we tegen onszelf spreken, is vaak helemaal anders dan de manier waarop we tegen anderen spreken. We gebruiken andere woorden tegen anderen omdat we onherstelbare schade zouden kunnen aanrichten. Wij zijn zo hard voor onszelf, veel harder dan dat we voor anderen zijn. Dus vanaf nu, vanaf dit eigenste moment, ga je jezelf behandelen als je beste vriend(in). Je zal merken dat je je veel beter zal gaan voelen.

2.      Breng tijd door met mensen die jou laten groeien.

We worden net zoals de mensen die ons omringen. Brengen we tijd door met mensen die positief in het leven staan en anderen aanmoedigen, dan brengt dit het beste in ons naar boven en zullen we ons ook positief gedragen. Brengen we daarentegen onze tijd door met negatieve mensen die alleen maar kritiek kunnen leveren en anderen (on)bewust kwetsen, dan voelen we ons leeggezogen.

3.      Veronderstel het beste in anderen.

Denk vanaf nu dat anderen het goed met je voorhebben en dat ze het goed bedoelen. Ze doen om goed te doen en proberen hun best te doen. Als je dit vanaf nu over anderen denkt, ga je jezelf beschermen tegen een negatieve houding.

4.      Wees elke dag dankbaar.

Elke dag probeer ik tien zaken te noteren waarvoor ik dankbaar ben. Er kunnen dagen zijn waarop ik er maar drie noteer, maar ik ben wel elke dag dankbaar. Dit leer ik ook aan mijn kinderen. Het is een eenvoudige manier om angsten te verminderen en de dag op een positieve manier te eindigen. Bovendien is het de ideale voedingsbodem voor een rustige nacht en een positieve start van de ochtend.

5.      Kijk van waar je gekomen bent.

We kijken sneller naar wat er nog allemaal moeten gebeuren en hoever we nog van ons doel verwijderd zijn dan dat we kijken vanwaar we komen. Neem de tijd om je successen te vieren, ook al waren het maar kleine stapjes. Elke (kleine) stap vooruit is het waard om in de bloemetjes te zetten.

6.      Wees jezelf.

Sta jezelf toe de persoon te zijn die je werkelijk bent en omring je met de mensen die je nemen zoals je bent en jou niet willen veranderen. Leef jouw leven en niet dat van een ander.

7.      Ga voor je dromen.

Als jij een droom hebt, ga er dan voor en zoek mensen die je kunnen helpen om je droom te verwezenlijken. Niets is onmogelijk.

8.      Bekijk falingen als de voedingsbron voor je toekomstige successen.

Uit je fouten kan je leren. Dus als je een fout maakt (geloof me: je zal nog veel fouten maken), zeg dan tegen jezelf: ‘Zo moet het dus niet, ik zoek een andere manier’. Wees ook lief voor jezelf (zie tip 1). Bekijk je mislukking als de eerste stap richting succes.

9.      Verander één gewoonte per keer om succes op lange termijn te boeken.

Probeer niet alles in één keer te veranderen. Dan zal je het immers niet volhouden. Een voorbeeld: in plaats van helemaal te stoppen met snoepen, alleen nog maar gezonde voeding te kopen en te eten, kan je ‘s morgens al starten met een gezond en stevig ontbijt zodat je die “rommel” tussendoor niet nodig hebt.

10.  Vergeef diegene die jou gekwetst heeft.

Wanneer we gekwetst en woedend rondlopen, doen we onszelf meer pijn dan de ander. Wij hebben er immers last van, wij steken er onze energie in. De andere persoon heeft er geen last van.
Als je iemand vergeeft, betekent dat niet je dat verraad ok vindt en akkoord bent met alles wat die persoon doet.
Vergeven doe je voor jezelf, niet voor een ander. Het maakt je vrij van alle negatieve gevoelens en je kan die energie voor andere zaken gebruiken.

11.  Wees geen slachtoffer.

De anderen de schuld geven van al de mislukkingen in je leven kan een gewoonte worden, een slechte gewoonte weliswaar. Dit noemen we slachtoffermentaliteit en is een zeer negatieve mindset met negatieve resultaten tot gevolg. Jij en alleen jij bent verantwoordelijk voor je leven. Neem dus die verantwoordelijkheid met beide handen vast en doe er iets mee. Lukt dit niet in je eentje, aarzel dan niet om hulp te zoeken.

12.  Neem voldoende rust

Dit is iets wat we onszelf zo weinig gunnen: voldoende rust. ‘Ik moet dit nog doen, ik moet dat nog afwerken,…’
Wij moeten niets, wij willen of kunnen iets. Vervang dus ‘ik moet’ in ‘ik kan’ of ‘ik wil’.
Genoeg rusten vermindert angsten, verhoogt ons geluk en beschermt ons lichaam tegen ziektes en kwalen.

13.  Geef jezelf de toestemming om anderen teleur te stellen.

Makkelijker gezegd dan gedaan maar je kan niet voor iedereen goed doen. Teleurstellingen zijn deel van het leven. Aanvaard dus dat we anderen kunnen teleurstellen net zoals wij ook teleurgesteld kunnen worden. Dit vermindert onrealistische verwachtingen waardoor we ons gelukkiger kunnen voelen.

14.  Stel je grenzen en verdedig ze.

Jij kent je leven beter dan een ander. Jij weet als geen ander wat jij wil en wat je graag doet. Laat een ander je grenzen niet overtreden. Ik gebruik vaak humor om mijn grenzen aan te geven. ‘Al lachend zegt de zot de waarheid’, niet? 😉

15.  Gevoelens zijn geen feiten.

Het is niet omdat we iets voelen, dat dat de werkelijkheid is. Als ik moe ben en ik heb wat tegenslagen gehad, heb ik het gevoel dat iedereen tegen me is en dat alles fout loopt (ik ben ook maar een mens… 😉). Maar het is niet omdat ik dit voel, dat dit zo is. Ik denk niet dat iemand opstaat en denkt ‘ik ga die persoon vandaag het leven zuur maken’.
Dus… voor we ons ongenoegen spuien op sociale media of in een mail, slaap er een nachtje over. Laat het bezinken, stap even achteruit om een andere kijk te krijgen op de hele situatie. Je zal merken dat het allemaal lang niet zo slecht is. Mijn oplossing? Ik geef mezelf even de tijd om me ellendig te voelen. Daarna doe ik iets waardoor ik me terug beter voel.

Zo, het eerste deel van mijn 50 tips zit erop. In het volgende artikel geef ik je de volgende lading mee.

Je kan al beginnen om de eerste vijftien manieren uit te proberen en wie weet voel je al verandering wanneer het volgende artikel verschijnt. Waar wacht je op? 😊

Welke manier ga jij nu toepassen? Waarmee ga jij starten? Ik ben benieuwd!