50 manieren om te genieten van een gelukkiger (en gezonder) leven (deel 2)

Iedereen is het waard om een gelukkig leven te leiden. Iedereen, ook jij. Er kan niet genoeg over geluk geschreven worden: er is immers een overvloed aan geluk en jij mag dit ook voelen. In het vorige artikel gaf ik je al 15 van de 50 manieren mee om te genieten van een gelukkiger leven.

Hier lees je de volgende 15 tips:

1                 Laat “giftige” relaties los.

Negatieve mensen maken ons negatief, zieke mensen maken ons ziek. We houden dus best een zekere afstand van zulke mensen.

Sommige mensen zijn emotionele zwarte gaten: zij kunnen geen complimenten, liefde, aandacht… genoeg krijgen. Ze willen altijd meer en meer. In het begin zijn deze personen zeer lief en vriendelijk en bovendien charmant maar na een tijdje merk je dat dit soort relaties je meer kwaad dan goed doen. Laat ze dus los, laat deze personen links liggen en trek op met mensen die je wel gelukkig maken en jou niet leegzuigen.

 

2                 Sta open voor nieuwe vrienden.

(Onmiddellijk na “Laat giftige relaties los” en met reden 😊)

Wanneer we een pijnlijke relatie gedaan maken, sluiten we ons vaak af voor nieuwe “relaties” omdat we het allemaal niet meer opnieuw willen meemaken.
Onderzoek toont echter aan dat de kwaliteit van onze relaties de belangrijkste factor is in ons gelukkig leven. Het is dus de moeite waard om goeie relaties te vinden en ze te onderhouden.

Trouwens, wanneer er iemand weggaat in je leven, is er terug plaats om iemand waardevol binnen te laten.

 

3                 Zet die televisie uit en zoek een hobby.

De televisie is een verslavend en vergiftigd stuk technologie. Het maakt ons lui, ziek en energieloos. Bovendien geeft het ons een vertekend beeld van de realiteit. Ja, zelfs “reality tv” is geen realiteit: je zou eens moeten weten hoe het er allemaal achter de schermen aan toe gaat. Er wordt zoveel in gemonteerd dat we alleen de interessante (en vaak vertekende) beelden krijgen.

Iets doen waar we van houden en dat ons een beetje doet bewegen is geweldig voor ons brein en onze gelukstoestand. Doe aan yoga, volg een fotografiecursus, ga sporten, werk in je tuin, start met bloemschikken,… Het maakt niet uit wat je doet zolang jij maar iets doet waar je gelukkig van wordt. Alleen jij en jij alleen weet wat je gelukkig kan maken.

 

4                 Overwin je angsten.

Elke dag gebeurt er wel iets dat ons angst inboezemt en waar we ons zorgen over zouden kunnen maken.

Ga na wat je echte zorgen zijn en laat los wat je niet in de hand hebt. Dat zorgt ervoor dat angst geen heer en meester over je wordt. We hebben immers niet alles in de hand, jij hebt niet over alles de controle. Laat die zaken dus los…

 

5                 Werk aan de relaties die je graag hebt, voed de relaties die je wil laten bloeien.

Verschillende studies hebben aangetoond dat de kwaliteit van onze relatie de grootste voorspeller is van ons levensgeluk. Het is dus noodzakelijk om onze beperkte tijd en emotionele energie te investeren in de mensen waarvan we het meeste houden.

Wat je voedt, zal bloeien…

 

6                 Wees iemand die altijd wil bijleren!

Ik heb het hier precies tegen mezelf. 😉 Ik leer altijd en heel graag bij. Ik kan immers niet genoeg weten en het verrijkt mijn geluk. Mijn boekenkast puilt uit van leerrijke boeken en het liefst zit ik er met mijn neus in. Geregeld schrijf ik me ook in voor een interessante cursus of woon ik een workshop bij.

Het is zo belangrijk om je te concentreren op wat je van anderen kan leren in plaats van aan te nemen dat je alles al weet. Als je iets nieuws leert, voel je je geslaagd en succesvol. Leiders zijn leerlingen. Hier kan je leren om aan je zelfvertrouwen te werken. 😉

 

7                 Vergelijk jezelf nooit met anderen.

Je wint niets door jezelf te vergelijken met anderen of met je eigen persoontje van tien jaar geleden. We zijn allemaal verschillend, we evolueren allemaal en bovendien hebben we allemaal onze eigen perceptie. Hierover later meer.

 

8                 Doe nooit aan drama.

Ooit al iemand ontmoet die je vertelde dat ze het hebben gehad met drama queens maar tegelijkertijd zelf de grootste drama queen zijn? By the way, een drama queen is niet altijd een vrouw, ook mannen kunnen drama queens zijn – laat ons dat duidelijk stellen.

Sommige mensen gedijen gewoon op drama zonder zich te realiseren dat ze er de oorzaak van zijn.

Het ontwikkelen van een  ‘zero-tolerance’- beleid voor drama zal de stress in je eigen leven sterk verminderen en je geluk enorm verhogen.

 

9                 Leer je uiterlijk aanvaarden.

We zijn allemaal uniek maar hebben één ding gemeenschappelijk: er is iets aan ons lichaam dat we niet leuk vinden. Iedereen vindt wel iets aan zichzelf niet mooi of aantrekkelijk. Sommigen vinden zelfs niets moois of aantrekkelijks bij zichzelf. Dat merk ik zeer vaak in mijn praktijkruimte.

Onthoud goed: niemand, echt niemand houdt zich bezig met jouw uiterlijk. Wat jij denkt dat anderen over je denken, denk je over jezelf. En dat gaat ook over het uiterlijk. Geloof me: anderen zijn meer met hun eigen uiterlijk bezig dan met het jouwe.

 

Hier een uitdaging voor jezelf: de komende week stop je ermee jouw uiterlijk te “haten”. Tracht van je lichaam en je uiterlijk te houden gedurende de hele week. Geef jezelf complimentjes, kleed je mooi, kijk bewonderend in de spiegel naar jezelf en merk aan het einde van de week hoe je leven al is veranderd!

 

10              Sta jezelf toe om niet cool te zijn.

Sinds ik 40 ben geworden en dagelijks omringd ben door tieners en twintigers (en alle andere leeftijdscategorieën omwille van mijn klanten) is het me opgevallen dat ik niet meer onder de noemer “cool” val. 😊 Eerlijk gezegd? Ik wil het ook niet meer zijn. Ik ben geweldig zoals ik ben.

Dus wees ook je geweldige zelf en probeer je niet voor te doen als “hoe je zou moeten zijn”. Jij bent immers geweldig zoals je bent.

 

11              Identificeer je mensen.

Zoek drie personen in je omgeving die je vertrouwen hebben verdiend en wiens leven goed verloopt. Laat die mensen je adviseurs worden. Omring je dus door mensen waarvan je nog veel kan leren en die het beste met je voorhebben.

 

12              Heb vrede met de onvoorspelbaarheid van het leven.

Alles verandert: auto’s gaan stuk, films raken uitverkocht, daken vliegen van huizen bij stormweer, zakenpartners blijken je vertrouwen niet waard te zijn, vluchten worden geannuleerd, treinen blijken plots niet meer te rijden of hebben grote vertraging ..

Het enige voorspelbare in het leven is dat het leven onvoorspelbaar is.

Leren omgaan met die “stroom” - de “flow” zoals we ook zeggen -  vermindert alle stress. Dus: “Go with the flow”, laat je meevoeren met de stroom.

We raken er wel maar misschien niet op de manier die we in gedachten hadden.

 

13              Slaap voldoende.

Met ouder worden besef ik dat 4 à 5 uren slaap per nacht niet meer genoeg zijn voor mij en merk ik dat ik tegen het einde van de week een echt wrak kan zijn.

Onderzoek wees uit dat slaaptekort leidt tot gewichtstoename, angst en vroegtijdige rimpels. Nu weet ik plots waar al die rimpels vandaan komen. 😉 Ik kruip nu dus vroeger onder de wol.

 

14              Een succesvolle dag begint de avond voordien.

In de week van de kinderen (ik doe aan co-ouderschap met de vader van mijn dochters) zitten we ’s morgens met een zeer strakke timing. We bereiden dus steeds de succesvolle ochtend de avond voordien al voor: we maken de smoothies (enkel mixen doen we ’s morgens nog), we vullen de boterhamdozen, de waterkoker wordt gevuld, de theezakjes worden in de thermossen gehangen, de boekentassen en eventuele zwemzakken worden gemaakt en aan de deur gezet, eventuele documenten worden nog ingevuld,…

Alle zaken die we die avond al kunnen doen, gebeuren zodat we ’s morgens onze ochtendspits in huis verlichten en op tijd kunnen vertrekken. Dit bespaart ons veel stress en ander gedoe in de ochtenduren.

 

15              Het hoeft niet altijd het beste zijn.

Als er één ding is wat ik heb geleerd als mama, is dat goed genoeg ook prima is. Als je een dag kan overleven zonder brokken, zonder kleerscheuren, bloedvlekken of zelfs een gebroken hart, dan is het een overwinning. 😊 De strijk hoeft niet perfect gedaan te worden of juist op die dag. Weet dat ongestreken kleren vaak niet opgemerkt worden door anderen. 😉 En dat stofzuigen vóór er bezoek komt? Euh, daarna staat het huis opnieuw vol met vuile voetstappen… dus we stofzuigen daarna wel zodat wij proper zitten. 😊 Goed genoeg is meer dan prima!

De volgende 20 manieren krijg je in het volgende artikel. Welke manieren ga je nu alvast proberen?