Er bestaat geen twijfel over: slechte gewoonten afleren en goede gewoonten kweken kunnen een verschrikkelijke uitdaging lijken. We vervallen zo makkelijk terug in onze oude gewoonten maar merken al snel dat we daarmee geen stap verder raken. Nieuwe gewoonten zijn dus nodig. Hou er rekening mee dat er gemiddeld 21 tot 66 dagen nodig zijn om nieuwe gewoonten aan te leren. Soms pik je een gewoonte sneller op maar dikwijls doe je er ook langer over. Belangrijker is dat je het effectief doet én volhoudt. Het doet er immers niet toe hoe lang het duurt … volg je vooral eigen tempo.
Hier volgen vijf bewezen strategieën die ervoor zorgen dat je je leven blijvend kan veranderen.
1. Je “waarom” is belangrijk.
Je intrinsieke motivatie moet groot zijn. Je moet weten waarom je het wil doen. Verandering is moeilijk, dus moet je je er bewust van zijn waarom je wil veranderen. Als je het grotere geheel ziet, zal je sneller gemotiveerd zijn. Doen we dat niet dan zoeken we maar al te snel andere prioriteiten. Jij moet het zelf willen, niet je vriend(in), je ouders of … Om je een voorbeeld te geven: vijftien jaar geleden rookte ik. Mijn ouders en toenmalige vriend wilden dat ik stopte met roken. Onder dwang heb ik toen de sigaretten afgezworen. Resultaat: niet veel later rookte ik opnieuw, maar dan stiekem. Het was pas toen ik zelf besloten had ermee te stoppen (omdat ik mezelf graag zag en mijn lichaam niet wou kapotmaken) dat ik wel degelijk ophield met mezelf te vergiftigen.
2. Verander niet alles in één keer!
Schrijf je doelen op. Noteer wat je echt wil en ga dan op zoek naar manieren om die doelen te bereiken. Zet in het begin kleine stapjes. Die zijn immers makkelijker vol te houden. Telkens je een kleine stap hebt gezet, noteer je een volgende stap.
Door deze langzame, gestage aanpak bouw je een langdurige verandering op. Doe niets wat je niet bereid bent te doen voor de rest van je leven. Bijvoorbeeld gezond eten, stoppen met roken,... Doe je dat niet dan zal het nooit lang duren voor je vervalt in je oude gewoonten. Timing is dus belangrijk. Probeer je levensstijl niet te veranderen als je stress hebt. Wacht tot je er klaar voor bent en er je tijd en aandacht aan kan geven.
3. Zoek mensen die je steunen
Een goede steungroep heb je nodig. Zoek daarom mensen die je motiveren en die je bijstaan. Wil je gaan lopen? Zoek dan een loopgroep (elke gemeente heeft er wel eentje). Wil je vermageren? Neem dan een diëtiste onder de arm. Wil je ’s avonds het 'sneukelen' (= snacks eten) afleren? Vraag dan aan de rest van je gezin om de zak chips ook achterwege te laten zodat je niet in de verleiding komt.
4. Noteer je vooruitgang.
We vergeten makkelijk het proces dat we doorploeteren. Noteer daarom dagelijks je vooruitgang. Altijd leuk om terug te blikken van waar je komt. Bij elke nieuwe “overwinning” kan je jezelf belonen.
5. Leer van je tegenslagen
Wees niet zo streng voor jezelf. Als het niet meteen lukt, dan is het zo. Soms heb je meerdere pogingen nodig om iets te bereiken. Leer uit je fouten: is het deze keer niet gelukt, kijk dan hoe je het anders kan aanpakken zodat het een volgende keer wel kans op slagen heeft.
Wat wil jij graag veranderen in je leven? Noteer het hieronder en wees zo een inspiratie voor anderen.