10 manieren voor een goed evenwicht tussen werk en familie

Als vrouw je evenwicht vinden tussen je (al dan niet) voltijdse job en je gezinsleven is niet evident. Er wordt veel van ons verwacht en we willen het uiteraard allemaal zo goed mogelijk doen. Vaak lukt dit ons niet en voelen we dit onterecht aan als falen. Weet dat we allemaal al zeer goed bezig zijn en hopelijk kunnen we dit ook snel voelen.

Ik geef je hier 10 manieren om dichter bij een goed evenwicht tussen werk en familie te komen.

1.    Organiseer je ochtenden
Vermijd een hectische start van de dag. Niets is zo lastig als opgejaagde kinderen en een opgejaagde zelf. Organiseer zoveel mogelijk de avond voordien: leg de kleren klaar, maak de boterhammen voor ontbijt en lunch, zorg dat de turn- en zwemzakken naast de boekentassen liggen, … Wij vormen zelf een nieuw samengesteld gezin met vier kinderen. Een hele organisatie dus als de kinderen bij ons zijn. Ik zorg er dan voor dat alles vooraf geregeld is en ik mijn dag rustiger kan beginnen. Zo drinken de kinderen graag smoothies ‘s ochtends: ik snij het fruit de dag voordien al klaar en verdeel het over de smoothiebekers. ’s Morgens enkel melk toevoegen en klaar! Koek, fruit en drankje voor de speelpauzes op school zitten ook al in de boekentas, de boterhammen voor ontbijt én lunch worden gemaakt en in de koelkast bewaard. De waterkoker staat gevuld, het theezakje (of losse thee in buideltje) ligt al in de theemok. De volgende ochtend hoef ik enkel de waterkoker aan te zetten en terwijl ik de smoothies mix, kan mijn thee trekken.  De sleutels liggen naast de handtas aan de achterdeur, samen met de boekentassen, eventuele zwem- en danszakken enz. ….

Zo wordt er ’s avonds ook gedoucht i.p.v. ’s morgens en worden de kleren van de kinderen uitgekozen en gereed gelegd. Op die manier zijn we ’s morgens op een halfuurtje vertrekkensklaar.

Sinds ik het zo aanpak, lopen onze ochtenden gesmeerd en is de sfeer een pak rustiger als we in de auto zitten op weg naar school.

2.    Maak een familiekalender
Een gezin met kinderen vergt organisatie: voetbaltrainingen en –wedstrijden, danslessen, verjaardagsfeestjes, familiebijeenkomsten, …
Via je smartphone kan een agenda gedeeld worden met het gezin. De verschillende kleuren maken het makkelijk om te zien wie wat aan de hand heeft. Elke zondag een kwartiertje samenzitten en de planning van de komende week overlopen zorgt er ook voor dat niemand voor verrassingen komt te staan.

3.    Zorg voor een opgeruimde omgeving
Een “station” is een geweldige oplossing voor sleutels, belangrijke papieren enz. Zet een plastic bakje op een plek niet ver van de deur waar je belangrijke documenten, de post, je sleutels, je batterijladers en noem maar op kan droppen. Door zo’n plekken in te richten ga je meer tijd uitsparen en efficiënter leven.

4.    Laat het schuldgevoel los
Je hebt goede bedoelingen met je kinderen. Je gaat werken om hen kansen te geven. En ja, soms zijn er goede dagen en soms ook minder goede… Aanvaard dit. Kinderen leren ook verantwoordelijkheden opnemen als de moeder uit huis werken is. Dus als je door je werk niet altijd bij je kinderen kan zijn, weet dan dat dat best ok is en dat je niet de enige bent. Met iemand over je onzekerheden praten kan ook een goede hulp zijn om je schuldgevoel los te laten.

5.    Praat met je werkgever
Als je gezin en je werk moeilijk te combineren valt, bekijk dan wat de mogelijkheden zijn op je werk om dit probleem aan te pakken. Je kan hiervoor terecht bij je directe verantwoordelijke of HR. Bereid dit gesprek voor. Schrijf op wat je nodig hebt. Misschien kan er de flexibiliteit van twee kanten komen. Heel veel firma’s laten thuiswerk toe zodat je niet dagelijks het verkeer moet trotseren om naar kantoor te gaan. Er zijn ook bedrijven met meerdere vestigingen en misschien kan je op sommige dagen in een vestiging bij jou in de buurt inloggen en aan de slag gaan.

6.    Blijf verbonden overdag
Ook al zie je je kinderen niet: blijf toch verbonden. Leg een briefje in de keuken of steek er eentje in de boekentas. Voor de kleine kindjes kan je een uitgeprinte foto van jezelf meegeven met een kusje erop. Voor de grotere kinderen kan je regelmatig een sms’je sturen.
Probeer ook tijdens je lunchpauze even te bellen naar je kinderen als zij vakantie hebben en alleen thuis zijn.
Hang foto’s van jullie gezin in huis zodat de kinderen jullie steeds zien als zij thuis zijn.

7.    Beperk afleidingen en tijdverspillers.
Stel het plegen van telefoontjes en het checken van je e-mails uit tot de kinderen in bed liggen. Tijdverspillende activiteiten zoals tv kijken of sociale media checken kan je ook beter achterwege laten. Beperk ’s avonds je werkactiviteiten en tijdens je werk andere afleidende activiteiten. Babbeltjes met collega’s kunnen tijdens pauzes. Tracht productief te zijn tijdens je werkuren zodat je dit ’s avonds niet meer hoeft te doen en op tijd kan stoppen.

8.    Organiseer gezinsactiviteiten
Tijd maken voor je gezin is nodig, zowel tijdens de week als in het weekend, om een speciale band te creëren. Zo eten wij altijd samen tijdens het weekend en organiseren wekelijks spelletjesmomenten. De kinderen vinden dit geweldig. 
We doen ook regelmatig een gezinsuitstap en dan letten we erop dat we onze smartphones in onze zak laten (tenzij we foto’s nemen natuurlijk).

Nog een tip: geef de kinderen inspraak in de activiteiten. Laat hen eens kiezen. Dit kan tot verrassende initiatieven leiden.

9.    Maak tijd voor je partner
We moeten niet alleen tijd maken voor ons gezin maar we mogen ook onze partner niet uit het oog verliezen. Doe regelmatig iets met z’n tweetjes. Laat de kinderen over aan een babysit. Geloof me: dit vinden ze echt wel leuk.
Start ermee om dit maandelijks te doen. Onze partner is immers de eerste persoon die we “laten vallen” als we het te druk hebben. Daarom zijn die koppelactiviteiten echt belangrijk: om geconnecteerd te blijven, om weer “in te checken” bij elkaar … Die maandelijkse uitjes hoeven niet duur te zijn: de kinderen ergens laten logeren en thuis koken voor elkaar om dan samen een filmpje te kijken is meer dan voldoende.

10. Last but not least: maak tijd voor jezelf.
Een happy jij is een happy ouder! Stel daarom wekelijks “me-time” in. Kijk even naar wat jij nodig hebt en vervul die behoefte. Ik kruip dan iets vroeger in bed en lees een ontspannend boek. Of ik neem een uitgebreid bad (met boek uiteraard en ontspannende muziek). Sport, spreek af met vriendinnen, … de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat jij wil, moet je jezelf geven want jij bent de belangrijkste persoon in je leven. Als jij niet goed in je vel zit, heeft dit immers invloed op je hele gezin.