Zeven tips om je zelfvertrouwen te vergroten!

We kennen het allemaal: zelfvertrouwen. Maar of we het allemaal hebben? Sommigen hebben er heel veel van, sommigen heel weinig. De ene heeft het altijd, de andere in bepaalde omstandigheden.

Vaak hoor ik: "maar ik heb geen zelfvertrouwen ... en ik zal het ook nooit hebben". FOUT! Aan zelfvertrouwen kun je werken, moet je werken! Denk je dat ik altijd zelfvertrouwen had?

Als kind ben ik zwaar gepest geweest: het hebben van een scheel oogje (strabisme) en het dragen van een bril (het leek alsof ik bokaalglazen voor mijn ogen had) maakte van mij een fantastisch pestslachtoffer. Maar ben ik bij de pakken blijven zitten? Neen.

Met vallen en opstaan (workshops, trainingen maar ook levenservaringen) ben ik gegroeid tot wat ik nu ben: een jonge vrouw die in het leven staat ... met zelfvertrouwen. Mensen die me van vroeger kennen, schrikken nu op als ze me zien. Hier staat een vastberaden vrouw. En dat kun jij ook worden! Geloof me ...

Hier alvast 5 tips die je al vooruit kunnen helpen ...

 1. Maak fouten ... en leer ervan! Onthou 1 ding: niemand is perfect! Perfectionisme bestaat gewoon niet!! Zelfs de meest zelfzekere personen hebben hun onzekerheden. Er zijn momenten in ons leven waarin we het gevoel hebben dat we iets missen. En dat is realiteit! Leven gebeurt niet zonder slag of stoot! Het leven is als een weg met putten en bulten (denk maar aan onze Belgische wegen!).  Maar leer eruit! Als je aan het rijden bent en je rijdt op die bepaalde weg in die put, ga je de volgende keer die put niet meer inrijden! Simpel! Je leert! En de emoties die je hebt als je die fouten maakt zijn maar emoties! Die kun je veranderen. Emoties zijn niet blijvend ...
 2. Vier / erken je successen! Iedereen is goed in iets, dus zoek uit waarin jij uitblinkt en focus je dan je op je talenten. Geef jezelf de toestemming om er trots op te zijn. Ja, je leest het goed: je mag er trots op zijn ... wat zeg ik? Je MOET er trots op zijn! Een minderwaardigheidscomplex is een gedachtengang waarin je jezelf als een slachtoffer beschouwt. Sta niet toe dat je jezelf de slachtofferrol toebedeeld. Druk jezelf uit ... met kunst, muziek, poëzie, schrijven, naaien ... Vind iets waarmee je plezier beleeft. Zoals ik al zei: iedereen is geboren met talenten. Ontwikkel die van jou en wordt er uitmuntend in!
  Vind je het moeilijk om iets te vinden waar je al goed in bent of waarin je plezier beleeft? Zoek dan iets wat je altijd al had willen doen en volg er een cursus in. Als je je passie volgt, gaat dit niet alleen therapeutisch werken, je voelt je gewoon super en voldaan èn daardoor groeit je zelfvertrouwen! Bovendien leer je nog leuke mensen kennen!
 3. Wees dankbaar voor wat je hebt! Vaak is de basis van je onzekerheid of het gebrek aan zelfvertrouwen het gevoel dat je nooit iets genoeg hebt van iets: geld, emotionele bekrachtiging, geluk, ...
  Erken en apprecieer datgene wat je al hebt, zo kan je het gevoel van onvolledigheid en ontevredenheid teniet doen. Vind die vrede in jezelf, zodat je je vertrouwen kunt opbouwen! Zodra je opstaat, zeg je gewoon al eens dankjewel voor de goeie nachtrust. En stop niet met dankjewel zeggen: zeg het de hele dag door. Voor alles wat je mag meemaken en wat je kan doen!
 4. Aanvaard complimenten! Als er iemand jou een compliment geeft, rol dan niet met je ogen en zeg "Yeah right" of "dat zal wel!". Neem dat complimentje in ontvangst en zeg welgemeend "Dankjewel". Vergeet vooral niet erbij te glimlachen. Laat dat stemmetje weg dat tegen jou zegt "die persoon meent dat niet, hij of zij zegt dit maar om mij te bekoren". Kijk, als die persoon dat niet meent, is dat zijn probleem. Jij krijgt het compliment dus beschouw het als gemeend en koester dat compliment. Stel je er geen vragen bij, gewoon ... aanvaarden! Start vandaag hier al mee!
 5. Kijk in de spiegel en glimlach! Weinig mensen kunnen dit, maar het is een supermiddel voor je zelfvertrouwen! Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gelaatsuitdrukkingen de registratie van sommige emoties kunnen bevorderen in je hersenen. Dus door elke dag in de spiegel te kijken en te lachen naar jezelf, zal je je gelukkiger voelen en op lange termijn zelfs vol vertrouwen de dag tegemoet gaan! Als dat glimlachen je al goed afgaat, ga dan nog een stapje verder! Zeg dan telkens als je jezelf in de spiegel ziet "Ik hou van me". Kijk hierbij in je ogen! In het begin krijg je dit moeilijk over je lippen, maar na een tijdje lukt je dit aardig! En voel maar eens wat dit vanbinnen met je doet.
 6. Doe zaken waarvan je dacht dat je ze niet durfde! Dit heeft mij enorm geholpen bij het boosten van mijn zelfvertrouwen. Vroeger ging ik nooit in rollercoasters in pretparken, deed ik geen deathrides in een avonturenpark, was ik al bang om 1m boven de grond te hangen, had ik moeite om voor een publiek te staan ... Met vallen en opstaan (soms letterlijk) heb ik al deze uitdagingen aangegaan en nu ... doe ik niets liever. Ik zoek nu naar grotere uitdagingen, met angst vat ik ze aan maar die angst wordt snel blijheid en een gevoel van zaligheid als ik de angst overwonnen heb. Je krijgt meer en meer vertrouwen in jezelf als je je uit de comfortzone durft te begeven!
 7. Help de anderen! Wees vriendelijk tegen de mensen rondom jou, maak een positief verschil in hun leven (ook al is het maar aan de persoon achter de kassa van de supermarkt!). Van een vriendelijke "goedendag, hoe gaat het met je?" of zelfs een welgemeende glimlach is nog niemand doodgegaan! Geef complimentjes aan de anderen. Doe niet mee aan geroddel! Zo kreeg je een positieve kracht in de wereld en geloof me ... je zelfvertrouwen krijgt een enorme boost!

Welke tips vind jij enorm waardevol? En zijn er andere tips die jij al gebruikt om meer zelfvertrouwen te krijgen? Meld ze dan zeker hieronder in de commentbox!

Om een voorbeeld van tip 6 te ondervinden, kom dan naar de DURF-dag! Een dag waar je serieus uit je comfortzone wordt getrokken in een fantastisch outdoorparcours in de Ardennen!

Deel dit artikel met jouw netwerk door op "share" en dan de social media-buttons hieronder te klikken. Zo kunnen de mensen in jouw netwerk ook werken aan hun zelfvertrouwen.

Ga alvast naar mijn Facebookpagina en "Like" mijn pagina om zo op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes. Of connecteer met mij via LinkedIn.