10 manieren om je te ontspannen

We hebben ontspanning nodig om onze batterijen weer op te laden, om ons gelukkig te voelen en om gezond te blijven. Wil je 10 redenen om te weten waarom ontspanning nodig is? Dit lees je hier

Ik had toen ook beloofd dat ik je enkele ontspanningsmogelijkheden ging geven. In mijn boek staan er al enkele beschreven maar met veel plezier geef ik je nog enkele tips. Deze zaken doe ik allemaal om mij te ontspannen.

 • Wandelen: nu zeker met dit herfstweer is er niets zaliger dan je stapschoenen aan te trekken en de natuur in de trekken. Je komt er helemaal tot rust. Wandelen vermindert stress en het verlaagt de bloeddruk: zowel een wandeling van 30 min als 3 wandelingen van 10 minuten (en dit laatste is toch haalbaar, niet?). Bovendien versterkt het je afweersysteem en verlaagt het de bloedsuikerspiegel. Dit is toch een goede reden om na je maaltijd even een wandelingetje te maken. 
 • Fietsen: elke dag 20 à 30 minuten fietsen heeft een enorme invloed op je slaap. Zo halveer je de tijd om in slaap te vallen en slaap je ook dieper. Kun je een betere ontspanning hebben? 
 • Yoga: voor velen lijkt dit een zweverig gedoe en ik moet toegeven dat ik er ook zeer sceptisch tegenover stond. Tot ik er meer startte ... Ik was begonnen met yoga door YouTube. Door mijn vele werk en onmogelijke uren en co-ouderschap was het moeilijker om yogalessen te volgen en wilde ik zelf kiezen wanneer ik aan yoga deed. Bovendien wou ik ook weten of het wel degelijk iets voor mij was. Na wat zoekwerk op het internet vond ik "30 days of yoga with Adriene" en besloot ik om de challenge aan te gaan. Daarnaast kocht ik nog enkele boeken rond yoga om mij wat te verdiepen. Sindsdien oefen ik regelmatig per week yoga uit op mijn yogamatje en heb ik ook al lessen gevolgd. Yoga vermindert stress, verlicht de pijn, versterkt de spieren, laat je focussen op je ademhaling en zorgt ervoor dat we in het "nu" zitten. Als surplus verhoogt yoga ook nog je zelfvertrouwen.
 • Floaten: Dit vind ik gewoonweg zalig. Ik heb het leren kennen door een vriend die me erover vertelde en mijn nieuwsgierigheid was gewekt. De eerste keer dat ik het deed was in Amsterdam bij Koan Float. Floaten is gewichtloos drijven op zeer zout water. En dat het zout was, had ik geweten. Na deze sessie was ik zo zen en helemaal van de kaart (in positieve zin) dat ik niet eens doorhad dat ik in water lag toen ik wakker werd en dus "schrok" dat de sessie gedaan was. Plots voelde ik dat er water was en ik wreef in mijn ogen: had ik beter niet gedaan want het pikte dat het niet meer gewoon was. Ook in het begin: heb je kleine wondjes van het scheren etc, doe er dan vaseline op (ligt daar altijd klaar) of het begin van je floatingsessie is niet aangenaam, geloof me. 
  Ondertussen heb ik ook een adres dichterbij gevonden, nl. in Heverlee bij Chillax dus je hoeft niet naar Amsterdam te rijden. Ik raad aan om te floaten in een gesloten cabine, niet in een floatbad in een open ruimte. Bij dit laatste krijg je zoveel prikkels dat ontspanning er echt niet in zit. Ik heb ervaring met beide gevallen dus je kunt zeggen dat je het weet van een ervaringsdeskundige. ;-). Je kunt vragen om ontspannende muziek op te zetten of je kunt een schemerlicht laten branden wanneer je een claustrofobisch gevoel hebt. Ik heb de voorkeur om in volledige stilte en in het donker te floaten. Dit geeft me een soort baarmoedergevoel (niet dat ik me nog herinner hoe dat voelde maar dit maak ik mezelf toch wijs als ik erin lig). Floaten: een aanrader.
 • Trampolinespringen: dit vond ik de ultieme ontspanning. "Vond" inderdaad want sinds mijn scheiding heb ik mijn trampoline moeten achterlaten omdat ik in mijn flat geen mogelijkheid zie ze de plaatsen. Maar daar komt hopelijk binnenkort verandering in. Het kind in mij kwam naar boven als ik stond te springen op de trampoline en ook al voelde ik me even iets minder goed in mijn vel: na zo'n springsessie voelde ik me als herboren en stond de lach op mijn gezicht. Een leuk muziekje in mijn oren en springen maar. 
  Wist je trouwens dat 10 minuten trampolinespringen overeenkomt met een halfuur lopen? En het belast helemaal niet je gewrichten. Trouwens: springen kan iedereen. 
 • op stap met vriend(inn)en: niets is zo leuk om er op uit te trekken met je vriend(in)nen. Een avondje onder de vrouwen (of onder de mannen) werkt zo ontspannend dat je achteraf - bij wijze van spreken - bergen kunt verzetten. En dames, het zeuren kunnen we ook beter tegen onze vriendinnen doen dan tegen onze man. "Wij" begrijpen elkaar. Daarbij: een man heeft niet graag een zeurende vrouw rondom hem dus laat dat zeuren maar achterwege als we in zijn gezelschap zijn maar doet dat bij je vriendinnen. :-)
 • Wellness: kies een welnesscenter in je buurt en trek er naar toe. Het is zalig om zo even lekker te zweten in de sauna of het Turks stoombad en daarna verfrissing op te zoeken in de ijskoude dompelbaden of onder een koude douche. Een verkwikking voor je geest en lichaam en achteraf slaap je als een roosje. Wij sluiten er soms ons weekend mee af en dan kunnen we vol energie een nieuwe werkweek beginnen.
 • Lezen: voor mij een geweldige ontspanning, voor sommigen een marteling. Ik lees veel: nu meer werklectuur en psychologisch materiaal om mijn klanten nog beter te kunnen dienen. Maar als ik mij een ontspannende roman neem en ik nestel mij in mijn zetel tussen mijn vele kussens en omwikkeld in mijn dekentje kan ik zo genieten. Het verhaal palmt me dan helemaal in en ik ben even weg van de wereld ... zalig.
 • Dansen: de ideale manier om je energie op te roepen en te veranderen. Voel ik me even minder, dan zet ik een goed muziekje op en begin ik te bewegen Mijn dochters vinden het fantastisch als we hier in de living zitten te freestylen. In het begin keek mijn oudste (10 jaar) even raar op toen haar moeder jong en wild door de living begon te springen op haar favoriete muziek, nu smijt ze even opzij waar ze mee bezig was en doet ze mee. De jongste (8) vindt het sowieso hilarisch en doet niets liever. Om daarna met z'n allen uitgeput in de zetel te vallen en te lachen. Onze jongens hebben er niet veel last van. 
 • Massage: wanneer je onder stress staat en je humeur is beneden alle peil, raad ik je een geweldige massage aan. Je hebt verschillende soorten massages dus aan jou om uit te zoeken wat het beste bij je past of waar je je goed bij voelt. Ik kan er zo van genieten en in vele grote steden zijn er massagecentra waar je - zonder afspraak - zo kunt binnen stappen en onmiddellijk bediend worden. Je hoeft dus geen weken of dagen van te voren iets te plannen. Door een goede massage verlaagt je bloeddruk, wordt je immuun sterker, relaxen je spieren en kom je in een volledige ontspannen toestand terug. 

Wat is jouw ultieme onstpanning? Wat doe jij om in een ontspannen modus te raken? Laat het hieronder weten en wees zo een inspiratie voor anderen. 

Een energiek (en ontspannen) groetje,

Nele