10 signalen die erop wijzen dat je in de juiste job zit (en dat is goed voor je zelfvertrouwen!).

Velen onder ons werken minstens veertig uren per week. We zijn meer op ons werk dan dat we thuis zijn bij onze geliefden. Het is dan ook belangrijk dat we ons goed voelen op ons werk. Als we ons niet goed voelen, heeft dit invloed op ons zelfbeeld, ons zelfvertrouwen, ons geluk en dus ook op onze omgeving.

Hier alvast tien signalen die erop wijzen dat je de juiste baan hebt en in een juiste werkomgeving zit.

1.      Je staat graag op.

Wanneer de wekker afloopt, draai je je niet al zuchtend om maar stap je met plezier uit je bed. De gedachte “wat voor leuke uitdagingen mag ik vandaag beleven” popt misschien wel op in je hoofd. 😊

 2.      Je hebt geen koffie of energiedrankje nodig om je wakker te houden.

Ben je zo iemand die regelmatig naar de koffie grijpt of zelfs een (ongezond) energiedrankje drinkt om je wakker te houden? Dan is dit al een duidelijk signaal dat je niet goed zit.

Komt je energie uit het werk dat je doet: super! Je hebt zoveel leuke uitdagingen dat je automatisch wakker en alert blijft.

 

3.      De tijd vliegt.

Tijdens mijn coachings en workshops schrik ik altijd al dat “het al zo laat is”. Ik ben dan zo hard en gefocust bezig dat ik niet merk dat de tijd voorbij raast. Begrijp dit niet verkeerd: het is niet dat we niets gedaan hebben in die tijd, integendeel: we hebben zoveel werk verzet maar het voelde niet aan als werk omdat het net leuk was. We hebben onze tijd dus goed besteed. Heb jij ook dit gevoel op je werk, dan is dat een duidelijk signaal dat je wel degelijk op de juiste plaats zit. Want je weet wat ze zeggen: “Time flies when you are having fun”. 😊

 

4.      Zondagen zijn leuke dagen.

Er zijn mensen die zondag en specifiek zondagavond haten omdat het de laatste dag van het weekend is en dat betekent dat ze de volgende dag opnieuw moeten optrekken naar hun werk.
Heb je spijt dat het al zondag is dan kan dit ook betekenen dat je een geweldig en deugddoend weekend had en dat je het jammer vind dat het afgelopen is. Maar als je ’s avonds in je zetel zit en je ziet er tegenop om morgen te gaan werken, dan is het geen goed teken.

Als je echter in de zetel zit en er al naar uitkijkt om de nieuwe werkweek te starten, dan is het wel het juiste signaal.

 

5.      Je voelt je goed op maandagochtend.

Je komt vrolijk aan op kantoor en wenst iedereen een goedemorgen. Waarschijnlijk ergeren sommigen zich aan jou maar trek je daar niets van aan: het zegt meer over hen en hun zin voor het werk dan over jou!

 

6.      Je houdt van uitdagingen en durft zelfs risico’s nemen.

Je vindt het leuk om elke dag uit je comfortzone te komen. Op je werk straffen ze je niet voor elke fout die je maakt. Integendeel, ze moedigen je aan om risico’s te nemen en beschouwen fouten als leerprocessen.

Ok, dit kan soms beangstigend overkomen en je zal soms wel (gezonde) stress ervaren maar ook dat is een signaal dat je goed bezig bent.

 

7.      Je baas stimuleert je en durft je uit te dagen.

Een goede baas weet wanneer hij of zij je moet steunen en wanneer hij of zij zijn werknemers moet uitdagen om grenzen te verleggen. Wanneer je zo’n baas hebt, weet je dat je op een goede werkplek zit.

 

8.      Je hebt fijne collega’s.

De collega’s voelen aan als een (h)echt team waarin eens mag worden gelachen maar waarin iedereen ernaar streeft hetzelfde of zelfs een beter resultaat te halen. Er is misschien een beetje gezonde concurrentiestrijd maar iedereen steunt elkaar en werkt elkaar niet tegen.

 

9.      Je hebt nog tijd voor jezelf en je gezin.

Kom je in een “droombaan” terecht waar er geen evenwicht is tussen werk en privé of waar je persoonlijke relaties onder lijden, dan voelt het niet aan als een droombaan.

Een echte droombaan is een job waarin je je goed voelt, je hard kan en wil werken maar waarin je ook tijd hebt voor je gezin, je vrienden en je hobby’s.

 

10.  Geld is niet het probleem.

Een droomjob die slecht betaald wordt kan leiden tot een nachtmerrie. Als je een leuke job hebt, heb je dat probleem niet. Je hebt het gevoel dat je goed betaald wordt voor het werk dat je levert en dat je werk naar waarde wordt geschat.

Hoe zit het bij jou? Voel jij je goed in je job? Zo ja, waarom? Zo neen, wat is de reden? Noteer het gerust hieronder en wees op die manier een inspiratie voor anderen.

Wist je trouwens dat ik ook aan loopbaanbegeleiding doe? Check hier!