Hoe kunnen we omgaan met verandering?

Verandering: een woord dat ons angst inboezemt. Toch is ons leven sinds maart 2020 niet meer hetzelfde. Integendeel, het is zwaar veranderd. Terwijl we in januari en februari nog lachten om het virus in het verre China, schrokken we ons half maart een hoedje omdat in België en Nederland het virus ook zijn intrede deed en we allemaal in een lockdown moesten gaan. Plots kregen onze kinderen thuis online les op laptops en tablets terwijl wij ondertussen zelf ons eigen werk moesten zien te regelen. We mochten geen of bijna geen contacten meer hebben, restaurants en cafés sloten en pasten hun aanbod aan naar take away. Winkels die nog geen webshop hadden, begonnen online te verkopen en aan huis te leveren. Huwelijksfeesten werden uitgesteld (ja, ook het onze). Vormsels, communies en verjaardagsfeesten gingen in mineur door. Mondmaskers waren (en zijn) niet meer uit het straatbeeld weg te denken en er verschenen zelfs hippe exemplaren.

Daarna ging het even beter met de coronacijfers en ging het leven opnieuw zijn ‘gewone’ gangetje. Tot begin november alles werd verstrengd en we dus terug ons leven moesten en moeten veranderen. Laat verandering nu datgene zijn wat ons angst inboezemt en waar velen onder ons een enorm weerstand tegen voelen.

Toch is verandering niet per se slecht. Verandering kan deugd doen en ons zelfs goed doen. We kunnen best leren met verandering om te gaan. Dagelijks komen we er immers mee in aanraking. We kunnen verandering niet uit ons leven bannen. Het hoort er nu eenmaal bij.

Hoe kunnen we het best omgaan met verandering? Ik leer het je in deze volgende stappen:

1.      Erken dat er verandering is.

Vaak proberen we te ontkennen dat er een verandering plaatsvindt. Het vergt heel veel energie van onszelf om die ontkenning vast te houden. Bovendien bezorgt het ons zeer veel stress. Ergens begrijp ik dat wel: door te ontkennen proberen we onszelf te beschermen maar we worden er tegelijk ook moe en prikkelbaar van. Het is soms makkelijker om even een stap achteruit te zetten en te beseffen: “Deze dingen zijn allemaal veranderd en dat is oké voor mij.” Het vermindert de stress en er valt een last van je schouders.

 

2.      Probeer de humor ervan in te zien.

Soms is het ver zoeken maar tracht een grappig moment of een grappige situatie in die verandering te vinden. Zo creëer je een lichte invalshoek die nodig is om de situatie vanuit een andere perspectief te zien. Onderzoek heeft uitgewezen dat humor de stemming kan verlichten en de sociale interactie kan verbeteren. Hou het wel respectvol: lachen om problemen of de strijd van een ander is “not done”, lachen met je eigen miserie is vaak goud waard.

 

3.      Laat los waar je geen controle over hebt.

Soms hebben we controle over de verandering, soms helemaal niet. Bekijk dus eerst of en hoeveel controle je hebt over die verandering die in je leven heeft plaatsgevonden. Neem nu het voorbeeld van de mondmaskers: op vele plaatsen zijn die momenteel verplicht. Ik geef toe dat ik die ook niet graag draag maar ik doe het wel omdat ik in de eerste plaats zelf niet ziek wil worden. Anderzijds wil ik niemand anders besmetten en bovendien probeer ik op deze manier het werk in de zorgsector te verlichten door het virus niet te verspreiden. Gewoon al uit respect zou ik het masker dragen. We hebben hier geen controle over: het wordt ons opgelegd. Omdat die verandering er dus toch was, ben ik op zoek gegaan naar hippe, goede mondmaskers en heb ik er zelfs laten ontwerpen met mijn logo en met leuke quotes. Over die verandering had ik dus controle. Wanneer we onze rol begrijpen in de verandering en we weten wat we zelf kunnen doen, kunnen we de zaken in perspectief plaatsen. Als je bijvoorbeeld net van job bent veranderd, zijn er ook vele kleine zaken die je kan doen om het proces gemakkelijker en vlotter te laten verlopen. 

 

Soms hebben we helemaal geen controle over de verandering. Dan kunnen we het best die verandering accepteren. Als we de niet-controleerbare zaken aanvaarden en zelfs loslaten, zullen we ons beter voelen dan dat we er tegen blijven vechten. Hou die energie bij voor iets leuks en laat die niet verloren gaan aan iets waar je toch geen invloed op hebt. “Steek er geen energie in.”, zeg ik vaak tegen mijn omgeving. Op dat moment bekijken ze mij, merk je tegelijk dat er een last van hun schouders valt en hoor je hen zeggen: “Je hebt gelijk, ik kan mijn energie beter ergens anders voor gebruiken”. Bekijk verandering als uitdagingen die op je pad komen en die je helpen groeien. En ja, soms moet je jezelf blijven overtuigen tot je het gelooft. Als je eens wist hoe vaak ik tegen mezelf heb gezegd: “Tja, het moest zo zijn, hierdoor heb ik weer bijgeleerd”. 😉

 

4.      Zoek de positieve aspecten in de verandering.

De wet van polariteit zegt dat er altijd twee kanten zijn: een positieve en een negatieve kant. Alles is gebaseerd op een continuüm en heeft een tegenpool. Als we weten hoe koude aanvoelt, kunnen we ook weten hoe het voelt om warm te hebben. Als we verdriet kunnen voelen, kunnen we ook geluk voelen. Wanneer het regent, kan je balen omdat je niet naar buiten kan of kan je blij zijn omdat je de tuin niet hoeft te sproeien en lekker binnen kan genieten van een heerlijk kopje thee en een boeiend boek.

Focus je op zoveel mogelijk positieve zaken die de verandering teweegbrengt. Ok, het is soms heel hard zoeken naar die positieve zaken maar ze zijn er wel, geloof me. Wat de lockdown en de quarantaine betreft: veel bedrijven en werknemers hebben de gunstige effecten van thuiswerk ontdekt, de luchtkwaliteit in grote steden was enorm verbeterd over de hele wereld, sociale media sprongen op de kar door videocalls in groep te introduceren, scholen en universiteiten ontdekten nieuwe mogelijkheden wat betreft online lesgeven,….

 

5.      Tracht te ontstressen.

Zelfs positieve verandering brengt stress met zich mee. Hoeveel stress wordt er dan teweeggebracht bij mindere positieve of zelfs negatieve veranderingen? Gun je lichaam en je geest daarom voldoende rust. Buiten wandelen in het groen heeft al een zeer goede werking op je lichaam. Start met meditatie. Heel veel mensen staan hier sceptisch tegenover. Is meditatie niet voor die spirituelen? Of voor geitenwollensokkentypes?. NEEN! Meditatie is er voor iedereen. We zeggen altijd dat we ons lichaam moeten trainen maar dat geldt ook voor onze geest want die moet ook getraind worden. Onze geest staat niet stil, er is geen moment waarop we die niet gebruiken, waarop we niet denken. Daarom doen we er goed aan om zo’n pauze in te lassen en onze geest de nodige rust te gunnen. Vaak doe ik in mijn praktijk enkele ademhalingsoefeningen met mijn coachees en merken zij na die oefening al een grote verandering. Zet je even zeer comfortabel op je stoel. Sluit je ogen. Adem in gedurende 4 tellen, houd je adem in gedurende 4 tellen, adem rustig uit in 4 tellen en houd je adem in tot 4 tellen. Dit proces herhaal je minstens zesmaal. Voel wat het doet met je lichaam. Je merkt zeker en vast meteen al een verschil. Hier vind je een oefening die jou niet alleen rust geeft maar je ook nog sterker maakt.

Hoe ga jij om met verandering? Laat het hieronder weten en inspireer op die manier andere mensen.