We willen allemaal gelukkig zijn. Maar wat betekent gelukkig zijn voor jou? Dit is immers voor iedereen verschillend. De ene persoon is al gelukkig als hij of zij een dak boven zijn hoofd heeft, de andere wil een villa met zwembad. De ene persoon is gelukkig met een Trappist op zijn terras aan zee, de andere wil naar de Malediven om zijn geluk te vinden.
Om geluk te vinden moet je echter zaken loslaten. Hier en hier had ik het er al over maar in deze blog komt het derde en laatste luik. Nog 8 zaken die je moet loslaten om je geluk te vinden.
1- Nood aan perfectie
Perfectie is als een onbereikbare top. Het maakt niet uit hoeveel en hoelang je klimt, je bereikt nooit die ene top.
Dit geldt voor elk aspect van je leven en je leven als geheel. Als je weigert om tevreden te zijn met minder, zul je altijd ontevreden zijn. Nooit zal iets goed genoeg zijn.
De enige manier om gelukkig te zijn is aanvaarden dan zaken nooit perfect zullen zijn of worden. Elk moment heeft zijn gebreken maar wil dat dan zeggen dat ons leven onvolmaakt is? Neen!
Leer om dankbaar te zijn voor je leven, ondanks de tegenslagen. Streef naar het beste dat je kunt hebben, wetende dat je nooit al je verlangens kunt hebben.
2- Je ex-partner(s)
Hoeveel "giftige" gedachten hebben we niet over onze ex-partners? Dit kan boosheid zijn of wrok of haat of verdriet of ... zelfs positieve emoties die je linkt aan die persoon die uit je leven is.
Misschien klaag je voortdurend over wat je hebt verloren of wat eventueel had kunnen worden. Soms is het goed dat je je afvraagt wat had kunnen zijn, dat je even reflecteert over wat is fout gelopen en waar het is fout gelopen. En dat je dan je daar eventueel voor verontschuldigt en het tracht goed te maken, ook al wil je niet meer herbeginnen met die relatie. Uitpraten helpt om het los te laten.
Maar als je niets verkeerd hebt gedaan is er niets te winnen wanneer je die ex-relatie eindeloos blijft herkauwen. Het vreet alleen energie en tijd van jezelf en je dierbaren. Bovendien maakt het je allesbehalve gelukkig.
3- Het geloof dat het beste al gepasseerd is
Ik herinner mij mijn proclamatie van het secundair onderwijs, het moment vóór ik aan mijn hogere studies begon. Die avond hoorde ik van veel leerkrachten: "Geniet ervan want het is de schoonste tijd van je leven, al ga je het niet beseffen! Pas als je werkt zul je terugkijken en zeggen: "amaai, dat waren de beste jaren van mijn leven".
Man, man, man ... dat gaf mij achteraf zo een deprimerend gevoel. Tot ik ontdekte: het is niet omdat zij denken dat hun beste jaren al gepasseerd zijn, dat die van mij dat ook moeten zijn.
We herinneren ons allemaal een speciaal moment in ons leven (een fantastisch jaar of een onvergetelijke dag) dat andere dagen doen verbleken. Maar het is niet omdat dat in het verleden zo is gebeurd, dat je toekomst niet rooskleurig kan worden. Leef elke dag alsof het beste jou nog moet overkomen en je geeft het de toestemming om in je leven te komen. Geloof me ... ik heb heel veel fantastische momenten.
4- Faalangst/angst voor succes
Faalangst of angst voor succes zijn keerzijden van dezelfde medaille. Beiden zijn verbonden met onzekerheid en de angst voor verandering. We wachten steeds op "het juiste moment". Geef toe dat dat "wachten" gewoon is omdat je bang bent.
Of je bent bang om te falen of je bent bang dat het je zal lukken en dat je niet gaat weten hoe je met dat succes moet omgaan. "Wat je niet weet, kan je niet kwetsen", zeggen ze. Maar is dat zo?
In onze comfortzone blijven zitten is veilig maar saai. In de "dagelijkse sleur" blijven hangen doet meer kwaad dan goed. We verspelen immers ons potentieel en halen niet het beste uit onszelf. We kweken ook geen zelfvertrouwen. Integendeel, we raken het vertrouwen in onszelf kwijt. En dan heb ik het niet over de kansen die we laten liggen.
Je weet nooit wat je kunt bereiken ... tenzij je de kans grijpt en actie onderneemt. Waar wacht je nog op?
5- Het gedacht dat anderen het beter hebben dan jij.
Ben jij zo iemand die denkt dat het gras groener is aan de andere kant? Dat anderen een beter leven hebben dan jij?
Door sociale media hebben we een vertekend beeld van de maatschappij. Iedereen post de meest fantastische momenten en anderen denken dat dat het leven is. Studies hebben aangetoond dat er heel veel gelogen en "overdreven" wordt op Facebook, Instagram, Twitter en co.
Mensen willen de indruk wekken dat het goed met hen gaat en daarom posten ze veel. Bij wijze van spreken posten ze elke stap, "scheet", selfie ... Resultaat: velen onder ons hebben de illusie dat anderen een geweldig leven hebben terwijl het hunne maar saai is. Bovendien denken we ook nog dat dat door onszelf komt omdat wij zo'n "geweldig" leven niet waard zijn.
Zet dit maar uit je hoofd! Anderen hebben het niet zo goed als ze laten uitschijnen. Integendeel: gelukkige mensen posten minder vaak zaken op Facebook en andere sociale media. Hier vind je er al een fantastisch artikel over.
Het gras is niet groener aan de andere kant. Niemand heeft een perfect leven. Als iemand tegen je zegt dat dat wel zo is, dan liegt hij of zij.
Niets is wat het lijkt ...
6- Angst voor de waarheid
Iets wat we allemaal nodig hebben om gelukkig te zijn is het ontdekken en begrijpen van onze innerlijke waarheden. Geloof me: het is best confronterend en zelfs beangstigend om naar binnen te kijken en te ontdekken wie we zijn.
We hebben nog zoveel te ontdekken plekken en onbetreden paden in ons binnenste en ik zeg het je: vele plekken en paden zijn zeer uitdagend. Soms moeten we het ook allemaal alleen doen, niemand kan ons hiermee helpen. Het is niet erg om dan bang te zijn, maar laat die angst je leven niet beheersen. Als je dat toelaat, zul je altijd ongelukkig zijn.
Het is verleidelijk om te denken dat de veiligste weg en de makkelijkste manier je gelukkig zal maken. Maar dat is niet zo. Soms moeten we risico's nemen om ons geluk te vinden.
Ware geluk kun je vinden door erachter te komen wie je werkelijk bent, wat je wil in je leven en er dan voor te gaan, ook al is het eng.
7- Angst om gelukkig te zijn
Nog zo een obstakel dat we tegenkomen op onze weg naar geluk: de angst om gelukkig te zijn. Waarom zijn we zo bang om gelukkig te zijn?
Misschien omdat we denken dat we het niet verdienen? Of omdat we al zoveel hebben meegemaakt dat we het moeilijk hebben om te geloven in dat geluk? Misschien omdat het aanvoelt alsof het zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt en dat - op het moment dat we onszelf wat ademruimte gunnen en ons verheugen op wat er gaat gebeuren - het zwaard naar beneden komt en alles kapot maakt?
Dit komt voort uit de angst om de controle te verliezen en de angst voor onzekerheid. Ok, misschien komt dat zwaard van Damocles naar beneden. Dat is iets wat kan gebeuren en dat we moeten aanvaarden. Maar als je niet eens probeert om gelukkig te zijn, heb je jezelf al op voorhand veroordeeld tot ongelukkigheid.
Gelukkig zijn is niet hetzelfde als geluk voor vanzelfsprekend nemen. Dat zwaard gaat niet vallen omdat je je gelukkig voelt. Wees dankbaar voor het leven en sta jezelf toe om geluk te voelen. Deel dat geluk ook met je dierbaren en voel je je zeker niet schuldig omdat je je gelukkig voelt. Wees ook gul met je succes door anderen, die het minder hebben, te helpen.
8- Visies van anderen
Wat je soms raakt is niet dat mensen je leuk vinden of niet, maar dat je volgens hun standaarden niet goed genoeg blijkt te zijn. Het is heel makkelijk om in de val te lopen dat het moraal een objectief vastgesteld kompas is en dat iedereen hetzelfde kompas hanteert of kan hanteren.
Vergeet het: we zijn allemaal individuen en allemaal uniek. Een ander zijn waarheid is niet jouw waarheid. Wat een ander goed vindt, moet jij niet goed vinden. Ik denk dat velen onder ons gechoqueerd waren door het filmpje dat de laatste dagen circuleerde op het internet: een jong Amerikaans meisje dat huilde van geluk omdat ze haar eerste Beretta (een wapen!!) kreeg. Zij vinden dit blijkbaar normaal dat ze wapens krijgen op jonge leeftijd, wij zijn gedegouteerd omdat we meermaals per jaar in het nieuws de berichten krijgen dat jonge kinderen in Amerika "per ongeluk" hun broer of zus hebben neergeschoten of dat jongeren een bloedbad verrichten in hun school. Dit omdat ze wapens "zo gewoon" vinden.
Geef jezelf de toestemming om goed te zijn en je gelijk te hebben volgens je eigen visie. De perceptie van een ander kan heilig zijn voor hen, het hoeft daarvoor niet heilig te zijn voor jou. Jij weet wat jouw waarheid is, dat voel je in je hart. Volg daarom je geluk en gooi het niet weg omdat een ander er niet mee omkan.
Soms is loslaten gemakkelijk, maar soms is loslaten het moeilijkste wat we ooit hebben moeten doen. Opnieuw beginnen is dan misschien een grotere uitdaging, achteraf ga je je kunnen terugkijken en merk je dat het allemaal de moeite waard was om te doen.
Want jij bent het waard om terug je geluk te voelen ...