Verandering boezemt ons angst in. Of het nu veranderen van job is, of verhuizen, of een einde maken aan een relatie, of eindelijk zelfstandige worden ... Het is moeilijk, ook al weten we dat de verandering ons deugd gaat doen .
We maken ons immers zorgen: doen we er wel goed aan? Is onze beslissing wel de juiste? Soms willen dat we meer weten, dat we al iets van de toekomst kunnen zien, dat we kunnen zien dat alles goedkomt. Want hoe weten we dat alles goed komt als we al die informatie niet hebben?
Gevolg is dat we vast zitten: hoe kunnen we die angst overwinnen en doen wat we willen doen? Hier geef ik je alvast 7 manieren die je vooruit zullen helpen en je leven positief zullen beïnvloeden.
1- Je zult nooit genoeg informatie hebben.
We wachten soms om een moeilijke beslissing te nemen tot we alle informatie hebben die we nodig hebben. Ok, je moet goed geïnformeerd zijn maar als je wacht tot je alle gedetailleerde informatie bezit, zul je nog lang moeten wachten. Onze nood aan informatie kan zelfs verlammend werken.
Het leven bestaat nu eenmaal uit gissingen, fouten en herzieningen. Ik zeg altijd: "trial and error": je probeert iets, je ziet dat het niet lukt dus je probeert iets anders. Dus beslis en kijk waar je uitkomt.
2- Je moet jezelf vertrouwen.
Hoeveel excuses gebruiken we niet om beslissingen uit te stellen maar de beperkte overtuiging die aan de grondslag ligt is eigenlijk het feit dat we onszelf niet vertrouwen. We denken immers dat - als we in een nieuwe situatie terechtkomen - we niet weten wat we moeten doen of hoe we moeten reageren. We denken dat we het niet gaan aankunnen. "Problemen kunnen pas opgelost worden als ze zich voordoen", zei minister Dehaene ooit. Awèl, inderdaad: doe niet aan "wat als" want waarschijnlijk komt die "wat als" er niet. En als die er toch komt, zul je dan wel zien hoe je moet reageren.
Geef jezelf aub wat meer krediet: je kunt meer dan je denkt.
Je hebt toch ooit al onverwachte voorvallen meegemaakt? Dan is het toch ook goed gekomen? Op het einde komt immers alles goed: misschien niet zoals jij het dacht maar wel goed voor jou. Dus vertrouw jezelf: wat er ook gebeurt, het gaat jou lukken.
3- Wat is het slechtste wat je kan overkomen?
Heel veel angsten zitten in ons hoofd. Ik schreef het al hierboven: we doen veel aan "wat als" maar achteraf, als we het gedaan hebben, is het meestal van "Was het dat maar?".
Als je er even bij stil staat en je denkt na over het slechtste wat je kan overkomen, besef je dat er maar enkele risico's zijn waar je niet van kunt herstellen.
Dus vraag jezelf: "wat is het ergste wat kan gebeuren?". Eens je beseft dat het slechtste nog niet zo slecht is, kun je ervoor gaan.
4- Het proces is soms belangrijker dan het resultaat.
We zijn zo resultaatgericht. We maken ons zorgen dat als we ons naar ons doel bewegen, we de finishlijn niet gaan bereiken.
Weet je? Als je merkt dat het je niet onmiddellijk lukt mag je steeds van gedachten veranderen: je mag een nieuw doel opstellen. Het is niet omdat je je uiteindelijke doel niet hebt gehaald, dat je gefaald hebt. Zowel mislukking als succes is geen bestemming. Geniet gewoon van het proces van vooruitgaan.
5- Blijf streven naar opportuniteiten.
Als we op het puntje staan om een belangrijke beslissing te nemen, maken we ons soms zorgen dat we ons in een positie gaan nestelen waar we niet meer uit kunnen. Denk eens anders: nieuwe keuzes beperken zelden onze opties.
In feite openen nieuwe bezigheden dikwijls nieuwe opportuniteiten. Een van de beste dingen van zeer gepassioneerd voor je doel te gaan is dat verschillende kansen zich ontwikkelen en dat er opties worden aangereikt die je in het begin nooit kon zien. Door die verschillende opportuniteiten die dus op je pad zullen verschijnen zul je dus altijd keuzes hebben.
6- Inspanning loont, dus gebruik het
Eén van de grootste redenen waarom we niet veranderen is simpelweg omdat we niet eens proberen. En als we niet proberen is het gemakkelijk om excuses te vinden waarom we niet krijgen wat we willen. Mijn jongste had onlangs een onvoldoende op haar test. Ik vroeg haar hoe het kwam: snapte ze het niet? "Maar mama, ik heb gewoon niet gestudeerd omdat ik mijn boeken niet mee had, als ik wel had gestudeerd had zeker goeie punten gehaald".
Tja, als we proberen en we falen, dan hebben we gewoon gefaald. Maar als we niet proberen dan is het gewoon luiheid. Dus doe iets! Iedereen faalt wel eens.
Mag ik je nog iets vertellen? Als je probeert, het is duidelijk dat heel veel mensen dit niet doen, win je meer dan je denkt. Dus eigenlijk heb je niets te verliezen: soms win je, soms leer je.
7- Start met iets eenvoudigs
Je kunt de marathon niet lopen als je niet eerst aan "start to run" hebt gedaan. Je kunt de Mont Ventoux niet oprijden als je niet eerst de lokale brug hebt overgereden.
Voor je droomleven gaan lijkt nu nog wat intimiderend maar wat kun je nu al doen om de eerste stap te zetten? Mijn oudste dochter (11 jaar) wil ooit op Tomorrowland staan. Ze is dus nu haar dj-skills aan het bijschaven. :-) Eerst wat scratchen, dan mixen en dan de rest. Stap voor stap: niet rennen voor we kunnen stappen.
Wil je die ene droomjob? Kijk dan nu wat je kunt doen om dat doel te bereiken: misschien kunt je eens met iemand praten die het al doet en hem of haar vragen welke vaardigheden je onder de knie moet hebben. Je kunt dan kijken wat je moet doen om die vaardigheden te kunnen bijspijkeren.
Kijk, je moet de wereld niet kunnen veranderen, je kunt wel al veranderingen brengen in jouw eigen wereld. En stap voor stap kom je er wel, met vallen en opstaan. En soms zul je meer vallen en lukt het opstaan wat minder vlot. Hou gewoon je doel voor ogen en dat lukt het wel.
En die angst: laat die jou niet tegenhouden, ga ervoor. Je kunt het. Ik geloof in je, nu jij nog.