10 Tips voor een positieve mindset!

“Door positief te denken kom je al heel ver!” of “Je moet wat positiever denken, dat helpt!”. Makkelijker gezegd dan gedaan, niet? We horen het de laatste tijd meer en meer en het begint soms echt een cliché te worden. Toch is het wetenschappelijk bewezen (en niet in één studie maar in meerdere studies) dat er zeer veel voordelen verbonden zijn aan positief denken. Het geeft je meer zelfvertrouwen, verbetert je gemoedstoestand en vermindert stress en depressies. Dus waarom er niet mee starten?

Allemaal goed en wel, maar wat betekent “positief denken” nu echt?

Je kan positief denken omschrijven als positieve beeldspraak, positieve inwendige conversaties of algemeen optimisme, maar dit zijn allemaal nog steeds algemene, dubbelzinnige concepten.  Wil je het echt onder de knie krijgen, heb je meer nodig dan dit. Ik geef je alvast 10 concrete tips!

1.    Start je dag met een positieve affirmatie

Je dag goed beginnen heeft een invloed op de rest van je dag. Waarschijnlijk ken je wel van die dagen: de wekker niet gehoord, je overslapen, je haasten uit bed, daarbij je grote teen stoten aan de bedpoot, enkel koud water in de douche en de koffie op … Je hebt dan het gevoel dat alles die dag fout loopt. Enkel omdat je met een negatieve gedachte bent begonnen “verdorie, ik ga te laat zijn!!”. Als ik opsta, begin ik met een positieve gedachte. Meestal is dit iets zoals: “vandaag zal het een geweldige dag worden”. Ik praat ook heel veel (in de spiegel) tegen mezelf – uiteraard zeg ik dan enkel positieve zaken. Probeer het eens, je zal verrast zijn hoe je dag helemaal kan veranderen (in positieve zin).

2.    Focus je op de goede dingen, hoe klein ze ook zijn

We focussen ons vaak op wat fout loopt, niet op wat goed kan zijn. Probeer eens het positieve van alles in te zien: hoe klein het ook is. Want aan alles is een positieve en negatieve kant. Wanneer het regent, kun je balen omdat je nat wordt maar je kunt ook blij zijn omdat je nu geen planten hoeft te gieten. Sta je vast in de file? Probeer dan te denken dat je nu meer tijd hebt om naar je favoriete radiozender te luisteren. Heb je je overslapen? Je kunt denken dat je er maar deugd van gehad kan hebben.

3.    Zoek de humor in elke situatie

Niet makkelijk maar het kan. Na veel oefenen zal dit een gewoonte worden. Als er jou iets overkomt, kan je altijd humor bovenhalen. Het verzacht de donkerste gedachten. Een mooi voorbeeld vind ik het Belgische tv-programma “Taboe” met Philippe Geubels. Daar wordt humor gebruikt in situaties waar het eigenlijk taboe is om er mee te lachen. Zo werd er een uitzending gewijd aan mensen die bijna zouden sterven. Op een bepaald moment zei hij: “ik heb slecht nieuws en ik heb goed nieuws: het slechte is dat De Kreuners (Vlaamse rockgroep) een nieuwe cd uitbrengen, het goed nieuws is dat jij het niet meer moet meemaken.”

4.    Leer uit je fouten

Wij zijn niet perfect, verre van zelfs. We maken fouten, heel veel fouten. Denk niet na over hoe die fout kon gebeuren, denk liever na hoe je het de volgende keer anders kan doen om die fout te vermijden. Ooit zag ik een reportage waarin de werkgever zei dat hij “kwaad” kon worden als zijn werknemers geen fouten maakten want dat betekende dat ze geen risico’s durfden nemen en soms zijn risico’s nodig om te groeien.

5.    Stop met negatief tegen jezelf te praten, praat enkel in positieve zin tegen jezelf

Hoe vaak maken we onszelf verwijten? Hoe vaak kunnen we razend zijn op onszelf? Wij zeggen vaak erge zaken tegen onszelf: zaken die we tegen anderen nooit zullen zeggen. “Wat een lompe koe ben ik toch”, “Ik had dat nooit mogen doen”. “Was ik maar beter …”. Wanneer je jezelf hierop betrapt (begin er dus vanaf nu op te letten), stop daar dan onmiddellijk mee. Vervang die negatieve boodschappen door positieve. “Ok, het lukt me nu nog niet maar hoe meer ik oefen, hoe beter ik word”. “Nu is het misschien niet gelukt, maar de volgende zeer keer zal het wel lukken”.

Geef jezelf ook regelmatig een complimentje. Dat doet deugd, geloof me.

6.    Focus op het nu

Nu, niet vandaag, niet dit uur, niet morgen, niet gisteren … NU … op dit eigenste moment. Terwijl je dit leest! Misschien heb je net ruzie gehad met je partner maar wat gebeurt er nu op dit moment. Is het nu slecht? Voel je je nu slecht? Vergeet even die ruzie van enkele minuten geleden, vergeet wat hij of zij over tien minuten nog zal zeggen. Focus je nu op het heden, op dit eigenste moment. Vaak is het nog lang niet zo slecht als je denkt dat het is. Veel negatieve gedachten worden veroorzaakt door iets wat in het verleden gebeurd is of wat nog moet komen (“Wat als …). Daarom is het beter om je focus op het nu te houden.

7.    Zoek jezelf een positieve omgeving

Met positieve mensen omgaan zorgt voor positieve gedachten, positieve resultaten en positieve verhalen. Blijf weg van diegenen die je naar beneden halen en die je gedachten negatief beïnvloeden. Soms is het moeilijk om positieve mensen te vinden, maar je moet echt alle negativiteit uit je leven bannen voordat je je helemaal slecht voelt.

8.    Speel geen slachtoffer, neem je verantwoordelijkheid

Het is toch zo makkelijk om in die slachtofferrol te kruipen. We denken vaak dat we vastzitten maar hoe moeilijk het ook is: er is altijd een uitweg. Jij en enkel jij hebt een keuze. Dat is het voordeel van mens te zijn: wij kunnen kiezen. Wij zijn geen bomen die moeten blijven staan. Wij kunnen gaan en staan waar we willen. Is die keuze makkelijk? Neen. Is die keuze nodig? Ja. Als je de stap eenmaal hebt gezet en je hebt je verantwoordelijkheid genomen, kijk je vaak terug met de gedachte “Was het dat maar? Had ik maar eerder …”.

9.    Wees dankbaar

Ik kan het niet genoeg benadrukken: waar je dankbaar voor bent, daar krijg je meer van. Wat je vanzelfsprekend vind, raak je kwijt. Dankbaarheid zorgt ervoor dat je apprecieert wat je al hebt. Elke dag schrijf ik minstens 3 zaken (meestal 10) waar ik zo blij en dankbaar voor ben. Dit geeft me steeds een goed gevoel.

10.  Doe aan yoga of mediteer

Dit is wat ik sinds kort heb ingevoerd. Ooit was mijn mening over yoga anders: ik dacht dat het iets was voor “geitenwollensokken” …  Yoga is er echter voor iedereen en is zo rustgevend. Ik voel me zalig na een yogasessie. Je leert jezelf kennen, leert je grenzen kennen en aanvaarden, je leert rustig worden, je gedachten beheersen, je leert ademen … en je leert jezelf vertrouwen. Enkele jaren geleden deed ik al aan yoga maar door omstandigheden was ik ermee gestopt. Nu wil ik volhouden en probeer ik er een dagelijkse routine van te maken, ook al betekent dat ’s morgens slechts enkele zonnegroeten brengen om energie te krijgen. De dag kan niet mooier beginnen.

Een positieve mindset kan jij zelf creëren. Blijf oefenen en deze tips hanteren (al zijn er maar  5) en je zult zien dat het na een tijd vanzelf gaat. 

Welke tips zal jij vanaf vandaag al invoeren? Schrijf het zeker hieronder en wees op die manier een inspiratie voor a