Je denken veranderen.

Het  denken: ik vind dit enorm fascinerend. Wanneer je negatief denkt, ziet de wereld er grijs uit, is iedereen tegen jou, overkomt jou de slechtse zaken en voel je je miserabel. Maar wanneer je positief denkt zie je kleuren, is iedereen vriendelijk, gebeuren de leukste dingen eerst en voel je je fantastisch. 

Hoe wil jij je voelen: miserabel of fantastisch? Ik denk met de volle 100% het tweede: fantastisch. En hoe voel je je nu? Miserabel? Dan is het tijd om je denken te veranderen.

Ik zie en hoor veel negatieve mensen in mijn omgeving. De kriebels krijg ik ervan: niet van nervositeit maar van "goh, kon ik die gedachtengang maar veranderen". Ze vormen voor mij een geweldige uitdaging. Mensen die tegen mij zeggen: "ik ben nu eenmaal zo" of "iedereen is tegen mij" of "ik heb nu eens niemand" of "mij overkomt nooit iets leuks", daar ga ik onmiddellijk tegenin. "Ah, is dat zo? Vertel? Geef me concrete voorbeelden.". Want 1- je kunt altijd veranderen (ik ben het levende bewijs en met mij nog zovele anderen), 2- is echt iedereen tegen jou? Dat kan niet; 3- heb je echt niemand? Hoe ben je dan op de wereld gekomen? Woon je ergens op een verlaten eiland? en 4- je gaat mij niet zeggen dat jou echt niets leuks overkomt. Het kan niet dat elke dag jij in een bad vol tegenslagen valt. 

Maar het is natuurlijk gemakkelijk om de slachtofferrol in te nemen. Is het dan zo aantrekkelijk? Neen! Bekijk het even van een andere kant: hoe zou jij reageren als iemand constant tegen jou zeurt, het slachtoffer speelt, ... Ik denk persoonlijk dat je - als je het nummer van die iemand ziet verschijnen - je telefoon niet meer opneemt. Of wanneer die persoon alleen maar negatieve posts op de sociale media zet of negatieve commentaren geeft: wedden dat je die persoon ontvolgt of misschien erger "defriend". 

Waarom ben je dan verbaasd dat mensen met een grote boog om je heen wandelen als jij constant zeurt (of regelmatig)? Daarom ... verander je denken, wees positief. 

Ja, ik mag praten: been there, done that. Man, man, man ... ik kon zeuren. En mijn tweede naam was Calimero. "Zij zijn groot en ik ben klein, dat is niet eerlijk.", zei Calimero steeds met een klein en zeurderig stemmetje. Aangezien ik klein was (en nog steeds met mijn anderhalve meter èn 6cm maar so what? Je zult me wel opmerken) kon ik dat zinnetje echt letterlijk gebruiken. 

Heeft dit mij ver gebracht? Neen, helemaal niet. En zoveel jaren geleden heb ik het roer helemaal omgegooid. Calimero werd begraven. Met vallen en opstaan heb ik mijn gedachten van negativiteit naar positiviteit gebracht. Deze tips helpen je alvast vooruit. 

Een oefening? Denk even aan iets ergs dat je onlangs is overkomen. Dit mag iets klein ergs of iets groot ergs zijn (alles is perceptie). Schrijf dit op en schrijf er dan 3 zaken naast welke positieve zaken er zijn uitgevloeid. Moeilijk? Ik geef je een voorbeeldje:

Onlangs belden er 2 klanten af op een avond, het is te zeggen: ze vroegen mij hun afspraak te verzetten naar een latere datum. Erg in de zin van: spijtig want ik wil dat deze mensen echt vooruitgaan en dan is hun  komst zeker nodig èn 2 klanten ineens weg is ook even financieel slikken. Vroeger zou ik zitten kniezen hebben, nu heb ik gebruikt gemaakt van die 3 uren om administratie in orde te brengen, mijn strijk te doen, wat yoga èn kon ik vroeger mijn bed inkruipen want ik moest ook aan mezelf denken. Voilà, 4 positieve zaken die er tegenover staan. En wees gerust: ik was goed uitgeslapen de volgende dag. 

Probeer het eens, en laat me zeker weten wat de resultaten zijn. Dit kan door dit achter te laten in de comments hieronder. Wees zo een inspiratie voor anderen.