Een leuke kennismaking met een krachtige dame

Soms heb je van die ontmoetingen waarvan je denkt ... "wauw, dat is nu eens een persoon naar mijn hart!". Deze zomer had ik er zo enkele, maar 2 dames staken er met kop en schouders bovenuit! Over de ene dame schrijf ik momenteel een boek, de andere dame ... die heeft zelf een boek geschreven. 

Lidewij is een Nederlandse dame die in haar thuisland een bloeiende carrière had in de reclamewereld maar op een bepaald moment dacht dat het leven meer waard was dan reclame en carrière. Zij en haar man zijn dan met hun 3 dochters (waarvan 1 baby) naar Frankrijk getrokken. Een intensieve zoektocht in de Languedoc bracht hen een schitterend wijndomein op. 

Deze zomer hebben wij de kans gekregen om dit domein te bezoeken. Ik beken: ik had er niet zoveel zin in. We hadden immers al enkele wijndomeinen bezocht en toen we op deze aankwamen bleken wij niet de enigen te zijn met het idee: zo'n 50 mensen stonden op het domein te wachten, grotendeels Nederlanders. Het was die dag zeer warm weer en het zwembad leek aanlokkelijker voor mij en mijn dochters dan het zoveelste wijnpraatje. Maar we waren er nu toch ... dus konden we toch even luisteren. 

Mijn eerste indruk van Lidewij? Een grote dame met een streng gezicht. (Met mijn gestalte van anderhalve meter en 6 cm is het niet moeilijk iedereen als 'groot' te beschrijven). Ik voelde onmiddellijk aan dat deze dame al heel wat had meegemaakt. De eerste gedachte die ook in mij omkwam: mevrouw moet de rondleiding geven want meneer is volop bezig met het domein. Pas later kwam ik te weten dat er geen meneer meer aanwezig was en dat zij het hele bedrijf alleen beheerde! Chapeau! 

Lidewij begon aan haar verhaal. Onmiddellijk was ik één en al oor. Wat een kracht had die vrouw! Zowel de aankoop van het domein als het maken van de wijn is niet zonder slag of stoot verlopen. Bovendien is de relatie met haar man op de klippen gelopen en stond zij er alleen voor ... met drie dochters. Kijk, ik kan je het hele  verhaal neerschrijven maar misschien is het beter zelf haar verhaal te lezen. Zoals ik in het begin van deze blog al schreef: ze heeft zelf een boek geschreven: "Het domein" van Lidewij van Wilgen. Ik heb het op 2 avonden gelezen: Lidewij heeft een vlotte schrijfstijl en voor wijnliefhebbers zoals ik is het een must in je boekenkast! Het was lastig de eerste avond het boek aan de kant te leggen omdat ik echt wou weten wat ze nog allemaal had meegemaakt.

Nu heb ik spijt dat ik de vendange (de druivenpluk) niet bij haar heb meegemaakt. Het idee kwam in mijn hoofd tijdens die dag daar op het domein. Maar aangezien ik de dag ervoor al had beloofd aan een ander wijndomein om deel te nemen aan de vendange, kon ik moeilijk op de 2 plaatsen tegelijkertijd zijn in oktober. Maar ooit doe ik bij haar de vendange ... 2 sterke madammen op het veld! ;-)

Als je ooit in de Languedoc bent, breng dan zeker een bezoek aan Mas de Dames, met mijn groeten. Zij vertelt je met veel passie haar verhaal. Neem er een voorbeeld aan. Uiteraard moet ik je niet vertellen dat haar wijnen ook zeer lekker zijn! Dus bij het lezen van het boek had ik me een glaasje van de Rosé uitgeschonken (40% Grenache, 40% Mouvèdre en 20 % Syrah)  en heb ik er extra van genoten! 

Een cadeautip voor onder de Kerstboom? "Het domein" van Lidewij van Wilgen. En laat je inspireren ... Ze is een krachtige madam! Of zoals wij zeggen: "een madam met ballen aan haar lijf ..."! ;-)